Muhakeme masrafları konusunda kural, haksız çıkanın bunları ödemesidir. Muhakeme masraflarına, soruşturma evresinde yapılan masraflar da girer. Soruşturma evresinde yazılan müzekkereler, yeri geldiğinde yapılan diğer masraflar bunlara dâhildir.
Yargılama giderlerinden sorumluluk, davanın bitiminde söz konusu olur. Dolayısıyla kural olarak ancak esasa ilişkin son kararla birlikte yargılama giderlerine hükmedilir. Yargılama giderleri kural olarak haksız çıkan tarafa yüklenir.
Mahkemenin belirleyeceği gider avansı miktarının davacı tarafından mahkemeler veznesinde dosyaya yatırılması zorunludur. Yargılamanın devamında eksik yargılama giderleri bulunursa mahkeme davacıdan eksiğin giderilmesini talep eder. Bu eksiklik giderme talebinin tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde giderilmelidir.
Kamu davalarında ortaya çıkan masraflar, devlet hazinesi ve taraflar aracılığıyla ödenir.
Bunun için harç tahsil müzekkeresindeki ücretin ödenmesi adına sanık için tebligat çıkarılmaktadır. Sanığın bu tebligata rağmen mahkeme masraflarını ödememesi durumunda ise icra takibi başlatılmakta ya da vergi dairesi aracılığıyla varlıklara tedbir koyulabilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Avukatlara, bilirkişi ve tanıklara verilen gündelik, yolluk ve ücretlerle keşif, muayene, tahlil ve posta giderleri yanında harçlar, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre taraflara ödenmesi gereken avukatlık ücretleri de yargılama giderlerine dahildir.
Ceza mahkemelerinde şahsi hukuka ait hakların hüküm altına alınması halinde de, celse harçları hariç olmak üzere (1) sayılı tarifeye göre harç alınır.
Yargılama giderlerine mahkemece resen hükmedilir. Yargılama gideri tutarı, hangi tarafa ve hangi oranda yükletildiği ve dökümü hüküm altında gösterilir (HMK m. 332/1,2).
Kamu cezası kaç yıl? Savcılık tarafından açılan kamu davasının açılmasının ertelenmesi durumlarında 3 yılı geçmeyen ve hapis cezası bulunan suçlar için verilir. Kamu cezası kaç yıl verilir sorusu için en üst sınırı on beş yaşını doldurmamış çocuklarda beş yıldır.
Vatandaş Portal Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı) sayesinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan tüm vatandaşlarımız; Adli yargı, idari yargı ve icra birimlerindeki tarafı oldukları dosyaları Vatandaş Portalına (https://vatandas.uyap.gov.tr) adresinden e-Devlet şifresi aracılığıyla giriş yaparak takip ...
Yukarıda da açıklandığı üzere, yargılama giderlerinin ödenmesi mahkumiyet şartına bağlanmıştır. Bu ilkenin bir gereği olarak hakkında kamu davası açılan kimsenin beraat etmesi, ceza veya güvenlik tedbiri şeklinde bir yaptırıma muhatap edilmemesi halinde giderler, Devlet Hazinesinin üzerinde bırakılacaktır.
Onunla Adliye içerisindeki vakıf banka yahut yönlendirmeye göre mahkeme veznelerine ödeme yapabilirsiniz.
Görüldüğü üzere, müvekkil avukatına yazılı bir sözleşme yapılsın ya da yapılmasın her hâlükârda avukatlık / vekalet ücreti ödemek zorundadır. Bu ücreti hakim hükmetmez ya da davanın karşı tarafı ödemez, bu ücreti hukuki hizmeti alan müvekkil öder.
Vatandaşlarımız kural olarak ceza mahkemesinde veya hukuk mahkemesinde avukat tutmak zorunda değildir. Bu yüzden ceza avukatı tutmak zorunda mıyım sorusunun cevabı kural olarak evettir. Ancak 5271 sayılı CMK 'nın 150. maddesine göre alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda müdafi bulunması zorunludur.
Yargılama giderlerine, mahkeme tarafından, dava sonunda resen hükmedilir. Yargılama gideri, tutarı, hangi tarafa ve hangi oranda yükletildiği ve dökümü, mahkeme tarafından verilen hükümde gösterilir.
Buna göre; Taraflar aksini kararlaştırmadıkça yargılama giderleri haksız tarafa yüklenir. Her iki tarafın kısmen haklı olması halinde ise; yargılama giderleri haklılık durumuna göre taraflar arasında paylaştırılır.
Bu bağlamda, yargılama giderleri aleyhine hüküm verilen tarafa yükletilir ve vekâlet ücreti de yargılama giderlerindendir.(HUMK.m.417/l, m. 423/b.6). 2.3.1976 gün 1/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı gereğince davanın açılmasından önce yapılan delil tespitine ilişkin giderler de yargılama giderinden sayılır.
Ceza Muhakemesi Kanununun 324. maddesine göre; “Harçlar ve tarifesine göre ödenmesi gereken avukatlık ücretleri ile soruşturma ve kovuşturma evrelerinde yargılamanın yürütülmesi amacıyla Devlet Hazinesinden yapılan her türlü harcamalar ve taraflarca yapılan ödemeler yargılama giderleridir.”
İcra müdürlüklerince, tahsil harcının yanında, bir de Cezaevi harcı (Cez Evleri Yapı Harcı) da alınmakta olup, bu harcın yükümlüsü alacaklıdır. Cezaevi harcının ise oranı, takip tutarının %2'sidir.
Örneğin Kanunun 14. maddesine göre erler ve ihtiyaçları Devlet tarafından karşılanan onbaşı ve çavuşlar adliye işlemlerinden ötürü harçtan muaftırlar. istisna adı verilir. Örneğin Kanunun 13. maddesine göre vasi tayini ve azli, hâkimin reddi talebinin kabulü ve hâkimin istinkâfına ait kararlar harçtan müstesnadır.
Davalının yatırdığı harç mahkeme nezdinde gider avansı olarak muhasebe kaydı yapılmaktadır. Ödenmemesi halinde 15 gün süre tescil edilir. 15 gün içerisinde ödememe durumunda usul esasına göre eksik kararı ile dava ret edilir.
Belirtmek gerekir ki başvurma harcının iadesi mümkün değildir. Bu harç, yargı merciine başvurmanın bedeli olarak tahsil edildiğinden diğer harç türlerinden farklı olarak kullanılmayarak artması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Başvuru harcı: 2020 yılı için 54,40 TL olarak belirlenmiştir. Peşin harç: Davaya konu edilen alacak miktarının binde 68,31'in dörtte biri peşin olarak ödenir. Bu oran 100.000 TL için yaklaşık 1.710 TL'ye denk gelmektedir.
1- Ceza davasının görüldüğü yerdeki Başsavcılıktan dilekçeyle talep edilebilir. 2- Hazine veya Başsavcılığa karşı icra takibi açılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri