Ceza mahkemesince verilen kusurun varlığını tespit eden mahkûmiyet kararı hukuk hâkimini bağlayacaktır. Yani, ceza mahkemesince verilen bir mahkûmiyet kararı ile sanığın kusurlu olduğunun tespit edilmişse artık, hukuk hâkimi, failin tamamen kusursuz olduğu yönünde bir karar verip de davayı reddemez.
Kural olarak, ceza ve hukuk mahkemesi kararları karşılıklı olarak birbirini etkilemez.
Netice itibariyle, vakıaların mevcut olduğu yahut mevcut olmadığı noktasında ceza mahkemesince verilen ve kesinleşen kararlar hukuk hakimini bağlayacaktır. Ancak, henüz bir ceza mahkemesi kararının bulunmadığı noktada, hukuk hakiminin ceza mahkemesi kararını beklemek zorunda olduğu söylenemez.
Çenberci, Hukuk Davalarında Kesin Hüküm, 1965, s.22 vd.; H.G.K.'nun 27.4.2011 gün ve 2011/17-50 E., 2011/231 K. sayılı ilamı). Yargıtay'ın yerleşik uygulamasına ve öğretideki genel kabule göre, maddi olgunun tespitine dair ceza mahkemesi kararı hukuk hakimini bağlar.
Yargılama: Ceza hukuku ile ilişkisinde – Madde 74
Aynı şekilde, ceza hâkiminin kusurun değerlendirilmesine ve zararın belirlenmesine ilişkin kararı da, hukuk hâkimini bağlamaz.
İlgili 34 soru bulundu
Az yukarıda da açıklandığı üzere hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı kesin bir mahkumiyet anlamında değildir. Bu nedenle ortada ceza hukuku anlamında kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü bulunmadığından BK'nun 53. maddesi uyarınca hukuk hakimini bağlamayacaktır.
Bilirkişi münhasıran hâkimin yetkisinde olan kusurluluk konusunda (asli/tali kusurlu, kusursuz, yüzdelik kusur orani) herhangi bir değerlendirme yapamaz. Aksi yöndeki tutum bilirkişilik görevinin sınırlarını aşmayı ve hâkimin yerine geçmeyi ifade eder.
Yargıtay HGK. 10.1.1975 gün E. 1971/T-406, K.1975/1 sayılı kararında açıkça belirtildiği üzere, ceza mahkemesinde alınan bilirkişi raporu hukuk hakimini bağlamayacağı gibi (BK.m.53 ve TBK.m.74), böyle bir rapora taraflardan birinin itirazı üzerine de, hukuk hakimi, yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırmak zorundadır.
Hukuk hakimi ceza mahkemesinin beraat kararı ile bağlı olmadığı gibi, ceza mahkemesinin kusurun takdirine ilişkin kararı da hukuk hakimini bağlamaz. Ancak, ceza mahkemesi kararlarıyla bağlı olmamak, ceza dosyasındaki delilleri takdir etmesine ve ceza mahkemesi ile aynı sonuca varmasına engel değildir.
Suç kabul edilen haksız fiiller söz konusu olduğunda hukuka aykırı fiillerin hem suç hem de haksız fiil olarak kabul edilebileceği görülmektedir. Suç teşkil edebilecek bir haksız fiile bağlı olarak sanıkla ilgili açılan ceza davasının ardından tazminat davası açılabilmektedir.
İlgili hakkında hükmedilen hapis cezası kararı, olağan kanun yollarının (istinaf veya temyiz) tüketilmesi ile birlikte kesinleşir. Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı ise kesinleşmiş hükmün muhtevasına göre hükmü infaz eder.
Mahkumiyet Hükmünün Kesinleşmesi ve İnfazı
Mahkumiyet hükmü, istinaf veya temyiz olağan kanun yollarının tüketilmesi ile kesinleşir. Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere mahkeme tarafından infaz savcılığı bürosuna gönderilir. İnfaz savcılığı, kesinleşen hükmün içeriğini göre hükmü infaz eder.
Bu yollar mevzuata ve usule uygun biçimde tamamlanmış olursa ancak bir mahkeme kararı "kesinleşmiş mahkeme kararı" haline gelebilecektir. Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? Olağan yargı yolunda "kesinleşmiş mahkeme kararının" bozulması normal şartlar altında mümkün değildir.
Mahkeme başkanı, kıdemsiz üyeden başlayarak oyları ayrı ayrı toplar ve en sonra kendi oyunu verir. Belirli bir konuda karar, oybirliğiyle alınabileceği gibi oy çokluğuyla da alınabilir. Karşı oya tutanakta yer verilir; gerekçesi de tutanakta gösterilir.
Bu ise beraatla sonuçlanan ceza yargılamasının aslında idare mahkemeleri açısından mutlak bağlayıcılığa sahip olduğu anlamına gelmektedir.
Ceza ve hukuk yargısı için, üst derece mahkemesidir. Bölge adliye mahkemeleri kararlarının “temyiz merciidir.” Temyiz incelemesinde, vakıa incelemesi ya da yeniden yargılama yapılmaz, bölge adliye mahkemesi kararının hukuka uygunluğunun denetimi yapılır. Buna göre «onama» veya «bozma» kararı verilir.
Tavzih, kelime anlamı itibariyle açıklama, aydınlatma anlamına gelmekte olup, değişiklik, ekleme yada çıkarma kavramlarını içermemektedir. Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez.
Adli yargı kolundaki ceza mahkemelerinden birisidir. Tek hakimle görev yapılmaktadır. Özel mahkeme (çocuk mahkeme, çocuk ağır ceza mahkemesi, fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi olarak kurulanlar haricinde kamu davası olarak ağır ceza mahkemesi ve asliye ceza mahkemesi olarak ayrılmaktadır.
Bilirkişi, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise hakim veya mahkeme tarafından görevlendirilir. Bilirkişi raporu, hakim veya mahkeme için bağlayıcı nitelikte bir delil mahiyetinde değildir. Hakim, karar verirken bilirkişi raporunu delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.
Bilirkişi raporu kesin delil hükmünde olmayıp takdiri delil niteliğindedir. Yani bilirkişi raporunun hakimi bağlamayacağı anlaşılmalıdır. hakimin bilirkişi raporunu serbestçe takdir edeceği, raporu yeter derecede kanaat verici bulmaz ise ek rapor ister.
Taraflar, bilirkişi raporunun, kendilerine tebliği tarihinden itibaren iki hafta içinde,itirazda bulunarak raporda eksik gördükleri hususların, bilirkişiye tamamlattırılmasını; belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise bilirkişinin açıklama yapmasının sağlanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep ...
Bilirkişi raporları, teknik, bilimsel veya mesleki konularda mahkemeye yardımcı olmak için kullanılır. Bu nedenle, bilirkişilerin raporları, mahkemelerin hüküm verirken karar almasına yardımcı olur. Bilirkişi raporlarının delil değeri, bilirkişinin uzmanlık alanındaki bilgisi ve deneyimi ile doğru orantılıdır.
Madde 3/2 uyarınca: “Bilirkişi taraflarla görüşemez; taraflardan ihtiyaç duyduğu bilgiyi hâkim veya Cumhuriyet savcısı vasıtasıyla temin edebilir; zorunluluk bulunması halinde hâkim veya Cumhuriyet savcısının uygun görmesi şartıyla ve iki tarafın da hazır olduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir” hükmü mevcuttur.
Hakim, Raporu Serbestçe Takdir Eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri