Cezaevi ya da hapishane, hüküm giymiş kişilerin cezalarını çekmesi için hapsedildikleri yerler. Türkçede zindan ve mahpushane sözcükleri de zaman zaman -özellikle eski metinlerde- aynı anlamda kullanılır.
Türkiye'de iki çeşit cezaevi bulunmaktadır: tutuklu ve hükümlü cezaevi. Ancak birçok cezaevinde tutuklu ve hükümlüler bir arada barındırılmaktadır. Bu cezaevleri genel olarak üç tipte bulunur: açık, yarı-açık ve kapalı cezaevleri. Günümüzde yarı açık cezaevi uygulamasına son verilmiştir.
Kadın cezaevi “konsepti” o kadar yeni ki, 19. yüzyılda kadınların “kapatılabileceği” hapishaneler olmadığı için kadınlar ceza aldıklarında memleketine göre papazların ya da imamların evlerinde, ahırlarında falan tutuluyorlar. Bulmacalarda kadın cezaevi sorusunun cevabının “imamevi” çıkması oradan yadigâr.
Hakkındaki soruşturma veya kovuşturma devam etmekle birlikte, kaçma veya delilleri karatma şüphesi gibi nedenlerle tutukevine konularak hürriyeti kısıtlanan kişiye “tutuklu” denir. Tutukluluk, soruşturma aşamasında şüpheli veya kovuşturma aşamasında sanık hakkında uygulanan geçici bir tedbirdir.
F tipi cezaevi, yüksek güvenlik ve korumalı sisteme sahip olan cezaevleri arasında yer almaktadır. Ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra büyük şehirlerde bulunmakta olan cezaevlerinden bir tanesidir.
İlgili 25 soru bulundu
Topluma karşı ağır suçlar işleyenler, devlete ve devletin organlarına yönelik suç işleyenler, uyuşturucu tacirleri, satıcıları ve kaçakçıları F tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlardır ve bu tip cezaevinde yatmaktadır.
Açık cezaevlerinde güvenlik önlemleri daha hafiftir. Hükümlülerin firar etmeyecekleri, topluma zarar vermeyecekleri ve adapte olacakları anlaşıldığında açık cezaevlerine sevkleri gerçekleşmektedir. Bu kapsamda açık cezaevleri oldukça rahat seçeneklerden bir tanesidir.
Hükümlü veya mahkûm; yaptığı fiilden dolayı hukukî açından başkasının haklarına zarar verdiği gerekçesiyle toplumdan uzaklaştırılıp ıslah edilen, hüküm giymiş kişi.
Hapishane pembe oda eş ziyareti, mahpusların genellikle resmi nikahlı eşleriyle belirli aralıklarla birkaç saat veya gün boyunca özel bir yerde yalnız kalabilmelerine ve cinsel ilişki kurabilmelerine imkan tanıyan özel bir ziyaret türüdür.
21- Hükümlülerin ana, baba, eş, kardeşinin hastalığı nedeniyle verilebilecek ziyaret izninin sayısı 1'den 2'ye çıkarılmıştır. 22-Açık cezaevinde bulunan hükümlülerin 3 ayda bir kullandıkları izin hakkı 3 günden 7 güne çıkarılmıştır.
C tipi cezaevleri 8 koğuş ve 4 disiplin hücresi bulunan cezaevleridir. C tipi cezaevlerinde de kadın ve çocuklar için ayrı bölümler ve aynı zamanda kütüphane ve konferans salonları bulunur. Bu tip cezaevlerinde banyo ve her koğuşun yan tarafında mutfak olarak kullanılabilen bir alan vardır.
Bu tip cezaevine gönderilenler genellikle ağır suçlardan dolayı yatmaktadır. Terör, cinayet, taciz ve tecavüz gibi ağır suç işleyen kişiler D tipi cezaevinde ceza sürelerini tamamlarlar. D tipi cezaevinde hafif suçlardan ceza alanlar bulunmamaktadır.
F tipi cezaevleri yüksek güvenliğe sahiptir. Tehlikeli hükümlüler bulunmaktadır. İçten ve dıştan koruma görevlileri, firara karşı engelleri bulunmaktadır.
En ağır suçluların yattığı cezaevi tipi F tipi cezaevidir. F tipi cezaevleri genellikle yüksek güvenlik önlemleri içerir. Aynı zamanda F tipi cezaevleri ağır cezaevi olarak da bilinir. F tipi cezaevlerinde çoğunlukla terör, topluma karşı ağır suçlar işleyen ya da devlete karşı bir suç işleyen kişiler yatar.
Eğer T tipi cezaevine hangi suçtan girerler diye sorulacak olursa bu soruya şu şekilde cevap verilebilmektedir: Örgüt suçları, cinayet, dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlara karışmış olan kişilerin burada bulunmakta olduğu bilinmektedir.
C TİPİ CEZAEVİ HANGİ SUÇLARI KAPSAR? Bu cezaevlerinde 8 koğuş ve 4 disiplin hücresi bulunur ve farklı türlerde hafif suç işlemiş mahkumlar yatmaktadır. C tipi cezaevinde diğer cezaevlerinde de olabileceği gibi kadın ve çocuk mahkumlar için farklı bir bölüm bulunmaktadır.
Pembe odaya gizli davet
Eş görüşmesinin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için, görüşmenin mahremiyetini ihlal etmeyecek tüm tedbirler alınıyor. Bunlardan biri de görüşme odası giriş kapısının dış kısmını gösterecek şekilde kamera konulup, kayıt yapılması.
Hükümlü veya tutuklu ceza infaz kurumuna vereceği dilekçe ile eşleri ise Ceza İnfaz Kurumlarının internet sitelerinde bulunan formlar doldurup, kimlikleri ve evlilik cüzdanları ile birlikte başvuru yapabilir.
Hükümlü şahıslardan yiyecek bedeli alınmasının kanuni dayanağı 2548 sayılı Kanunun 2. maddesi olup maddenin ilk fıkrası “Her mahkûm cezaevinde bulunduğu müddetçe yiyecek bedelini ödemeğe mecburdur.” şeklindedir.
Tutuklanan kişiye tutuklu denilmektedir. Hükümlü ise yapılan ceza muhakemesi neticesinde işlemiş olduğu suçtan dolayı hakkında ceza mahkûmiyeti verilip, cezası kesinleşen ve verilen cezası, ceza infaz kurumlarında infaz edilen kimse olarak nitelendirilmektedir8.
Müddetname savcılık tarafından hükümlünün cezaevine teslimi sonrasında hazırlanan bir belgedir. Bu belge ile hükümlünün ne kadar süre cezaevinde kalacağı belirtilir. Burada yer alan bilgiler resmi makamlarca hazırlanmıştır.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir.
7 koğuş ve 2 disiplin hücresi bulunan bu tip cezaevinde farklı türklerde suç işlemiş kişiler yatmaktadır. B tipi cezaevinde diğer cezaevlerinde de olabileceği gibi kadın ve çocuk mahkumlar için farklı bir bölüm bulunmaktadır.
Suçlarına göre cezaevleri içinde de belli bir sınıflandırma sistemi vardır. Suçu en hafif olan tutuklu ve hükümlülerin kaldığı cezaevli A tipi ya da açık cezaevi olup en yüksek güvenlik sistemine sahip olan cezaevleri ise F tipi cezaevleridir. B, C, D, E, H, L, M ve T tipi cezaevlerinin varlığı da dikkat çekecektir.
Kasıtlı suçlardan üç yıl ve daha az suç almış hükümlüler açık cezaevine geçme hakkında sahiptir. Taksirli suçlarda ise beş yıl ve daha altında ceza almış hükümlüler doğrudan açık cezaevine geçebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri