Sorunuzun 2. bölümüne gelince kuşkusuz kısmi cezai şart talebinde bulunup, bilirkişi incelemesinden sonra davanızı ıslah edebilirsiniz.
Yargıtay'ın bu görüşünden yola çıkarak tacir de olsa, cezai şartın ekonomik anlamda tacirin mahvına sebep olabilecek derecede fahiş olması durumunda mahkeme tarafından indirim yapılabileceğini söylemek gerekir.
Cezai şart fer'i nitelikte bir edimdir. Fer'i nitelikte bir edim olmasının sonucu olarak geçerliliği de asıl borca bağlı olmaktadır ve asıl borç meydana gelmedikçe, onu temin eden cezai şart da hüküm doğurmayacaktır. Bu nedenle cezai şartın hukuken geçerli bir borca dayanması gerekmektedir.
Borçlu cezai şart ödemeyi taahhüt etmişse, artık alacaklı herhangi bir zarara uğradığını iddia etmek veya zararının şümulünü ispat etmek zorunda kalmadan, tazminat elde etmek imkanını bulacaktır. Zira cezai şart borcun ihlali halinde verilmesi gereken, önceden kararlaştırılmış kesin miktarlı (maktu) bir tazminattır.
Ceza koşulu asıl borca bağlı nitelikte olması sebebiyle asıl borç ilişkisi geçersiz ise buna bağlı olarak hazırlanan cezai şart da geçersiz olacaktır. Asıl borcun sona ermesi durumunda (takas, ibra, ifa vs.) ceza koşulu da asıl borçla birlikte ortadan kalkar.
İlgili 24 soru bulundu
Açıklanan yasal kuralların ışığında takip konusu alacak değerlendirildiğinde, cezai şart alacağının likit ve belirli olmaması nedeniyle icra inkar tazminatı koşulları oluşmamıştır.
Tenkis ile amaçlanan, makul bir hadde indirmektir. Ne kadar cezanın makul olduğuna tarafların ekonomik durumu karşılaştırılarak, asıl borç ilişkisi göz önünde tutularak yargıç tarafından karar verilecektir. Burada olası ve kanıtlanamayan zararlar da göz önünde tutulur .
Cezai şartın zarardan bağımsız olması, cezai şartın işlevinin tazminat olmadığını gösterir niteliktedir[12]. Cezai şart herhangi bir zarar söz konusu olmasa da talep edilebilecekken, tazminat ise zarar olmadan talep edilemez.
Benim nacizane fikrim cezai şartın istenebilmesine ilişkin koşullar gerçekleştiyse cezaya kadar olan kısmı bu ad altında kusur ispatına gitmeksizin isteyebilirsiniz geri kalan zararınız için de uğradığınız zararı isteyerek talepte bulunabilirsiniz.
CEZAİ ŞARTA İLİŞKİN DİĞER MEVZUAT HÜKÜMLERİ
“Buna aykırı olarak yapılan anlaşmalar, ceza koşulu hükümlerine tabi olur.” Kanun koyucu bu madde ile temerrüt faizi üzerinde bir anlaşma yapılmışsa bunun faiz olarak kabul edilemeyeceğini ceza koşulu gibi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.
Madde metni incelendiğinde cezai şartın tek taraflı düzenlendiği görülmektedir. Dairemizin yerleşik içtihatlarına göre tek taraflı cezai şart geçerli değildir. Bu nedenle mahkemece cezai şarta karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Ceza koşulunu talep etmek için borçlunun kusuru aranmakla birlikte, alacaklının zarara uğramış olması aranmaz. Ceza koşulu asıl borca bağlıdır ve ceza koşuluna bağlanması açıkça yasaklanmamış her türlü borç için kararlaştırılabilir. Aynı şekilde, sözleşmede herhangi bir edim ceza olarak kararlaştırılabilir.
Cezai şartın şekli konusunda kanunla getirilmiş bir düzenleme bulunmamaktadır. Cezai şart, asıl borç niteliği taşımayıp fer'i bir borç olduğundan asıl sözleşmenin tabi olduğu şekil cezai şart için de geçerli olmalıdır.
Cezai şart her ne kadar sözleşmede belirli bir tutar olarak kabul edilse bile, hakimin müdahalesi ile indirilmesi mümkün olduğundan (TBK.182/son) belirsiz alacak veya kısmi alacak davası olarak açılabilir kanaatindeyim.
7 Ceza koşulunun borçlunun kusuru şartına bağlanması, Kıta Avrupası hukukuna yabancı değildir. TBK ve mehaz kanundan farklı olarak, Alman Medeni Kanunu (BGB) ceza koşulunun talep edilebilmesi için borçlunun kusurunu aramıştır. Zira § 339'a göre ceza koşulu yalnızca borçlunun temerrüdü halinde talep edilebilir.
Taraflardan biri sözleşmede yer alan şartlara uymadığı veya bu şartları gerektiği şekilde ifa etmediği takdirde cezai şart maddeleri devreye girmektedir. Cezai şartın icraya konulması halinde şayet borçlu kişi sözleşmede yer alan borcu ödemediği takdirde kanunen söz konusu şartlar geçerli olacaktır.
Alacaklının cezai şartı isteyebilmesi, bu haktan açıkça feragat edilmemiş olması veya ifayı ihtirazi kayıt bildirerek kabul etmiş olması halinde olanaklıdır.
Ceza koşulunun geçerli olabilmesi için öncelikle geçerli bir asıl borç ilişkisi olmalıdır.19 Bunun yanında ceza koşulunun asıl borçtan bağımsız ve parasal bir nitelik taşıması gerekmektedir.20 Asıl borç ile ceza arasında fer'ilik ilişkisi olmalıdır21 ve ceza koşulu, asıl borcun tabi olduğu geçerlilik şekline uygun ...
Sözleşmenin, süresinden önce ve sözleşmede feshe imkân tanıyan nedenler dışında bir gerekçe ile feshedilmesi halinde sözleşmeyi fesheden tarafın bir cezai şart ödemesi kararlaştırılabilir. Cezai şartın bu türü ile sözleşmenin gerekçesiz bir şekilde feshinin engellenmesi temin edilmeye çalışılmaktadır.
Sözleşmeninn 5. maddesinde kararlaştırılan gecikme tazminatı maktu olarak kararlaştırılan kira tazminatı olup, yüklenici aleyhine mükerrer şekilde kira tazminatına hükmedilemeceği gibi, sözleşmede kararlaştırılan cezai şart niteliği itibariyle dönme cezası olup, sözleşme ayakta olduğu sürece talep edilemez.
Dönme cezası borçluya kararlaştırılan cezayı ödeyerek sözleşmeden doğan borcundan kurtulma imkânı veren bir yoldur. Bu itibarla doktrinde döneme cezasının gerçek anlamda bir cezai şart değil; bir cayma tazminatının (cayma parası kastedilmektedir) söz konusu olduğu belirtilmektedir[15].
Tenkis davası, miras bırakanın ölümünden önce açılamaz. Saklı paylı bir mirasçı, miras bırakanın sağken kendi saklı payını ihlal eden bir işlem yaptığını bilse dahi, buna dair miras bırakanın ölümünden önce dava açamaz.
Üçüncü koşul olan önemli bir diğer husus ise; tenkis davasının açılabilmesi için saklı paylı mirasçıların saklı paylarını elde edememiş olmasının sebebi murisin tasarruf miktarını aşması olmalıdır. Mirasçılar, bu sebebe dayanmaksızın saklı paylarını elde edemiyorlarsa tenkis davasının açılması mümkün değildir.
Tenkis davasını sadece saklı paylı mirasçılar açabilir. Kanunda saklı paylı olarak belirtilen mirasçılar ölenin altsoyu yani çocukları ve torunları, ölenin anne ve babası ile sağ kalan eşidir. Bu kişiler dışında saklı paylı mirasçı bulunmadığından diğer mirasçıların tenkis davası açma hakkı da bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri