Muhasebe bir süreçtir. Bu süreçte para ile ifade edilebilen ekonomik işlemlerin belgelendirilmesi, kaydedilmesi, sınıflandırılması, özetlenmesi ve raporlanması gerekir. Muhasebe sürecinde yeni kurulan bir işletme kuruluş işlemlerini tamamlandıktan sonra kuruluş bilançosu ve açılış kaydı ile faaliyetine başlar.
Dönemsel işlemleri veya dönem sonu işlemlerini belli bir tarih itibariyle işletmelerin mali tablolarını hazırlamaya ve bu mali tablolarda yer alacak bilgilerin doğruluğunu ve tutarlılığını tespit etmeye yönelik yapılan işlemler olarak tanımlayabiliriz.
Muhasebenin Raporlama Fonksiyonu
Son aşamada kaydedilen,sınıflandırılan ve özetlenmiş olan tüm işlemler raporlama fonksiyonunda malitablolar vesilesiyle sonuçlandırılır. Bu sonuç, raporlama olarak meydana gelir. Raporlama aşaması muhasebe sisteminde son aşamadır ve bu aşamada yorumlama yapılır.
İşletmenin kayıtlı durumunu gösterir. Dikkat: Muhasebe dönemi 1 Ocak'ta başlar ve 31 Aralık'ta sona erer. Genel geçici mizan, dönem sonu, yani 31 Aralık itibarı ile, düzenlenen ilk zorunlu mizan olup işletmenin kayıtlı durumunu gösterir.
İlgili 29 soru bulundu
1-Dönemsonu İşlemlerinin Kapsamı
Muhasebe bir süreçtir. Bu süreçte para ile ifade edilebilen ekonomik işlemlerin belgelendirilmesi, kaydedilmesi, sınıflandırılması, özetlenmesi ve raporlanması gerekir.
Muhasebe Süreci: Bir muhasebe döneminin başından sonuna kadar yapılan muhasebe işlemleri dizisine muhasebe süreci denilmektedir. Muhasebe dönemi genelde 1 yıldır ve 1 Ocak tarihinde başlar, 31 aralık tarihinde sona erer.
Bilanço tablosu genellikle hesap dönemlerinin sonunda üç aylık veya yıllık olarak hazırlanır.
Dönem Sonu İşlemlerinin Kronolojik Sırası
Muhasebe Dışı Envanter çalışmaları yapılır.
Genel Geçici Mizanın Çıkarılması
Bunlardan aylık kontrol için düzenlenenlerine “Aylık Kontrol Mizanı” 12. ayın sonunda envanter işlemlerinden önce düzenlenen mizana “Genel Geçici Mizan”, yine 12. Ayın sonunda ancak envanter işlemlerinden sonra düzenlenen mizana da “Kesin Mizan” denir.
Cari hesap takibi, gelir gider takibi, fatura kesme ve takibi, online tahsilat, raporlama, banka hesap takibi, raporlama ve stok takibi başlıca ön muhasebe işlemlerini oluşturur.
Dönem sonu envanter işlemleri ve kayıtları ; muhasebe kayıtlarının doğruluğunu ölçmek için muhasebe dışında bu kayıtlardaki rakamların temsil ettikleri varlıkların sayılması ve ölçülmesi, tartılması ve değerlenmesi suretiyle kontrolüdür.
Gerçek durumunu belirlemek için dönem sonunda envanter işlemleri yapılır. Envanter çıkarmak, bilanço günündeki mevcutları, alacakları ve borçları saymak, ölçmek, tartmak ve değerlemek suretiyle kesin bir şekilde ve müfredatlı olarak tespit etmektir. Envanter “bilanço günü” itibariyle çıkarılır.
Kasa hesabı tekdüzen hesap planında dönen varlıklar içerisinde yer almakta olup aktif karakterli bir hesaptır. Hesapta meydana gelen artışlar hesabın borcuna, azalışlar ise alacağına kaydedilir. Bu nedenle kasa hesabı alacak bakiyesi vermez.
Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir. Gelir tablosu dönemlik bir tablo olduğundan, gelir hesapları her dönemin sonunda kapatılır. Gelir ve kar hesapları normal koşullarda borç kalanı vermezler.
Muhasebe fişlerine konu muamelelerin Vergi Usul Kanunu'nun 219. maddesinde1 yer alan hükümler uyarınca, en geç 10 gün içinde muhasebe fişi ile kayıt altına alınması ve en geç 45 gün içinde bu fişlerden yararlanılarak yevmiye defterine kayıtlarının yapılması gerekmektedir.
Dönem sonunda gider hesaplarının borç kalanları dönem karı veya zararı hesabının borcuna, gelir hesaplarının alacak kalanları ise dönem karı veya zararları hesabının alacağına kaydedilerek kapatılırlar.
Başka bir deyişle, mali kapanış; muhasebe ekiplerinin belirli bir zaman diliminde (ay, üç aylık dönem veya mali yıl gibi) “defterleri kapatmak” için üstlendiği tüm finansal yönetim aktivitelerinin toplamıdır.
570 Hesap Nedir? 570 Geçmiş Yıllar Karları Hesabı'nda; geçmiş faaliyet dönemlerinde ortaya çıkan ve işletme sahibine veya ortaklarına dağıtılmamış bulunan kârlardan ilgili yedek hesaplarına alınmayan tutarlar takip edilir.
Envanter veya kısaca Türkçe ismi ile sayım yapılması, muhasebenin yıl sonunda yapması gereken en önemli işlemidir. Türk Vergi Usul Kanununda 258 ve devamındaki maddeler genel olarak değerleme ve envanter konusunu işlemektedir.
Ertesi yıl nisan ayında kurumlar vergisinin ödenmesiyle birlikte 370 ve 371 hesap karşılıklı kapatılır.
Giderlerin işlendiği hesaplara gider hesapları gelirlerin izlendiği hesaplara ise gelir hesapları denir. Bu hesapların tümüne genel olarak sonuç hesapları denilmektedir.
Yevmiye defteri bilanço esasına göre defter tutan işletmelerde, işlemlerin tarih sırasına göre ve kurallarına uygun olarak kaydedildiği defterdir. Yevmiye defterine ilk olarak açılış kaydı yapılır. Sonrasında işlemler sırasıyla ve belgeye dayanarak kaydedilir.
Muhasebenin Tanımı: Ekonomik faaliyetlerde bulunan tüm kuruluşların mali nitelikteki işlemleri ve olayları para ile ifade edilmiş şekilde kaydeden, sınıflandıran, özetleyerek rapor eden ve sonuçlarını yorumlayan ve analiz eden bir bilim dalıdır.
Hesap, mali nitelikli işlemlerin varlıklar ile kaynaklarda meydana getirdikleri değişmeleri ayrı ayrı izlemekte kullanılır. Hesabın sol tarafına borç (zimmet) sağ tarafına ise alacak (matlup) taraf denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri