Kural olarak itiraz kanun yoluna başvurulması, kararın infazını engellemez (CMK md.269). Ancak, kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek mahkeme, kararın yerine getirilmesinin, yani infazın geri bırakılmasına karar verebilir.
Trafik cezası itiraz için bazı belgelerin bulundurulması gerekmektedir. Cezaya itiraz edilirken, ilgiliden herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Ancak itirazın sonunda mahkeme, cezaya itiraz eden kişinin kusurlu olduğuna hükmederse, mahkeme masraflarını ödemek durumunda kalacaktır.
TRAFİK CEZASINA İTİRAZ NE ZAMAN SONUÇLANIR? Sulh Ceza Hâkimliğinde görülen Trafik cezasına itiraz davası her bölgenin iş yoğunluğuna göre değişmekle birlikte ortalama 3-6 ay arasında sonuçlanmaktadır.
(Değişik cümle: 28/3/2023-7445/22 md.) Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.
Uyap'tan trafik cezasına itiraz ücretli değildir, herhangi bir masraf ödemezsiniz. Peki, internetten trafik cezasına itiraz nasıl yapılır? e-Devlet'e giriş yapın. Arama bölümüne “Uyap” yazıp, UYAP Vatandaş Portal Girişi'ne tıklayın.
İlgili 36 soru bulundu
Ceza tespit tutanağında herhangi bir delile yer verilmemişse (fotoğraf, video vs..) cezaya itiraz edebilirsiniz. Park yeri olmaması veya kısıtlı olması sebebiyle yanlış bir yere, yanlış şekilde park etmek zorunda kaldıysanız bu cezalara itiraz edebilirsiniz.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Kural olarak itiraz kanun yoluna başvurulması, kararın infazını engellemez (CMK md.269). Ancak, kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek mahkeme, kararın yerine getirilmesinin, yani infazın geri bırakılmasına karar verebilir.
Ceza Hukukunda İtiraz Kanun Yoluna Başvurabilecekler
Kurum müdürüne yapılan itirazda ise gerekli işlemler yapılıp tutanak hazırlandıktan sonra dilekçe hemen ilgili mahkemeye gönderilir, işlemlerin tamamlanması ile birlikte kanun ile belirlenen sürelerde kesinleşmiş olur.
CMK. Madde 308/A-Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.
Yerel mahkemece verilen hapis cezası kararının kesinleşmesi halinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından Yargıtay İlgili Ceza Dairesine “Onama” kararının kaldırılması amacıyla itirazda bulunması talebinde bulunulabilir.
Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere mahkeme tarafından infaz savcılığı bürosuna gönderilir. İnfaz savcılığı, kesinleşen hükmün içeriğini göre hükmü infaz eder. Hakkındaki mahkumiyet hükmü kesinleşen kişi, ceza infaz kurumuna (cezaevi) alınır veya dışarda cezasının infaz süreci başlatılır.
Söz konusu 7 günlük süre kesin süredir. İtiraz gününün son günü tatil gününe veya erteleme gününe denk gelirse itiraz süresi ilgili günü izleyen ilk iş gününün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılır. Süresi içerisinde yapılan itirazlar icra takibini durdurmaktadır.
Yapılan tebligatta bu şekilde uygulanan cezalar için, tebliğ tarihinden itibaren 15(on beş) gün içinde yetkili mahkemeye itiraz edebilecekleri belirtilir. İtiraz, ödemeyi ve ödeme ile ilgili süreyi durdurur. Ancak itiraz üzerine verilen kararlar kesindir.
Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Mahkemesi'ne dilekçe yazılarak ya da e devlet üzerinden yapılabilir.
24. Aynı suçtan iki defa yargılanmama ilkesi “aynı suç” nedeniyle kovuşturma veya yargılamayı yasaklamaktadır.
İYUK 13.madde gereğince idareye karşı açılacak olan tam yargı davalarında dava koşulu olan idareye başvuruda bulunma zorunluluğu kapsamında idarenin 60 günde cevap verme süresi yine 30 güne düşürülmüştür.
Gecikmiş itiraz üzerine icra mahkemesi yapacağı inceleme sonucunda borçlunun ileri sürdüğü mazeretin kabulüne veya reddine karar verecektir. Şayet mahkeme mazeretin kabulüne karar verirse, gecikmiş itirazla birlikte tıpkı süresinde yapılan itirazda olduğu gibi icra takibi durur.
Borçlu ödeme emrine itirazı, takip talebinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde icra dairesine bildirmelidir. Ödeme emrine itiraz üzerine takip itiraz bertaraf edilene kadar durur. Süresi içinde itiraz bertaraf edilirse takibe kaldığı yerden devam edilir.
Tanık, Mağdur veya Başkaları Üzerinde Baskı Yapılması Girişiminde Bulunma Şüphesi: Tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma şüphesi halleri de tutuklama sebeplerindendir. Somut olayların varlığı ve kuvvetli suç şüphesinin bulunması hallerinde tutuklama kararı verilebilmektedir.
Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.
Ceza Muhakemesi Kanunu iki istisnai hal haricinde gıyabi olarak tutuklama kararı verilmesini yasaklamıştır. Bu istisnai haller; Kaçak hakkında 100 üncü ve sonraki maddeler gereğince, sulh ceza hâkimi veya mahkeme tarafından yokluğunda tutuklama kararı verilebilir.
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
Yapılandırma başvuruları 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılacak. Borç ödemeleri ise 30 Haziran 2023 tarihine kadar başlayacak. Borçların peşin ödenmesi durumunda hesaplanan Yİ-ÜFE oranının yüzde 90 silinecek. Trafik cezaları 48 aya varan taksitler ile ödeme imkanı sağlanacak.
Borç yapılandırması kapsamında 2 bin liranın altında bulunan vergi ve cezalar silinecek. Bu durumda 31 Aralık 2022 tarihi öncesinde kesilen trafik cezaları da silinecek. Ancak dört farklı trafik cezası bulunan ve bunların toplamı 2.500 TL'yi aşması durumunda hiçbir borç silinmeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri