Aslen Bosnalı'dır. Gençliğinde İstanbul'a giderek Hekimoğlu Ali Paşa'nın hizmetinde bulundu. 1756'da onunla birlikte Mısır'a gitti. Hekimoğlu Ali Paşa Mısır'dan ayrıldıktan sonra Mısır'da kaldı ve 1758'de Kahire seyhulbeledi
Ahmed Paşa'nın zaferi Osmanlı ordusunda muazzam bir kibir ve rehavet yaratmıştı. Nitekim Napolyon ve ordusunu Mısır'da kıskıvrak esir almak içten bile değilken Napolyon büyük Osmanlı ordusunu 1799 tarihinde tamamen yok etti. Bu zafer sonrası Napolyon hem itibarını hem de canını kurtarmıştı.
Ahmet Paşa, Sultan II. Murat saltanat dönemi kazaskerlerinden Veliyüddin bin İlyas Efendi'nin oğludur. Büyük ihtimalle Edirne'de doğmuş olup Bursalı olarak tanınmasının sebebi, hayatını Bursa'da geçirmesi ve orada vefat etmesi ile izah edilebilir. Milliyetçilikle ilgili çalışmaları yapan ilk şairdir.
Cezzar Ahmet Paşa, XVI. yüzyılda yaşamış bir Osmanlı subayı ve komutanıdır. Padişahları Büyük Selim ve Süleyman'ın huzurunda büyük başarılar elde etmiştir. Ordusunun adı "Diyarbakırlı"dır.
Ankara Çankaya'da bulunan menüsünde klasik steakhouse lezzetlerine yer veren, mekan sahipliğini Vedat Gözkıran'ın üstlendiği Cezzar Steak House'ta ünlüler geçidi yaşandı. Emre Kaya, Deha Bilimler, Tuba Ekinci gibi ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu birçok isim sevilen mekanda buluştu.
İlgili 41 soru bulundu
Cezzar kelimesinin ilk anlamı kasaptır. Özellikle Orta Doğu ülkelerinde deve kasaplığı yapan kişiler için de bu kelime kullanılır. Türkçede olduğu gibi Arapçada da birçok kelime mecaz ve terim anlamında kullanılır. Cezzar sözcüğü de gaddar ve katı yürekli kişiler için kullanılan bir sıfattır.
Napolyon ilk yenilgisini 1796 yılında İkinci Bassano Muharebesi'nde Habsburg Hanedanlığı'ndan, ikinci yenilgisini ise 1798 yılında Nil Muharebesi'nde İngilizlerden almış. 1799 yılında Akka Kalesi Kuşatması'nda Osmanlı İmparatorluğu'na karşı aldığı yenilgisi ise Napolyon'un üçüncü yenilgisi.
Bu yüzden Süleyman Paşa'yı kendisinin yerine gönderdi. Cezzar Ahmet Paşa 7 Mayıs 1804 yılında 96 yaşında Akka'da hayatını kaybetti. Ölümüne kadar Akka Beylerbeyliği görevini sürdürmüştür.
Bu nedenle kendisine Arapça'da "deve kasabı" anlamına gelen Cezzar lakabı takıldı.
Bilindiği kadarıyla Arnavutluk'un Avlonya şehrinde doğmuştur. II. Murat döneminde iç oğlanı olarak saraya girmiş olması devşirme kökenli olduğunu akla getirmekle birlikte, devşirme olmaması da pekala mümkündür.
Ahmed Paşa hem gazel hem de kaside türlerinde başarılı eserler yaratmış; şarkı ve murabbada da olgun örnekler vermiştir. Dizeleri divan şiirinin söz ve anlam özellikleriyle örülüdür. İşlediği konular genellikle din dışı olup beşeri aşk konusundaki şiirler de Divan'inda önemli yer tutmaktadır.
Bana Türklerden kurulu bir ordu verin, size dünyayı esir alayım. Ben iyilik görevinden söz etmiyorum; ihtiyaç, kanunların başında, halkın refah düzeyi de adaletin başında gelir. Ben Napoléon Bonaparte.
Ölüm hiçbir şeydir ama mağlup ve şerefsiz yaşamak her gün ölmektir.
Napolyon, Toulon'dan hareket ettikten sonra Akdeniz'de stratejik öneme sahip olan Malta Adası'nı 12 Haziran 1798'de ele geçirdi ve burada bulunan 700 kadar Türk ve Arap esirleri serbest bıraktı29. Bu sıralarda, Akdeniz'de Fransız donanmasını aramakla görevli İngiliz Amirali Nelson İskenderiye önlerine gelmişti.
Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, 10 Mayıs 1799'da Akka'da Napolyon Bonapart'ın komutasındaki Fransız ordusunu yenilgiye uğrattı.
Cezzar Ahmed Paşa, Trablus, Kudüs ve Şam valiliklerini elde ettiğinde Osmanlı Devleti'nde tahtta III. Selim oturmaktaydı. Bu dönemde aynı zamanda III. Selim'in kurduğu Nizam-ı Cedit ordusu Akka Kuşatması'nda yardımcı olmak üzere gönderilmiştir.
İkinci kez tahttan indirildikten sonra Amerika'ya kaçmak isteyen, ancak bunu başaramayınca İngilizlere teslim olan Napolyon, İngilizler tarafından Atlantik'teki St. Helena Adasına sürgüne gönderildi.
51 yaşında 1821 yılında mide kanserinden ölüyor. Burada kendisine sorulan “Fatih Sultan Mehmed mi büyük, yoksa siz mi daha büyüksünüz?” sorusuna Napolyon, şu cevabı veriyor: “Büyüklükte ben onun çırağı bile olamam, çünkü ben, kılıçla zapt ettiğim yerleri henüz hayattayken geri vermiş bir bedbahtım.
Müslüman dünyası Napolyon isimli neredeyse kurtarıcı bir lidere sahip olduğuna inanmıştı. Bir kaç yıl sonra Napolyon'un müslüman olmadığı -esasında herhangi bir dine de inanmadığı- ortaya çıktı.
Cezzar Ahmed Paşa yeni kurulan Nizam-ı Cedid askeri birliklerini de bu savunmada başarıyla idare etmiştir. Bonapart'ın terk ettiği Mısır ve Suriye bundan sonra Fransa'nın etkin olarak bir daha boyunu gösteremeyeceği bir bölge olacaktır.
1814'te düşman orduları Paris kapılarına dayandı. Napolyon imparatorluk tahtını bırakarak Elba Adası'na sürgüne gönderildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri