İnsan etkisine gelecek olursak; → Erimeye yatkın ıslak kar üzerinde veya eski karın üstüne yeni bir kar yağdıktan sonra kayak yaparsak, → Sesin yankı yapması sonucu titreşimler ile çığ oluşması insan etkili nedenlerdir.
Milyonlarca insan çığ felaketlerinden dolaylı şekilde etkilenir. Çığ ile sadece insanlar değil doğada büyük zararlar görür.Çığ meydana gelmesi ile çevresel felaketlere sebep olur.Çığ sonucunda karlar şehir merkezlerine kadar inmesi sonucunda su basmalarına neden olur. Tarım arazilerinde bulunan ürünler telef olur.
Çığ altında kalmak doğada karşılaşılabilecek en trajik olaylardan biridir . Çünkü bir çığ saatte 200 km hıza kadar ulaşabilir ve risk bölgesinde bulunan canlıları ağaçlara , kayalara çarpabilir , uçurumlara sürükleyebilir. Çığ ölümlerinin 30% bu tarz çarpmalara , düşmelere bağlı travmalar sonucu olur.
Genellikle dağlık, engebeli ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tutulan kar örtüsünün iç ve dış kuvvetlerin etkisiyle başlayan ilk hareketi ile vadi tabanına doğru hızla kayması sonucu çığ oluşur.
Çığ, büyük miktarda kar kütlesinin dağdan aşağı kaymasıdır. Aşırı kar yağışlarında taze karın alttaki kar tabakasıyla iyi kaynaşmaması , yüksek ses, rüzgar, insan veya hayvanların oynak kar tabakasını harekete geçirmesi gibi sebeplerden meydana gelir. Büyüklüğüne göre can ve mal kaybına yol açabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Çığlar dağlık bölgelerdeki kırsal yaşamı, yerleşim alanlarını tehdit etmekte, ulaşım ve iletişimi engellemekte, can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Ayrıca, yağışın büyük bölümünü kar olarak alan havzalarda ilkbaharda ani hava ısınması ile birlikte sel-taşkın ve erozyon tehlikesi ortaya çıkmaktadır.
Türkiye‟de çığ olaylarının yoğunlaştığı alanlar Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleridir. Ortalama yükseltisi 2000 metrenin üzerinde olan Doğu Anadolu bölgesi, Türkiye‟de çığ afeti açısından en riskli bölgeyi oluşturmaktadır. Özellikle Güneydoğu Toros dağlarında çığ riski daha yüksektir.
Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan, dağlık ve eğimli arazilerde görülür. Bu nedenle, ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerindeki dağlık kesimleri ile Karadeniz bölgesinin çok yüksek rakımlı iç kesimleri çığ oluşumuna uygundur.
Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve/veya dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir ilk hareket sonucu (tetiklenen), yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması olarak tanımlanır.
Çünkü deprem fay hatlarından oluşur. İnsan etkisi yoktur. Fay hatları yerin altındadır.
Başlıca Doğal Afetler; Deprem, sel ve taşkınlar, hortum, tornado ve kasırga gibi şiddetli rüzgarlar, aşırı yağışlar, uzun süreli çok düşük ya da yüksek sıcaklıklar, heyelan, çığ olayları, volkanik hareketler, Tsunami, şiddetli kuraklıklar ile biyolojik afetler… olarak sıralanmaktadır.
Potansiyel Çığ Kuvveti: Kar örtüsünün içindeki çeşitli etkenlere bağlı olarak artan , azalan veya çığın meydana gelmesini sağlayan kuvvettir. Rüzgaraltı: Rüzgârın esiş istikametinin karşısında olan bölgedir.
Kar tabakasının hareketi esnasında çığ, tabakanın bloklarını akma hattı boyunca kırar ve ufalar. Bu çığların ortalama hızları 20-50 km/sn arasında değişir.
-Kar altında kalınan zaman boyunca bizim için hayati önem taşıyacak olan nefes alınan boşluğu (hava kesesi) genişletmek. Bu hava kesesi, çok küçük olsa bile ağız ve burnun kar ile dolmasını engelleyecektir.
Ülkemizde çığ olaylarının yaşandığı illere bakıldığında ise ilk sırada Bingöl, Tunceli ve Bitlis yer almaktadır.
Eğimi fazla alanlar ağaçlandırılmalıdır. Çığ olma ihtimali fazla yerlere perdeleme tekniği uygulanmalıdır. Kış sporları çığ tehlikesi bulunan alanlarda yapılmamalıdır. Çığ düşme ihtimali bulunan bölgelerden geçerken yüksek ses çıkartılmamalıdır.
Perdeleme, hücum oyuncusu tarafından gerçekleştirilir ve rakip takımın savunma oyuncusu tarafından engellenmeye çalışılan takım arkadaşını rahatlatarak, arkadaşını şut denemesi yapabileceği, uygun bir pas yakalayabileceği ya da skor kaydedilmesine yardımcı olabileceği boş bir pozisyona kavuşturmayı hedefler.
Depremler, sel ve taşkınlar, heyelanlar, çığ, kuraklık ve diğerleri insan yaşamını olumsuz etkilemektedir.
KONYA'nın Seydişehir İlçesi'ne bağlı Madenli Köyü'nde oturan 63 yaşındaki Ali Güler ile arkadaşı 53 yaşındaki Hilmi Şengül, av için gittikleri Giden Gelmez Dağları'nda üzerlerine çığ düştü.
Özet: Ülkemiz başta depremler olmak üzere seller, fırtınalar, çığ düşmesi gibi çeşitli afet türlerinin etkisi altındadır. Yerleşmelerde depremlerden sonra görülen en belirgin etkiler, yapısal çevrenin yıkımı ve hasar görmesidir.
Ağrı ili iklim özellikleri nedeniyle çığ olaylarının fazla görüldüğü illerden biridir.
Genellikle bitki örtüsünün hakim olmadığı eğimli, engebeli ve dağlık bölgelerde, vadilerin yamaçlarında tabaka şeklinde biriken kar kütlelerinin dış ya da iç kuvvetlerin etkisi sebebi ile yamaçlardan aşağıya doğru hızlı bir şekilde kaymasına çığ düşmesi adı verilir.
Ses bir titreşimdir. geçirerek düşmesine sebep olabilir. Kısacası ses, yaydığı titreşimle çığ düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri