Cenaze çocuksa ve canlı doğduktan sonra öldü ise cenaze namazı kılınır. Çocuk canlı olarak doğmadı ise, cenaze namazı kılınmaz.
Nitekim ashab, ölen ve sadece eli bulunan bir sahabinin namazını kılmıştır (Şirbini, Muğni'l-muhtac, 1/518). Canlı olarak doğup ölen çocuk yıkanır ve cenaze namazı kılınır (el-Fetava'l-Hindiye, 1/174).
Cevap 13 : Yaşı küçük olup ergenlik çağına gelmemiş olsa da müslümanın cenaze namazı kılınır.
Dört aydan önce düşük olması durumunda bebek yıkanmaz, namazı kılınmaz. Bir beze sarılır ve defnedilir. Bu konuda ihtilaf yoktur.
Cenaze namazı rüku ve secdesi olmayan bir namazdır; rükünleri kıyam ve tekbirlerdir. Selam vermek vaciptir. Sünnetleri ise, Allah'a hamd ve sena etmek, Resulullah'a (s.a.s.) salat ve selam getirmek, hem ölü hem de Müslümanlar için dua etmekten ibarettir.
İlgili 28 soru bulundu
Cemaatten her biri de Allah rızası için o cenaze namazını kılmaya ve onun için duaya ve imama uymaya niyet eder. Ölü, erkek ise: "şu hazır erkek için", kadın ise; "şu hazır kadın için" diye niyet edilir. Çocuklar için de bu şekilde niyet edilir.
Cenaze namazı zaten ölen için bir duadan, onun bağışlanmasını ve gittiği yeni ve temelli yurdunda rahat etmesini, Allah'ın rahmetine kavuşmasını dilemekten ibarettir.
Fetva Kurulu, anne karnında ölen bebeğin (düşük), kendisine ruhun üflendiği dördüncü ayı tamamlamışsa normal çocuk gibi olduğunu belirtti.
Evet, küçük yaşta ölen çocuklar ailesine şafaat eder. Şefaat dediğimiz hadiseyi, Cenab-ı Hak başta Peygamberimize (asm) olmak üzere tüm enbiyaya, melaikeye, Allah'ın sevgili kulları olan velilere, şehitlere ve küçük yaşta vefat eden masum çocuklara vermiştir.
Ölü doğan çocuk örtü ile örtülüp defnedilir. Yıkanmasına gerek yoktur. Yıkanmanın mümkün olduğu kadar kapalı bir alanda gerçekleştirilmesi gerekir.
Uzmanlar, çok küçük yaşlardaki çocukların cenaze töreninden olumsuz etkilenmemesi için orada bulunmamaları gerektiği vurguluyor. Ancak, büyük çocuklar için aynı durum söz konusu değildir. Cenaze törenleri, çocukların ölümle ilgili duygu ve düşüncelerini ifade etmesine izin verir.
Bâzı büyük günahları işleyen kimselerin cenazeleri yıkanmadığı gibi, cenaze namazları da kılınmaz. Bunların cenazelerinin yıkanmayıp namazlarının kılınmaması, imandan çıktıkları, İslâmdan mahrum kaldıkları için değildir.
11 - Soru: Zina yapan bir kişinin cenazesi yıkanır ve cenaze namazı kılınır mı? Onun namazını kılan imam ve cemaatin Allah (cc) katında bir sorumluluğu olur mu? Cevap: Zinanın helal olduğunu iddia etmediği müddetçe namazı kılınır. Bu hususta ne imam ne de cemaat için bir sorumluluk mevzuu bahs değildir.
Fetva Kurulu, "ölü veya düşük olarak doğan çocuk, kendisine ruhun üflendiği dördüncü ayı tamamlamamışsa üzerine cenaze namazının kılınmayacağını" belirtti.
Allah geride bıraktıklarına sabırlar versin. Başınız sağ olsun. Yattığı yer cennet olsun. Başınız sağ olsun.
Bu dünyada küçük çocuğunu kaybeden anne babaya bir mükafat olarak, cennette o çocukları onlarla birlikte olacak ve bu dünyadaki kısa bir çocuk sevgisine bedel ahirette ebedi bir çocuk sevgisini onlara tattıracaktır.
Müminlerin buluğa ermeden ölen çocukları cennetliktir
Müminlerin buluğa ermeden ölen çocuklarının cennet çocukları olacakları ayet-i kerime ve hadis-i şeriflerle müjdelenmiştir. Buluğa ermeden vefat eden çocuklar hakkındaki hüküm doğmadan vefat eden bebekler için de geçerlidir.
Birinci hadisin zahiri, Ruhun üflenmesi ve insanın kaderinin yazılmasının, üçüncü kırk günden sonra yani beşinci ayın başında olduğunu açıklamaktadır. Halbuki diğer hadislerin hepsi, bunun ilk kırk günden sonra, yani yaklaşık olarak ikinci ayın ortalarına doğru olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.
Evet, küçük yaşta ölen çocuklar ailesine şafaat eder.
Kaç kişiye şefaat edeceğini de Allah bilir.
el Cevab: Ölüm vakti takdir edilmiş sahsın yanına melekler gelir ve onun ruh ve cesedini ölüm hali için teslim alırlar. Buna ölüm sekaratı denilir. -Allah'ın emri ile ruh bedenden çıkar.
6 haftalik bir bebeğe daha ruh üflenmemistir, ruh 120. günde üflenir. Hanefiye göre ruh uflenmeden önce bebeği düsürmek caizdir, ama avret yerlerini açmadan yapabilir bunu.
“Sizden birinin yaratılışı, annesinin karnında kırk günde toplanıp teşekkül eder. Sonraki kırk günde 'alaka'; bu kadar müddet geçince de 'mudğa' olur. Sonra Allah bir meleği dört kelime ile gönderir. Bu melek onun rızkını, ecelini, amelini, kötü biri mi yoksa iyi biri mi olacağını yazar.
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Nitekim hadislerden de anlaşıldığı gibi, ruhun cesedden ayrılması ile nimet ve azap başlamaktadır.
2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar. 3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir. 5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.
Bilinci kaybolmamış bir insanı bir yerden bir yere taşırken, kişi kaslarının bazılarını haraket ettirerek taşıyıcılarına bir şekilde yardımcı olur. Oysa kişi ölüm halinde haraketsiz bir durumdadır. Haraketsiz bir vücutta ağırlık vücudun her noktasına eşit bir şekilde dağılır ve bu nedenle daha ağırlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri