İronik olarak, adının anlamı "peynirli kek" olan modern cheesecake, ismine rağmen, genellikle kek olarak sınıflandırılmaz. Bunu bir torte olarak sınıflandıran insanlar, tek başına bırakma kaynağı olan birçok yumurtanın varlığına anahtar bir faktör olarak işaret ediyorlar.
Kısaca şöyle anlatayım, cheesecake Yunanistan'ın Samos adasından çıkmıştır. “Yok artık,” demeyin, aynen öyle… Cheesecake'in 4 bin sene önce bile yendiğine inanılır, hatta ilk cheesecake tarifi 236 yılında yapılmıştır.
Tüm dünyaya yayılan bu lezzetin çıkış noktası, meşhur cheesecake pastanelerinden dolayı Amerika olarak bilinse de aslında tam olarak öyle değil. Yunanistan'ın Samos adasından çıkmış olan bu tatlı o zamandan beri serüvenine devam ediyor.
San Sebastian Cheesecake ya da Bask Cheesecake 1990'larda doğan bir lezzet. İlk kez İspanya'nın San Sebastián şehrinde bulunan La Vina adlı küçük bir pastanede yapılmaya başlandı. Tarta de queso olarak adlandırılan bu lezzetin ünü hızla yayıldı. Yanık cheesecake olarak da biliniyor.
San sebastian cheesecake, yanık cheesecake olarak da biliniyor. Lezzetiyle olduğu kadar görünümüyle de dikkat çeken bu nefis tatlının sırrı içindeki peynirinin yumuşaklığı. Diğer cheesecake'lerden farkı da tabanının olmaması. Birkaç malzemele ile basit bir şekilde hazırlayarak sofranıza renk katabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
San Sebastian Cheesecake Ülkemize ve Hayatımıza Nasıl Girdi? 2016'nın Eylül-Ekim aylarında Şef Ali Açıkgül'ün İspanya'ya Gastronomika fuarına gidip, La Vina restoranında ilk San Sebastian Cheesecake'i tatmasıyla San Sebastian'ın Türkiye yolculuğu başlar.
Cheesecake harcı içeriğindeki yumurta sayesinde ısı ile buluştuğunda kabarır. Pişme işleminden sonra yavaşça soğurken çöker ve çökerken çatlama meydana gelir. Bu sebeple küçük bir bıçak yardımı ile fırından çıkardığınız tatlınızın kenarlarındaki yağlı kağıttan biraz kurtararak çatlamayı minimuma düşürebilirsiniz.
-Fırını mutlaka turbo (fanlı) ayara getirin. Böylece dışı daha yanık, içi daha akışkan ve yumuşak olacaktır. -Pişirme süresi tamamen fırınınıza ve nasıl sevdiğinize bağlı. Eğer akışkan seviyorsanız 20 dakika, orta akışkanlıkta seviyorsanız 30 dakika yeterli olacaktır.
Muhtemelen ilk defa San Sebastian şehrinde üretildiğinden, diğer cheesecake türlerinden ayırt edilebilmesi için, geldiği yerin, yani coğrafi kaynağı olan bu şehrin ismi ile anılır hale geliyor.
Chef Ali, birkaç denemeden sonra Sirha 2016 İstanbul Fuarı'nda bu özel cheesecake'i lezzet sevenler ile "San Sebastian Cheesecake" adı altında buluşturur. Denemekten ve üretmekten asla vazgeçmeyen Chef Ali, bir yıl boyunca tarifini her gün denemeye ve geliştirmeye devam ediyor.
Cheesecake kelimesi Türkçe'de "bir tür peynir tatlısı" anlamına gelir. İngilizce cheese-cake "bir tür peynir tatlısı" sözcüğünden alıntıdır.
Dondurma, turta gibi diğer tatlılar gibi cheesecake de besin değeri nedeniyle tüketilmemelidir. Elbette cheesecake protein, kalsiyum ve selenyum gibi besinler içerir, ancak aynı zamanda kalori açısından zengindir ve yağ ve şeker açısından yüksektir, yani diyetinizin büyük bir bölümünü oluşturmamalıdır.
İtalya'da kullanılan Ricotta ise birçoğumuzun bildiği Lor Peyniri'dir ve Türkiye'de de bulabilmek mümkündür. Amerika'da ise Philedelphia krem peyniri kullanıyor. Cheesecake denince akla gelen New York tarzı cheesecake'ler bu peynirle yapılıyor.
İngilizce cheese-cake "bir tür peynir tatlısı" sözcüğünden alıntıdır.
Kek denilince; yumurta, un, şeker ve yağdan oluşan bir karışım akla gelir. Genellikle bu karışımın içerisine kabartma tozu da eklenir ve lezzet çoğaltılır. Fakat Cheesecake'in yapısı aslında herhangi bir kekten çok daha farklıdır, taban genellikle kıtır bir katmandan oluşur.
San Sebastián (Baskça: Donostia), İspanya'da özerk Bask Bölgesi'nde Guipúzcoa ili'nde bir kenttir.
İşte size servis önerisi; kıvamında çekilmiş double espresso yanına bir mini Limonlu Cheesecake. Her zaman her yerde çikolata diyenler için güzel yapılmış bir Mocha'nın yanında Cheesecake Box'ın Çikolatalı Mini Cheesecake'i oldukça yakışacaktır.
Cheesecake yapımında daha iyi sonuç verdiği için krem peynir tercih edilse de siz beyaz peynir ya da labne de kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanacağınız krem peynir miktarını düşürerek San Sebastian cheesecake'inizi lor peyniri ile de yapabilirsiniz.
San Sebastián pahalı bir şehir mi? San Sebastián ortalama fiyatlar Türkiye daha yüksektir. Alışverişinizi San Sebastián Türkiye 'dan 2.37 kat daha fazla ödemeniz gerekir.
İster kelepçeli, ister çember kalıp kullanın yağlı kağıt kesinlikle kullanılmalı çünkü cheesecake de hem bisküvi taban yok hem de çok sıvı. Düşük devir diye özellikle vurguluyorum, peynir ve şeker çok kabarırsa karışım ortasından çatlayabilir ya da çökebilir.
Cheesecake'i pişirme aşamasına geldiğinizde fırınınızı mutlaka önceden ısıtın. Kalıbı su dolu bir tepsinin içinde fırına vermelisiniz. Tepsinin içindeki su fırının içinde buhar yaparak kekinizin kurumasını ve çatlamasını önler.
Fırından çıkardığınız cheesecake oda sıcaklığına geldiğinde servis tabağına aktarıp buzdolabında en az 8 saat soğumaya bırakın. Buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.
Yumurta miktarı fazla değil, yumurta kokmuyor. Eğer yaptığınız cheesecake yumurta kokuyorsa bayat yumurta kullanmışsınız demektir. Kıvamı cheesecake gibi değil, daha ziyade ıslak bir pandispanya gibi oluyor.
Kekinizi fırından alırken ortası hafifçe sallandığı için pişmemiş gibi gelebilir ama soğudukça aynı yanları gibi ortası da yoğunlaşıyor. Kek tabanı bol miktarda yağ içerdiği için fırından çıktığında yumuşak oluyor, cheesecake soğuduğunda o da sertleşmiş oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri