Türkçe'ye “Peynirli Kek'' olarak çevrilen cheesecake'in adı, temel maddesi olan peynirden geliyor.
Daha sonra ise San Sebastian cheesecake'in nasıl ortaya çıktığını anlatıyor. Vedat Milor'un yazısında da belirttiği üzere aslında bu cheesecake türü, ilk defa, İspanya'nın Bask bölgesinde yer alan San Sebastian şehrindeki La Viña adlı bir tapas barın şefi tarafından üretiliyor.
San sebastian cheesecake, yanık cheesecake olarak da biliniyor. Lezzetiyle olduğu kadar görünümüyle de dikkat çeken bu nefis tatlının sırrı içindeki peynirinin yumuşaklığı. Diğer cheesecake'lerden farkı da tabanının olmaması. Birkaç malzemele ile basit bir şekilde hazırlayarak sofranıza renk katabilirsiniz.
İlk kez İspanya'nın San Sebastián şehrinde bulunan La Vina adlı küçük bir pastanede yapılmaya başlandı. Tarta de queso olarak adlandırılan bu lezzetin ünü hızla yayıldı. Yanık cheesecake olarak da biliniyor. Sırrı içindeki peynirin yumuşaklığı ve kremamsı tadı.
İlgili 21 soru bulundu
San Sebastian Cheesecake Ülkemize ve Hayatımıza Nasıl Girdi? 2016'nın Eylül-Ekim aylarında Şef Ali Açıkgül'ün İspanya'ya Gastronomika fuarına gidip, La Vina restoranında ilk San Sebastian Cheesecake'i tatmasıyla San Sebastian'ın Türkiye yolculuğu başlar.
Bir New York Cheesecake'inin en karakteristik özelliği; Dokusuna yumuşak ve pürüzsüz kıvamı veren krem peynirin yoğun miktarlarda kullanılması ve en temel malzemelerle yapılıyor olması. Diğer Cheesecake'lere kıyasla, nispeten sıkı ve çiğnenebilecek kadar kalın ama oldukça da kremamsı bir dokusunun olması gerekiyor.
İşte size servis önerisi; kıvamında çekilmiş double espresso yanına bir mini Limonlu Cheesecake. Her zaman her yerde çikolata diyenler için güzel yapılmış bir Mocha'nın yanında Cheesecake Box'ın Çikolatalı Mini Cheesecake'i oldukça yakışacaktır.
Cheesecake harcı içeriğindeki yumurta sayesinde ısı ile buluştuğunda kabarır. Pişme işleminden sonra yavaşça soğurken çöker ve çökerken çatlama meydana gelir. Bu sebeple küçük bir bıçak yardımı ile fırından çıkardığınız tatlınızın kenarlarındaki yağlı kağıttan biraz kurtararak çatlamayı minimuma düşürebilirsiniz.
San Sebastian'ın vatanı İspanya.
İspanya'nın San Sebastian şehrinde ilk olarak La Vina adlı restorandan çıkan bu tatlı, günümüzde çok yaygın ve severek tüketiliyor. San Sebastian cheesecake, ilk olarak 1990 yılında satışa sunulmuş.
Cheesecake'in Gerçek Anavatanı
Ancak doğru bilmediğimiz bir şeyi belirtmek istiyorum, cheesecake'in anavatanı New York olarak bilinir, fakat cheesecake'in hikayesi çok uzun seneler öncesine dayanır. Kısaca şöyle anlatayım, cheesecake Yunanistan'ın Samos adasından çıkmıştır.
Cheesecake ile Yeniden Tanışın!
San Sebastian Cheesecake'in hikayesi, 2016 yılında İspanya'nın San Sebastian şehrinde gerçekleştirilen Gastronomika festivalinde başlıyor.
San Sebastián (Baskça: Donostia), İspanya'da özerk Bask Bölgesi'nde Guipúzcoa ili'nde bir kenttir.
İngilizce cheese-cake "bir tür peynir tatlısı" sözcüğünden alıntıdır.
Fırından çıkardığınız cheesecake oda sıcaklığına geldiğinde servis tabağına aktarıp buzdolabında en az 8 saat soğumaya bırakın. Buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.
Kek denilince; yumurta, un, şeker ve yağdan oluşan bir karışım akla gelir. Genellikle bu karışımın içerisine kabartma tozu da eklenir ve lezzet çoğaltılır. Fakat Cheesecake'in yapısı aslında herhangi bir kekten çok daha farklıdır, taban genellikle kıtır bir katmandan oluşur.
-Fırını mutlaka turbo (fanlı) ayara getirin. Böylece dışı daha yanık, içi daha akışkan ve yumuşak olacaktır. -Pişirme süresi tamamen fırınınıza ve nasıl sevdiğinize bağlı.
Kekinizi fırından alırken ortası hafifçe sallandığı için pişmemiş gibi gelebilir ama soğudukça aynı yanları gibi ortası da yoğunlaşıyor. Kek tabanı bol miktarda yağ içerdiği için fırından çıktığında yumuşak oluyor, cheesecake soğuduğunda o da sertleşmiş oluyor.
Yumurta miktarı fazla değil, yumurta kokmuyor. Eğer yaptığınız cheesecake yumurta kokuyorsa bayat yumurta kullanmışsınız demektir. Kıvamı cheesecake gibi değil, daha ziyade ıslak bir pandispanya gibi oluyor.
1-Cheesecake harcını kesinlikle haddinden fazla çırpmamanız gerekiyor. Özellikle yumurtaların ilavesinden itibaren -sadece karışana dek- çırpmanız önemli, aksi halde çatlama kaçınılmaz.
Bu tatlı normal cheesecake çeşitlerinden farklı olarak, tabanının olmayışı dışında fırındaki pişme derecesinin yüksekliği ile beraber oldukça çabuk hazırlanıyor. Üzerinde koyu ve parlak renk bir kabuk oluşan tatlı, hafif bir yanık tadına sahip oldukça lezzetli bir tatlı türü.
Tatlınız oda sıcaklığına geldikten sonra en az 6-8 saat buzdolabında vakit geçirmesine izin verin, böylece cheesecake kıvamını alacak ve tadı müthiş olacak.
Dondurma, turta gibi diğer tatlılar gibi cheesecake de besin değeri nedeniyle tüketilmemelidir. Elbette cheesecake protein, kalsiyum ve selenyum gibi besinler içerir, ancak aynı zamanda kalori açısından zengindir ve yağ ve şeker açısından yüksektir, yani diyetinizin büyük bir bölümünü oluşturmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri