Geleneksel yöntem dışında aşçı olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mustfak Sanatları lisans programları da tamamlanabilir. Ayrıca aşçılık ile ilgili 2 yıllık eğitim veren bölümler de bulunmaktadır.
Mutfak şefi olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
2 yıllık eğitim veren aşçılık ön lisans programlarına girmek. 4 yıllık gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden mezun olmak.
Aşçıbaşı/aşçı olmak için lisede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Lisede aşçılık üzerine eğitim alınmazsa üniversitede 2 yıl ya da 4 yıl eğitim alınarak aşçı olunabilir. Ayrıca bu alanda eğitim veren kurslardan eğitim alınarak da aşçılık mesleği öğrenilebilir.
Aşçılık bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Aday öğrencilerin Aşçılık bölümünü tercih edebilmeleri için TYT puan türünden gerekli olan puanı almaları gerekmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Aşçılık Bölümü Mezunları İş İmkanları
İlk duyulduğunda temkinle yaklaşılan bölümlerden birisidir. Aşçılık bölümü mezunu kişilerin iş bulması aslında çok kolaydır. Özellikle otellerde çok fazla aşçı arandığı için kişilerin işsiz kalmaları zordur.
Aşçı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Aşçı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.920 TL civarındadır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir.
Komi olarak mutfağa giren ve uzun süre tecrübe kazanan kişiler, aşçı olmaya hak kazanır. Bunun dışında üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programını tamamlayan kişiler aşçı olarak çalışabilir.
Cevap. Genel çerçeve yönetmeliğin 5. maddesi gereğince "Programcı, Şef, Amir ve bu düzeyde görevlere atanabilmeleri için" en az iki yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak gerekmektedir.
Gastronomi, “Gastronomi ve mutfak sanatları” adı altında çoğu üniversitede güzel sanatlar fakültesinde yer almakta ve 4 yıllık olmaktadır. Gastronomi 2 yıllık, olarak herhangi bir üniversitede bulunmamakta ama 2 yıllık aşçılık eğitimi almış öğrenciler yatay geçişle Gastronomi ve mutfak sanatlarına girebilmektedir.
Mutfak şefi maaşları çalıştığı alana bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genel anlamda 4500 TL ile 6500 TL arasında farklı miktarlar ortaya çıkabilmektedir. Ortalama ise 5700 TL gibi bir maaş aldığını dile getirmek mümkün.
Türkiye'de son yıllarda çok popüler olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, iş olanakları konusunda da birçok sektörden daha rahat bir pozisyonda yer alıyor. Mezun olduktan sonra birçok alanda rahatlıkla iş bulabilirler.
Kendi işletmesinin şefi olmak isteyen,mutfağın uluslararası niteliklerini kazanıp inovatif ( geliştirici ve keşfedici ) olarak uygulamakla beraber işletmeyi marka olma yolunda profesyonel işletmeci olarak idare etme vasıflarını kişiye kazandırma amaçlı programdır.
Profesyonel bir firmanın mutfağında toplam 4 ay şeklinde eğitim görürsünüz(kaldıralım). Bu kısım ise işte ustalaşma ve pişme kısmıdır. 4 aylık eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından t.c milli eğitim bakanlığınca düzenlenen aşçılık sınavına tabi tutulursunuz. Bu aşamayı geçtikten sonra sertifika sahibi olabilirsiniz.
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokullarında yer alan aşçılık bölümü 2 yıllıktır. Mezun olan öğrenciler Mutfak Sanatları ve Yönetimi bölümüne dikey geçiş yaparak 4 yıllık lisans programını tamamlayabilir. Mezunlar, staj yapıp deneyim kazandıktan sonra otellerde, tatil merkezlerinde ve restoranlarda aşçı olarak çalışabilir.
Bir usta,nın mesleki kariyeri boyunca tam olarak öğrenemediği.Bir insanın ,İse hayatı boyunca öğrenmeye çalıştığı , dünyanın en zor ve riskli meslek kategorisinde ilk sırada yer alan Aşcılık mesleği vasıfsız Meslek kategorisi olarak kabul eden zihniyet.
Sosyal zekâyı (insanı ve toplumu tanıma kapasitesi) geliştiren gastronomi tarihi (her alanda ilgili bilim tarihi mutlaka anlatılmalı), tüketici davranışı, yemek kültürü ve sosyolojisi, turizm gibi alan dersleri de önemli. Stajlar ise olmazsa olmazımızdır.
Hijyen kuralları gereği yüzde ve elde makyaj (göz kalemi, far, rimel, allık, fondöten, ruj, oje, tırnak parlatıcısı, parfüm, tıraş losyonu vb.) kesinlikle olmamalıdır.
Eğitim dili Türkçe ve 4 yıldır. Gastronomi Bölümü hakkında daha detaylı bilgi için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye'de en popüler Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Aşçılık bölümü olan üniversitelerden Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Gelişim Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Yaşar ...
Aşçılığı profesyonel bir meslek olarak yapmak için, profesyonel mutfak süreçlerindeki tüm temel bilgi ve pratik donanıma hakim olmak isteyen 18 – 49 yaş aralığındaki kişiler. (41 - 49 yaş grubu stajsız programa katılabilir.)
Komi olarak mutfağa giren ve uzun süre tecrübe kazanan kişiler, aşçı olmaya hak kazanır. Bunun dışında üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programını tamamlayan kişiler aşçı olarak çalışabilir.
Bugün Türkiye'de yiyecek-içecek hizmet sektöründe 30-40 bin civarında işletme var. Değişik pozisyonlarda en az 2-3 aşçı çalıştığı varsayıldığında, 100 binden fazla aşçı olduğu tahmin ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri