Saksıda yetişen sebzeler ve meyveler; Domates, salatalık, patlıcan, biber, soğan, sarımsak, ıspanak, bezelye, marul, fasulye, pırasa, havuç, turp, tere, maydanoz, semiz otu, dere otu, nane, fesleğen, çilek, kavun vb. Saksıda yetişen meyve ağaçları; limon, mandalina, portakal, incir, kiraz, armut, elma vb.
En hızlı büyüyen bitki hangisidir? Topaklanan Bambu gözle fark edebilecek kadar hızlı büyüyebilen bir bitkidir. Büyüme hızı konusuna dünya rekoruna sahip olan bitki, günde 91 cm büyüyebilen bir bambu türüne aittir.
Kışlık sebze deyince akla gelen diğer türler ise pırasa ve sarımsak, alabaş, turp, şalgam, kırmızı pancar, pazı, kereviz, salata ve maruldur. Ülkemizde kışlık sebze türlerinden lahana, havuç, soğan, brokoli, karnabahar ve salata marul yetiştiriciliğinde yabancı kökenli hibrit çeşit kullanımı yaygınlaşmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Ekim: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, zeytin, sarımsak, soğan, tere, roka, mercimek, bakla ve dereotunun tohumu ekilir. Kasım: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, bezelye ve baklanın tohumları ekilir. Aralık: Bakla, buğday, arpa, yulaf ve çavdarın tohumları ekilir.
Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin soğuk koşullara dayanma özelliği esas alınmaktadır. Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır.
Kısa Sürede Yetişen Meyveler
Domates, salatalık, biber, soğan (soğan özellikle çok ama çok kısa bir süre içerisinde yetişir), çilek, sarımsak ve fesleğen oldukça kolay ve hızlı büyüyen meyve ve sebzedir. Bu sebze ve meyveleri saksıya dikerek kısa süre içerisinde yetiştirebilir ve tüketebilirsiniz.
Mısır, fasulye, bezelye, bakla, bamya, Maydanoz, roka, tere, dereotu, Kuzu kulağı,semizotu gibi yenecek otların çoğu ve havuç, turp,gibi bazı kökleri yenen sebzeler direkt tohum halinde ekilir.
Haşlanmış sebze suyunu çiçeklere dökmeden önce mutlaka oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Bu değerli su içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler ile çiçeklerinizin daha hızlı büyümesine yardımcı olur.
Saksıda Yetiştirilen Meyve Ağaçları
Saksıda yetiştirilen meyve ağaçlarının başlıcaları Limon ağacı , Elma ağacı ve Nar ağacı olmaktadır. Saksıda yetiştirilecek ağaç türleri için geniş saksıların tercih edilmesi gerekmektedir.
ARALIK AYINDA SERALARDA NE EKİLİR
– Erkenci laleler, nergis, sümbül, safran ve zambak soğanlarının, turfandacılık amacı ile, saksılara dikimi yapılır. – Seralarda bakım işlerine devam edilir. – Güllerin dipleri gübrelenerek dip doldurması yapılarak kışa hazırlanır.
Saksıda yetişmesi en kolay ve zahmetsiz olan bitki soğandır. Soğan dikildikten 5-10 gün sonra filizlenmeye başlayacaktır.
Bu zaman diliminde, uygun koşullar sağlandıktan sonra rahatlıkla sebze ekimi yapabilirsiniz. Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir. Kışın ekilen sebzelerden birisi olan marul, 5 derecenin altına düşmeyen bölgelerde yetişir.
Evinizi ferah bir kokuyla saran limonları saksıda yetiştirebilirsiniz. Mis gibi kokusu ve lezzeti ile çilekler, evde yetiştirmeye en müsait meyvelerdir. Baharda ekerek yaza kadar bol lezzetli karpuz ve kavunlar yetiştirebilirsiniz. Profesyonel bakım istese de bodur kiraz ve elma ağaçları, amatör tarım için uygundur.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Saksının plastik olması da hem hafifliği hem de nemi daha uzun süre tutması nedeniyle işinizi kolaylaştıracaktır, bizden söylemesi. Aynı şekilde, saksıya koyacağınız toprak da alelade bir toprak olmamalı. Poşetlenerek satılan ve sebze yetiştirmeye uygun olan özel toprakları tercih etmelisiniz.
Pavlonya (Paulownia) Dünya'nın en hızlı büyüyen ağacı olarak bilinmektedir. Son zamanlarda ülkemizde aşırı bir rağbet görmektedir. Bu ağaç suyu çok sever. Sahil ve soğuk kesimlerde yetiştirebilirsiniz.
Anavatanı Çin olan Paulownia ağacı dikildiği yıl 8-8.5 mt. boylara ulaşabilen bir ağaçtır. Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır.
Erik ağaçları da elma gibi fazla sulamaya ihtiyaç gösterirler ancak badem ,vişne gibi meyve ağaçları daha az su ihtiyacı gösterirler.
Soğan, sarımsak gibi fazla sudan hoşlanmayan sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar döneminde ve kışın fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. türlerin yetiştiriciliğinde de kullanılır.
Sarımsak, Marul gibi sebzelerde kışın bile taze tüketebilmek için soğuk havaya aldırmadan yetiştirilebilecek sebze grubu içinde yer alırlar. Soğuk havadan etkilenmeyen diğer bazı sebzeler ise, Bürüksek Lahanası, Havuç, Tere, Roka, Maydanoz, Şeker Bezelyesi, Biberiyedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri