Idaho eyaletinin Twin Falls kasabasında bulunan “dünyanın en büyük yoğurt fabrikası” ünvanına sahip Chobani tesisleri, yeni bina ile birlikte bölgedeki “ayak izini” büyüterek kasabayı bir Yoğurt Vadisi'ne dönüştürecek.
Chobani (Türkçe: Çobani), Amerikalı Chobani, LLC şirketi tarafından üretilen süzme yoğurt markası. Şirket 2005'te Hamdi Ulukaya'nın New Berlin, New York'ta Kraft Foods tarafından kapatılan bir tesisi satın almasıyla kurulmuştur.
Hamdi Ulukaya (d. 1972, İliç, Erzincan), Kürt asıllı Türk girişimci ve iş insanı. Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok satılan süzme yoğurt markası Chobani'nin sahibi, kurucusu, yönetim kurulu başkanı ve CEO'sudur.
ABD'nin en büyük yoğurt markası olan Chobani Yoğurtları hepimizin de bildiği gibi bir Türk'e ait, İsmi Hamdi Ulukaya.
1972 İliç, Erzincan doğumlu Hamdi Ulukaya, ABD'nin en çok satılan süzme yoğurt markası Chobani'nin sahibi, kurucusu, yönetim kurulu başkanı ve CEO'su.
İlgili 18 soru bulundu
Idaho eyaletinin Twin Falls kasabasında bulunan “dünyanın en büyük yoğurt fabrikası” ünvanına sahip Chobani tesisleri, yeni bina ile birlikte bölgedeki “ayak izini” büyüterek kasabayı bir Yoğurt Vadisi'ne dönüştürecek.
3. HAMDİ ULUKAYA
Hamdi Ulukaya, 2,4 milyar dolar değerindeki servetiyle Türkiye'nin en zengin üçüncü iş insanı oldu. Hamdi Ulukaya, Forbes 2022 dünyanın en zenginleri listesinde 1292. sırada bulunuyor.
Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
Chobani adını verdiği bu yoğurdun adı ise, çobandan geliyor. Çünkü Hamdi Ulukaya dünyanın her yerinden çoban çobandır diyor.
Hamdi Ulukaya, Chobani'yi 2005'te New York'ta kurduktan iki yıl sonra Chobani Greek Yoghurt markasını piyasaya sürdü. Chobani'yi 6 yıldan daha kısa süre içerisinde yıllık cirosu 1 milyar dolara ulaşarak ABD'de en çok satan yoğurt markası haline getirdi.
Yoğurt, Amerika'da yaklaşık olarak 45-50 yıl önce tanınmıştır. Eski dünyadan Asya ve Afrika'da yoğurdun yayılışının Türkler vasıtasıyla olduğu söylenebilir. Çin'de yoğurt yendiğini Marco Polo yazmaktadır. Yoğurt, Türk kültürünün keşfettiği en önemli yiyeceklerden birisidir.
Fakat Ulukaya asıl başarısını, 2005 yılında New York eyaletinin kuzeyinde, kapatılmış eski ve büyük bir yoğurt fabrikasını satın alıp yoğurt macerasına atılarak elde etti. Ulukaya, bir gün spam kutusuna bakarken tam donanımlı eski bir yoğurt fabrikasının satılık olduğuna dair bir ilan gördü.
Bir de “yunan yoğurdu” diye de anılan süzme yoğurt var. Esası bildiğimiz süzme yoğurt işte ama dünyada en yaygın bilinen ismi “Yunan yoğurdu” ama “yoğurt peyniri” veya “Labne” diye de biliniyor. Pakette ve yoğurda ismini veren ülkemde dikkat buyurun, Arapça bir isimle Labne diye de satın alıyoruz.
Süzme yoğurt, Levant, Doğu Akdeniz, Orta Doğu, Orta Asya, ve Güney Asya mutfaklarında tüketilse de, Kuzey Amerika'da "Yunan yoğurdu", ve Britanya'da "Yunan usulü yoğurt" adıyla pazarlanmaktadır.
ABD merkezli Turkish Philantrophy Funds tarafından başlatılan ve Hamdi Ulukaya'nın toplam 2 milyon dolar bağışta bulunarak katkıda bulunduğu Türkiye Deprem Fonu için 3 milyon dolar olarak belirlenen ilk hedef 48 saat dolmadan aşıldı. Yeni hedef ise 10 milyon dolar olarak belirlendi.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Cacık, yoğurt, su, salatalık ve sarımsak ile yapılan soğuk Türk mezesi olarak bilinse de içine birçok sebze katılarak yapılan çeşitleri vardır.
Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.
2022 aralık ayı itibarıyla Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk 190.9 Milyar Dolar gelirle dünyanın en zengin insanıdır. LVMH holdingin CEO'su Bernard Arnault 184.6 Milyar Dolar ile 2'inci, Adani Group'un başkanı ve kurucusu Gautam Shantilal Adani 137.6 Milyar Dolar ile 3'üncü sırada yer almaktadır. Kuş özgür mü?
Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, 5,3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin ismi olurken, dünyanın 497'nci en zengin insanı oldu. Türkiye'de ise yıllardır ilk sırada yer alan Murat Ülker birinciliği kaptırdı.
Nestle, beş yıl önce ortak olduğu Mis Süt'ün tamamına sahip oluyor. Tekfen Holding, 1977'de Gönen'de temelini attığı Mis Süt'ün yüzde 25'ini, 1995'te İsviçreli Nestle firmasına satmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri