Karnabahar ve lahanaların kesimlerinden sonra altta kalan köklerinin yeşermesiyle ortaya çıkan bitkidir.
Özellikle cildi güzelleştiren ve gençleştiren ayrıcalığı ile beraber cibes otu öne çıkmaktadır. Aynı zamanda dengeli bir şekilde kilo vermek için diyetlerde kullanılabilecek ot çeşitleri içerisinde gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve böylece dış zararlılara karşı önemli bir koruma imkanı sağlar.
Özellikle zeytinyağlı yemekler ile beraber kavurması değerlendirilirse dahi, özellikle daha çok salata şeklinde kullanıldığını ifade etmek gerekir. Aynı zamanda iri yaprakları farklı bölgelerde toplanmak suretiyle, dolma olarak da kullanıldığı biliniyor.
İçerik: Cibes Otu, Su, Tuz, Limon Tuzu,Sirke
Lahana familyasından tadı tatlımsı, hafif baharatlı bir bitkidir.
Cibez otu olarak da bilinen, salatası ve yemeği yapılan turpgiller familyasından bir ottur. Lahana ve karnabaharın kesilip toplanma işleminden sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen bir ottur.
İlgili 45 soru bulundu
Genellikle Ege Bölgesi'nde yetişen ve lahanaların toplandıktan sonra köklerinde kalan kısımlarının tekrardan yeşermesi sonucu ortaya çıkan Cibes Otu, turpgiller familyasının şifalı bitkileri arasında yer almaktadır.
Yaprakları temizlenince çiğ tüketilebilir. Kaynatıldıktan sonra suyu içilebilir. Cibes otunu hazırladığınız bir salatanın içerisine ekleyebilirsiniz. Nar ekşisiyle birlikte tadının daha güzel olduğu söylenir.
**yabani rezene de denilen arapsaçı otunun bilimsel ismi foeniculum vulgare olup bitki bolluk otu, rezdane, sincilip ve mayana olarak da isimlendirilmektedir.
Arapsaçı 500 Gr
Dereotuna benzeyen, özellikle otla yapılan yemek ve böreklerde, dolma ve sarma içlerinde kullanılan, kendine has aroması olan bir ottur. Arapsaçı Otunun Faydaları Nelerdir? Bağırsaklara iyi geldiği bilinmektedir.
Güzelavrat otu (Atropa bella-donna), patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. "Atropin" maddesi bu bitkinin halüsinojenik özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri boyunca olan yapraklarından elde edilir.
Cibesleri bol suda yıkayalım. Mümkünse sirkeli suda bekletelim. Daha sonra bol su ile 15-20 dk arası haşlayalım.
Cibesler temizlenerek ( Çok ufak ya da çok büyük olmayacak şekilde doğruyoruz ) geniş bir kabın içerisinde sirkeli suda 1 saat kadar bekletilir. Daha sonra sıcak su dolu tencerede suya karbonat eklenerek 15 -20 dk haşlanır.
Cibez (Cibes) Salatası - İzmir
Karnabahar, lahana, karalahana gibi sebzelerin topraktan söküldükten sonra, toprakta kalan köklerinden büyüyen kısmına cibez denir. Tire civarında cücük olarak da adlandırıldığı olur. Mart ayından itibaren pazarlarda rastlanmaya başlar.
Öncelikle cibesler sirkeli suda 10 dk bekletilir sonra güzelce yıkanır ve tencereye alınır . Üzerine su ilave edilir ve kök kısımları yumuşayana kadar pişirilir sonra soğumaya alınır. Tuz ,sarımsak eklenir. Afiyet olsun.
Zeytinyağıyla birlikte ince kıyılmış soğanları ilave edip pembeleşene kadar kavurun. Doğradığınız otu, tuzu ve yeşil mercimekleri ekleyin. 5 dakika kadar kavurduktan sonra üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edin. Yüksek ateşte 5 dakika kaynattıktan sonra tencerenin kapağını kapatın.
Ölümsüzlük bitkisi: Aloe vera
Aloe vera, zambakgiller familyasından olan, kaktüse benzer bir bitkidir. Yapraklarında su depolayan kalın ve kısa saplı bu bitki en çok cilt yaralanmalarını tedavi etmesiyle bilinir, ancak sağlığa fayda sağlayabilecek başka kullanımları da vardır.
Aktarlarda bolca görebileceğiniz bu bitkinin bilinen bir diğer adına değinmek istiyoruz. Arapsaçı ne demek diyenler için yabani rezene olarak bu otu tanıtabiliriz. Maydanozgillere ait olan arapsaçı otu sincilip, mayana ve bolluk otu gibi farklı isimlerle de anılmaktadır.
Yapısal olarak dereotunu andıran arapsaçı, mutfaklarda kullanılan rezene bitkisinin yabani bir türüdür. Dolayısıyla rezeneyle aynı özellikleri ve etkileri gösterir. İçinde B ve C vitamini ile bol miktarda kalsiyum ve magnezyum bulunmaktadır. Arapsaçı, genelde şifalı bir bitki olarak bilinir ve kullanılır.
Soleirolia soleirolii (Arapsaçı), Urticaceae (ısırgangiller) familyasından, cinsinin monotipik türü olan, ufak parlak yeşil yapraklı süs bitkisi. Kuzey Akdeniz bölgesinde İtalya ve çevre adalar doğal yetiştiği alanlar olsa da aranılan salon bitkilerinden olduğu için dünyaca yayılmıştır.
Rakı, Türkiye coğrafyasına özgü ve geleneksel bir içkidir. Rakının ilk kez nerede kimler tarafından üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak, rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir.
Evelik otunun görünümü kuzukulağına benzediği için genellikle de kuzukulağı ile karıştırılmaktadır. Ancak bu ot, kuzukulağına göre daha geniş yapraklı olup daha koyu yeşil tonlarına sahiptir. Yeşil ve ufak çiçek açan ot, çiçeklerinde olgunlaşan tohumlar ile yayılarak yetişir.
Arak sulandırılarak veya susuz olarak genelde meze ile tüketilir. Benzerleri Türkiye'de rakı, Yunanistan'da uzo, İtalya'da sambuca, Fransa'da pastis, Balkanlarda rakija/rakiya ve İspanya'da anis del mono adıyla üretilmektedir.
"Çiriş otu" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 3 sonuç affodill i. ramps i. asphodelus i.
Turp otu, sağlık ve mutfak dünyasında dikkat çeken bir bitki türüdür. Bilimsel adı "Raphanus raphanistrum" olan bu bitki, genellikle Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde doğal olarak yetişir. Özellikleri: - Yaprakları taze, yeşil ve lezzetlidir.
Madımak, içerdiği fenolik birleşiklerden dolayı diğer bitkilerin gelişimini engelleyen fitotoksik özelliğe sahip boğucu bitkidir. Meisn. Türkçedeki «madımak» adı etimolojik olarak Ermenice «madideğ» (մատիտեղ) kelimesinden kökenlenen bir alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri