Soru 17: Gemi adamının günlük ve haftalık çalışma süresi ne kadardır? Genel bakımdan iş süresi günde 8 ve haftada 48 saattir. 48 saatlik süre haftada çalışılan işgünlerine eşit bölünerek bulunur. Haftada 5 gün çalışan gemi adamı günde 9,6 saat çalışmış sayılır.
Gemici, gemi içerisinde halat ve boya işlerini yapmaktan sorumludur. Bunun yanı sıra tüm güvertenin bakım ve onarımını yapmak da görevleri arasında bulunur. Raspa işlemlerini yapar. Taşıma, aktarma ve manevra işlemlerini yapar.
18 yaşını tamamlamış olup, en az ilköğretim okulu mezunu olan ve aşağıda ki şartlardan birini tamamlayan herkes USTA GEMİCİ olabilir. GEMİCİ Belgesi ile 18 ay deniz hizmetine sahip olmak. Askerlik görevinin oniki ayını faal gemilerde serdümen ya da porsun eri olarak yaptığını belgeleyip, USTA GEMİCİ Kursuna katılmak.
Yaş sınırı 35 yaşından gün almamış olmak.
Aynı işveren emrinde veya aynı gemide bir takvim yılı içinde bir veya birkaç iş sözleşmesine dayanarak en az 6 ay çalışmış olan gemiadamı, yıllık ücretli izine hak kazanır. İzin süresi, 6 aydan 1 yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 15 günden ve 1 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda 1 aydan az olamaz.
İlgili 34 soru bulundu
Gemici Ne Kadar Maaş Alır? Gemici olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Gemici maaşı 2023 verilerine göre ortalama 26.600 TL civarındadır.
Akıl ve ruh sağlığı bozuklukları, sinir sistemi bozuklukları, kan hastalıkları (AIDS), iskelet sistemi bozuklukları, eksik uzuvlar, uzun süreli bulaşıcı hastalıklar, duyu organlardan denizde çalışmaya engel olabilecek sorunlar gemi adamı sağlık raporu almaya engel olan durumlar arasında yer alır.
Her belgenin harç tutarı (862,40 TL)'den çok olamaz. (Yukarıdaki bölümde yazılı belgelerin konsolosluklarca yapılacak temdidi işleminden de aynı miktarda harç alınır.) 10 rüsum tonilatoya kadar olan gemiler harçtan muaftır. (377,60 TL'den az, 25.463,10 TL'den çok olamaz.)
Denizde yeterli deneyim kazandıktan sonra karada iş imkanları da oldukça yüksektir. Gemide çalışmak hemen hemen dünyanın her yerine gidebilme, değişik ülke ve kültürleri görme ve tanıma şansı sunar.
eleman.net verilerine göre, Gemi Adamı 2023 yılında ortalama 28.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Adamı , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.124 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Wi-fi. Kablosuz internet, gemide ve tüm kabinlerde mevcuttur.
GEMİCİLİK EĞİTİMİ Altı hafta süren bir eğitimdir. Elinde gemi adamı cüzdanı olanlar için kurs süresi 17 gündür. Eğitimler hafta içi 09.00 ile 16.00 arasında verilmektedir.
BU ALANDAKİ MESLEKLER:
Gemi Yöneticiliği (Güverte Zabitliği), Gemi Elektroniği ve Haberleşme Zabitliği, Makine Zabitliği, Yat Kaptanlığı, Balıkçı Gemisi Kaptanlığı, Su Ürünleri Üretimi Teknisyenliği.
Kaptan Ne Kadar Maaş Alır? Kaptan olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kaptan maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.300 TL civarındadır.
- PVC kart şeklinde dizayn edilen “Gemiadamları Belgesi”nin süresi yeterlilik belgesi ve STCW Sertifikalarının süresinin bitimine bağlıdır. Tayfa sınıfı yeterlilikler süresizdir. Bununla birlikte tayfa sınıfı gemiadamının sahip olduğu STCW sertifikalarının süresi bittiğinde Gemiadamları Belgesi de yenilenecektir.
4/a statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 prim günü ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Ayrıca prim gününüz yeterli olmakla birlikte, 4/b kapsamındaki sigortalılıktan sonra en az 1260 gün 4/a kapsamında prim gününüz olması gerekiyor. 4/b statüsünden emeklilik için 9000 prim günü şartına tabisiniz.
Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan (KPSS) geçerli bir puan almak. Makine Mühendisliği veya Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği mezunu olmak. Üçüncü çarkçı pozisyonunda 36 ay çalışıp gereken sınavı geçmek. İkinci çarkçı pozisyonunda 36 ay çalışıp bakanlığın yaptığı sınavdan geçer not almak.
4 yıllık lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumunun Makine Mühendisliği ya da Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünden mezun olmuş ve gemide üçüncü çarkçı olarak işe başlamışsanız 36 aylık hizmet sonrasında gireceğiniz sınavla ikinci çarkçı rütbesine yükselirsiniz.
7179 sayılı Askeralma Kanunu madde 39/1'e göre bir iş sözleşmesine bağlı olarak yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı sertifikasında yazılı mesleğini icra edenler en az 3 yıl süre ile çalışma şartını sağlamaları halinde dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilecekleri ifade edilmiştir.
Yağcı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 171 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yağcı maaşları 18770 TL'dir. En düşük Yağcı maaşı 15020 TL iken, en yüksek Yağcı maaşı 47370 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri