ÖRNEĞİN DAHA ÖNCE AŞAĞIDAKİ KODLARLA İLE BİLDİRİLEN EKSİK GÜN NEDENLERİYLE İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALINAMIYORDU, YENİ KANUN DÜZENLMESİ İLE EKSİK GÜN KODLARININ İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALMAYA ENGEL DEĞİLDİR.
e-Devlet üzerinden sorgulanabilen işsizlik maaşı başvuruları için, son iş yerinde belli bir süre çalışma gerekliliği bulunmaktadır. İŞKUR'un işsizlik maaşı için belirlediği şartlar arasında, en az 120 gün çalışmış olma kriteri de bulunmaktadır.
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
Yasada belirtilen 120 gün hizmet akdine tabi olma şartı daha öncesinde kesintisiz olarak 120 gün çalışmış olmasını içermekteydi. Fakat 2019 yılında yapılan değişiklik ile bu şart revize edilerek kesintisiz prim günü olması gerekliliği kaldırıldı. Emekli Çalışanlar İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?
Çünkü işçinin işverenin feshine karşı açtığı işe iade ve/veya haksız fesih davasının kendi lehinde sonuçlanması sonucunda prim ödeme şartlarını da yerine getirmiş olması koşuluyla işsizlik ödeneğinden geriye dönük olarak da yararlanması mümkün.
İlgili 31 soru bulundu
Devamsızlık Yapan İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir mi? İşçi devamsızlık yaptığı süre içerisinde henüz işten çıkarılmadığı zaman işsizlik maaşı alamaz.
İşsizlik maaşı alma süresi, ödenen prim miktarına bağlı olarak belirlenir. Son üç yıl içinde 600 gün prim ödeyenlere 6 ay süreyle maaş ödenir. 900 gün prim ödeyenlere 8 ay süresince maaş alabilirler. 1080 gün prim ödeyenlere ise 10 ay süresince işsizlik maaşı ödenir.
Meclis'e sunulan torba yasa teklifinde işsizlik maaşı alamayanlara kolaylık sağlayacak düzenleme geliyor. Girdi-çıktı yapıldığı için 120 gün kesintisiz çalışma şartını sağlayamayanlara da işsizlik maaşı bağlanacak.
Dolayısıyla, işsiz kalanların diğer koşulları sağlaması durumunda işsizlik ödeneğinden yararlanmada son 120 gün prim gün sayısı kaldırılarak son 120 gün içinde sadece hizmet akdine tabi olmak yeterli kabul edilmiştir.
Maaşın süresi yatırılan prime göre değişiyor. Buna göre; son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında, yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
En düşük ya da taban işsizlik maaşı olarak adlandırılan tutar, asgari ücretin %40'ına denk gelir. Buna göre asgari ücret 2024 yılı için 17,002 TL belirlendiğinden eğer çalışan işsizlik maaşını en düşük yani taban oran üzerinden alacaksa 2024 itibariyle 7,940 TL aylık işsizlik maaşı alır.
Son 3 sene içerisinde minimum 600 gün prim ödenmiş olmalıdır. İşsizlik maaşı için başvuru tarihleri ve 3 sene içerisinde minimum 600 gün prim ödenmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Kişinini işsizlik maaşı alabilmesi için son iş yerinde 120 gün yani 4 ay boyunca çalışmış olması gerekir.
Son 120 gün sürekli çalışmış olma koşulu pek çok işsizi ödenek alamaz duruma düşürmektedir. İncelenen pek çok ülkede işsizlik ödeneği almak için böylesi bir şart aranmamaktadır. Bu koşul, son 120 günde aynı işyerinde çalışılmış olma şeklinde anlaşılmamalıdır.
Son 120 Günde Kesinti Sayılmayan Haller Nelerdir? Nedenleriyle hizmet akdi devam etmekle birlikte prim yatırılmaması halinde, prim yatırılmayan bu süreler son 120 gün şartının değerlendirilmesinde kesinti sayılmamaktadır.
19. Her İşçi Kısa Çalışma Ödeneği Alacak mı? Kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 600 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması gerekmektedir.
Son 120 gün kuralında düzenlemeye gidilmiş ve “hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olma şartı “ 18 Ocak 2019 tarihinden geçerli olmak üzere “hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olma” şeklinde değiştirilmiştir.
İşçi 900 gün sigortalı çalışmış ise ve işsizlik sigortası primini de ödediği takdirde 240 gün işsizlik maaşı alabilmektedir. İşçinin 1080 gün sigortalı biçimde çalıştığı şartlarda ve işsizlik sigorta primi de ödemişse 300 gün işsizlik ödeneği alabilmektedir.
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
İşverenin, işçiyi girdi çıktı yaparak kıdem tazminatını ödemesi ve ardından hemen işe geri alması halinde aslında aralıksız bir çalışma olacaktır. Bu tür durumlarda işçinin tüm hizmet süreleri birleştirilerek kıdem tazminatı hesaplanır. Üstelik ilk dönem kıdem tazminatının ödenmiş olması durumu da sonucu değiştirmez.
İşsizlik ödeneği almak için söylediğimiz gibi haksız veya sebepsiz yere işten çıkmak ya da haklı fesih şartlarıyla kendi ayrılmak gerekiyor. Bunun dışında, Son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak primin ödenmiş olması ile işten ayrıldıktan önceki 120 gün içinde primin ödenmiş olması isteniyor.
2024 YILI İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINIR
Buna göre: İşçi, son 3 yıl içerisinde 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışmışsa ve işsizlik sigorta primini de ödemişse 180 gün boyunca 2024 yılı işsizlik maaşı almaya hak kazanır.
Örneğin son 4 ayda prime esas kazançlarının aylık ortalaması 6.000 TL olan bir işçinin, bu tutarın % 40'ı olan 2.400 TL tutarında işsizlik maaşı alabilir. Bu rakama damga vergisi dahildir. Buna göre; 2024 yılında en düşük işsizlik maaşı 5 bin 325 TL en yüksek ise 10 bin 650 TL olarak belirlenmiştir.
İşsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise asgari ücretin yüzde 80'i olarak hesaplandığından yeni asgari ücretle işsizlik ödeneği de arttı. Yeni asgari ücretin belli olması ile birlikte işsizlik ödeneğinde taban tutar 7.940,33, tavan tutar 15.880,66 seviyelerine yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri