Soğanlı bitkilerinizin en uygun dikim zamanı ekim ayı olacaktır. Saksı veya bahçedeki soğanlı bitkiler ilkbahar aylarında çiçek açacaklardır. Ekim yapacağınız toprağın içerisine zengin bir gübre eklemesi yaparak, 10 gün öncesinde dinlenmek için bırakmanız yararlı olacaktır.
Soğanlı bitkiler açısından ilkbaharda çiçek açacak olanlar, ekim ve kasım aylarında ekilmektedir. Bunun yanı sıra çiğdem ve kardelen gibi erkenci yapıya sahip bitkiler, şubat ayında, nergis ve sümbül gibi bitkiler mart ayında, lale gibi bitkiler ise nisan başında çiçek açar.
Soğuk iklime sahip yerlerde Eylül ile Kasım ayları arasında, ılıman iklime sahip olan yerlerde Ekim ile Ocak ayları arasında dikilebilirler. İlk dondan sonra toprağın rahatlıkla işlenebilir olması dikim için idealdir. Yaz soğanları ise Mart -Haziran ayları arasında dikilebilir.
Tohumdan çoğaltma; Genel olarak soğanlı bitkiler de bu yöntem pek uygulanmaz. Bazı bitkiler tohum bağlamaz, tohum bağlayan bitkilerde ise bitkinin; tohumdan çiçek açacak duruma gelmesi için 3-6 yılın geçmesi gerekir. noktasından çaprazlama birkaç kez keskin bir bıçakla yarıya kadar kesilir. Dikim yerlerine dikilir.
Kasım ayından, ocak sonuna kadar olan dönem nergis soğanı ekimi için en uygun zamandır. Gerek sapları gerekse soğanı alerjen ve toksik maddeler içerdiği için nergis çiçeği dikerken önemli noktalardan birisi eldiven kullanılmasıdır. Çok geniş olmayan bir saksı seçimiyle başlamak gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Bunun yanında kardelen ve çiğdem gibi erkenci yapıya sahip olan bitkiler şubat ayı içerisinde, sümbül ve nergis gibi soğanlı bitkiler mart ayı içerisinde, lale gibi soğanlı bitkiler ise nisan başında çiçek açmaktadır. Soğanlı bitki ekeceğiniz taktirde bol miktarda ekmeniz daha yararlı olacaktır.
Kasım ve ocak ayları arası nergis soğanı ekimi için en uygun zamandır. Nergis çiçeği sapları insan ve hayvanlar için zehirli ve alerjen olabilecek maddeler ürettiği için dikimi sırasında eldiven kullanımı en önemli noktalardan biridir.
Soğan genellikle 2 yıllık bir bitkidir. Birinci yıl yumru 2. yıl da tohum oluşur. Ancak bazı soğanlar3 yıllık olup ;1. yıl tohumdan arpacık,ikinci yıl arpacıktan yumru,3.yıl ise tohumdan meydana gelir.
Lale soğanı şeklinde ekilen tohumlar nemli ve güneşli ortamlarda 20 ile 25 gün içerisinde çimlenmektedir.
-Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 7-14 günde çimlenir.
Laleler, ilkbaharda açan gösterişli çiçeklerdir. Çoğu zaman laleler soğanları ile birlikte bir yıl boyunca toprakta bırakıldığında bir sonraki sene açabilirler ancak iklim koşulları sebebi ile bu risk anlamına gelir.
10-15 cm çapında saksıya 3-4 tane nergis soğanı dikilebilir. Saksıya çakıl taşı konularak bir taban oluşturulur. Bahçe toprağı ve perlit karışımıyla saksı yarısına kadar doldurulur ve yavaşça sulanır. Nergis soğanı kök kısmı aşağıda, sivri ucu yukarıda kalacak şekilde yerleştirilir.
Bir adet lale soğanından ortalama 3-5 adet yeni lale soğanı, bir adet zambak soğanından ise 15 adet yeni zambak soğanı üretilmesi hedeflendi. Mevcut durum itibariyle bahçede hedeflenen soğan sayısında oldukça başarılı olunduğu gözlemlendi.
Lale çiçeğini hafta iki kez olacak şekilde düzenli aralıklar ile sulayabilirsiniz. Yaz aylarında lale çiçeği sıcakların etkisiyle daha fazla suya ihtiyaç duymaktadır. Sulama yaparken toprağın her tarafına eşir miktarda dağılacak şekilde sulama yapılması gerekmektedir. Sulama miktarının yoğun olmaması gerekmektedir.
Soğanları Eylül-Ekim aylarında,7,5 cm. derinlik,10 cm. aralıklarla dikilir. Mart-mayıs aylarında çiçeklenir. Güneşi sever. Soğanları topraktan çıkarmak gerekmez.
Soğan, Eylül ve Nisan ayları arasında ekilebilir.
Lale soğanı ekimi, genellikle sonbahar aylarında yapılmaktadır. Eğer doğrudan toprağa dikecekseniz 20 cm derinlik yeterlidir. Saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız 10 cm derinnlik yeterli olacaktır.
Sonbahar ayları lilyum çiçeğinin ekimi için en ideal zamandır. Bu süre içerisinde lilyum soğanı ektiğiniz zaman bitkiniz oldukça sağlıklı bir şekilde gelişim gösterecektir. Lilyum çiçeğinin ekimi için serin bir mevsim olması yeterlidir.
Lale soğanını dikerken 10-15 cm yükseklikte çukur açıp lale soğanının sivri yeri yukarı gelecek şekilde bu çukura yerleştirin. Lale soğanını dikince hemen ardından sulamanız önemlidir. Soğanları diktiğiniz toprak çok ıslak olmamalıdır aksi halde lale soğanları çürür. Çok kuru kalırsa da kök salamaz ve kururlar.
Soğan, erken gelişme evresinde 10-12 derecelik serin havadan hoşlansa da baş bağlama ve baş büyümesi aşamalarında fazla sıcaklık olması gerekir. Baş bağlama döneminde 20-22 derecelik, başın büyümesi döneminde ise 24-28 derece sıcaklıklardan hoşlanır. Soğanın istediği gün uzunlukları ise çeşitlerine göre değişir.
Elle serpme veya mibzerle ekimde dönüme ortalama 1-2 kg tohum kullanılıyor. Soğan tohumları kaplanıp ekileceği zaman ise dönüme 0,3-0,5 kg tohum gerekiyor. Kaplanıp ekilen tohumlarda baş çapı ve kalite daha yüksek oluyor.
Zaman içinde soğanlar büyüyecek ve önce taze soğan olarak yeşillik verecektir. Biraz daha kurumasını beklediğinizde arpacık soğanlar, büyüyecek ve saksıda kendine geniş bir yer edinecektir. Geçen 4 ay sonunda ekilen arpacık soğanlar, yemeklik kuru soğan halini alacaktır.
Yavru soğanla nergis çoğaltma yöntemi
Nergis soğanı yıllar geçtikçe irileşir. İrileşen nergis soğanları diplerinden minik yavru soğanlar verir. Bu yavru soğanlar ara soğandan ayrılarak dikilebilir ve nergis çiçeği çoğaltılabilir.
Bu tahtalar üzerine serpme veya sıraya tohum ekilir. m2 ye 5-7 g tohum atılır. Tohum ekim zamanı bölgelere göre şubattan başlar, mart, nisana kadar devam eder. Tohumlar 1-1,5 cm derine atılır, üstleri bastırılır.
Enginar fideleri de aralık ayında ekilebilir. Çiçekler arasında ise lale, sümbül, safran, zambak ve nergis soğanları ekilebilmektedir. Güller için gübreleme yapılması da uygun olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri