Yurtseverlik ya da vatanseverlik bir bireyin ülkesine veya coğrafyasına duyduğu sevgi ve bağlılıktır. Zaman içerisinde farklı anlamlara gelmiştir ve anlamı çevre koşullarına, coğrafyaya ve felsefeye oldukça bağımlıdır.
Vatanperverlik kelimesi iki dilin birleşiminden oluşmuş bir kelimedir. Arapçadan alınan vatan kelimesi ile Fransızcadan alınan perver kelimesinin birleşiminden vatanperver kelimesi ortaya çıkmıştır. Vatanperver kelimesi yurtsever anlamına gelmektedir.
Vatanseverlik, sadece milletini, milliyetini sevmek değil, ülkesinin bütün insanlarını, dağını, taşını, toprağını, ağacını, akarsuyunu, kaynak suyunu, köyünü, yolunu, atalarını, yerin altında yatan şehidini, büyük bir kıskançlıkla sevmek ve korumaktır.
Yurtseverlik: Bir bireyin yurduna duyduğu sevgi ve bağlılık.
Vatan - vatanseverlik kavramı bir milli değer kategorisidir. Üzerinde bir ömür geçirilen toprak parçası olan vatan bağımsız ve özgür yaşamanın en önemli koşullarındandır.
İlgili 37 soru bulundu
Bu, MacIntyre'ı vatanseverliğin ahlakla çelişmemesi gerektiği sonucuna götürür; vatanseverlik daha ziyade merkezi bir ahlaki erdem ve gerçekten de ahlakın temelidir.
Vatanımız bizim için çok değerlidir çünkü bu vatan kolay kazanılmamıştır. Vatanımızın tarihi değerlerine sahip çıkarak onu her zaman korumak bizim temel görevimizdir. Vatan toprakları kutsaldır ve bu vatanın üstünde tek bir insan kalmayıncaya dek bu vatan korunmaya devam edecektir.
Yurtseverlik ya da vatanseverlik bir bireyin ülkesine veya coğrafyasına duyduğu sevgi ve bağlılıktır. Zaman içerisinde farklı anlamlara gelmiştir ve anlamı çevre koşullarına, coğrafyaya ve felsefeye oldukça bağımlıdır.
Veda Yurtsever, 5 Eylül 1969 tarihinde Bingöl'de dünyaya gelmiştir. Yüksek öğretim eğitimini Eskişehir Devlet Konservatuvarında tamamlamıştır. Çocukluğu ve gençliği, Bingöl, İstanbul ve Diyarbakır arasında geçmiştir.
Vatansever ve vatanperver sözcükleri ile aynı anlamı ifade eden yurtsever, TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'ndaki bilgilere göre bitişik şekilde yazılan bir kelimedir.
Vatansever kelimesi birleşik isimdir. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimler bitişik yazılır. Dolayısıyla vatansever sözcüğünün de ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Vatan Üzerinde yaşadığımız, bayrağımızı özgürce dalgalandırdığımız, belli sınırlar içerisindeki toprak parçasıdır. Vatan Sevgisi, kişiyi o toprak parçasına bağlayan en kuvvetli bağdır. Yaşadığımız bu toprakları korumak, herkesin görevidir.
İleri görüşlü gelecekte olabilecek durumları anlayan ve buna göre önlem alan kişilerdir. Aynı zamanda vizyoner olarak bilinen insanlar olduğunu da söylemek mümkün. Yakın gelecekte ya da daha ileri gelecekte neler olabileceğini önemli oranda tahmin eden ve bunu bilen insanlardır.
Vatanperver kelimesinin kökeni Arapça ve Farsçadır. Arapça ve Farsçadan dilimize geçmiş olan bir kelimedir.
Bireyler için bu kavram doğup büyüdüğü, ailesinin tarihsel kökenlerinin olduğu yerdir. Toplumların savaşlar ya da sömürgecilik doğrultusunda elde ettiği yerler de zamanla anavatan kavramına dahil olabilmektedir. Coğrafi ve biyolojik anlamlardaki kullanımı da mevcuttur.
1776 yılında İngilizlerin kolonicilere saldırmasıyla başlayan Amerikan iç savaşında, durumun koloniciler aleyhine dönmesi üzerine, orduya katılma kararı almak için toplanan kasabalılar, en çok da eski bir asker olan Yüzbaşı Benjamin Martin'den (Mel Gibson) destek beklerler.
"Hayatımın Neşesi" dizisinde Selma Güneri tarafından canlandırılan karakter. Neşe'nin annesi olan Rüçhan, pek çok sinema filminde oynasa da beklediği üne kavuşamamış bir Yeşilçam yıldızı.
Veda Yurtsever, Üç Kız Kardeş dizisinde Rüçhan karakterine hayat veriyor.
"Hayatımın Neşesi" dizisinin Rüçhan'ı Selma Güneri kimdir? Selma Güneri, dizi ve sinema oyuncusu. Ses sanatçısı Lütfi Güneri ve Neriman Güneri'nin kızı olan Selma Güneri, İstanbul'da doğdu ancak babasının işi nedeniyle taşındıkları ABD'de büyüdü.
Bir milleti yücelten en önemli iki unsurdan birisi olan vatan sevgisi, gerçekten Namık Kemal tarafından Türk aydınlarının ruhuna bütün etkileyiciliği ile üflenmiştir.
Arapça'da beled ve dâr, Türkçe'de yurt, ülke ile il, ev kelimeleri de “vatan” mânasında kullanılır. Cürcânî iki türlü vatandan bahseder. Kişinin doğduğu yere ve yaşadığı ülkeye “vatan-ı aslî”, on beş gün veya daha fazla bir süre kalmak üzere gittiği yere “vatan-ı ikāmet” denir (et-Taʿrîfât, “vṭn” md.).
''Vatan sevgisi imandandır'' şeklinde bir hadis yoktur. Halk arasında yaygın olan bu söz hadis değil uydurmadır. İmam Sehavi, Suyuti, Acluni, Ali el Kari gibi hadis alimleri eserlerinde bu rivayetin uydurma olduğunu ifade etmişlerdir.
Vatan, atalarımızdan miras kalan bir yadigar, şehitlerin kanıyla kazanılmış, tarihi ve kültürel zenginlikleri sinesinde saklayan, sınırları belirlenmiş, varlığımız, memleketimiz, benliğimiz, kısaca her şeyimiz olan kutsal topraklardır.
Vatan, Ahmet Emin (Yalman), Ahmet Şükrü (Esmen), Enis Tahsin (Til) ve Mehmet Rıfat (Yalman) tarafından günlük siyasî gazete olarak on beş lira sermaye ile kuruldu. İlk sayısı 26 Mart 1923 tarihinde yayımlandı.
Buna göre temel erdemler bilgelik, yiğitlik, ölçülülük ve adalet olmak üzere dört tanedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri