Aynı bedende iki cinsel organa da sahip hayvanlar ise hermafrodit olarak sınıflanır. Bazı solucan ve sümüklüböcek türleri çift cinsiyetlidir. Hermafrodit hayvanların kalıtsal çeşitliliği artırmak için, kendi kendilerini döllemek yerine, diğer hermafrodit bireylerle çiftleşmeyi tercih ettikleri çokça gözlenmiştir.
Çift cinsiyetli (hermafrodit) olarak bilinen canlılarda ikilik cinsel organlarla sınırlı iken bu hayvanlarda tüm vücut bir tarafı erkek, bir tarafı dişi olmak üzere ikiye bölünmüş gibidir.
Hermafrodit, belirgin bir şekilde erkek veya kadın cinsiyete özgü cinsiyet özelliklerinin herhangi birine tam olarak uymayan bireyler olarak tanımlanabilir. Daha farklı bir anlatımla hermafrodit bireylerin cinsel organları, hormonal yapıları ve dış görünüşleri kadın ve erkek özelliklerini bir arada barındırır.
Hermafrodit, erdişi veya hünsâ; hem erkek hem de dişi üreme organı bulunduran canlılara verilen addır.
Sonuç olarak, hermafroditizm (cinsiyet gelişim bozuklukları) olan hastaların neredeyse tamamı kısır olmasına rağmen yumurtlama veya sperm üretimi mümkün olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Anne ve babalar çocuklarında bir farklılık olduğunu öğrendiklerinde düşündükleri ilk şey “Yanlış bir şey mi yaptım?” ya da “Bunu önleyebilir miydim?” olur. İnterseks bir çocuk sahibi olmak tamamen doğal bir şeydir ve sizin yaptığınız herhangi bir şeyin sonucu değildir. Bunda utanmayı gerektirecek hiç bir şey yoktur.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Karagüzel, çift cinsiyetliliğin erken tanı ve tedavisiyle çocukların ileride normal bir cinsel yaşam, doğurganlık ve dölleme yeteneğine sahip olabileceklerini bildirdi.
Cinsiyetsiz canlılardan kasıt eşeyli üreme yeteneği olmadığı için eşeysiz üreyen canlılar kast edilir. Arkeler, bakteriler, şapkalı mantar, sölenterler, protistler vb. canlılarda eşeysiz üreme görülür ve bu canlılar cinsiyetsizdirler.
Erkek üreme sistemi, erkek üreme hücresi olan sperm üretiminin yapıldığı, 2 adet oval şekilli testis dokusu içerir. Testislerden spermi, uretraya taşıyan kanlalar, vas deferens adını alır. Uretra, penis içerisinde, idrar ve spermin taşındığı kanaldır.
Kadında dış genital organlar; büyük dudaklar (labium majör), klitoris, küçük dudaklar (labium minör), idrar yolu açıklığı (üretral açıklık) ve vajina girişidir. Kadın iç cinsel (genital) organları ise rahim (uterus), serviks (boyun), yumurtalık (over), fallop tüpleridir.
Yani dış ve iç cinsel ve genital organlar arasında bir uyuşmazlık olduğu bir durumdur. Gerçek bir hermafrodit hem yumurtalığa hem de testis dokusuna sahip birisidir. Genital bölge, tamamen erkek veya dişi olmaktan, belirsiz görünüşün bir kombinasyonuna kadar değişebilir.
46, XX hermafroditizmli bir bireyde iki XX kromozomu ve bir kadının yumurtalığı vardır, fakat erkek gibi görünen dış genital bölgeler vardır. Bu tip genellikle kadın fetusun rahimde erkek hormonlarına aşırı maruz kalmasından kaynaklanır. Labia füzyonu var ve klitoris penisine benzeyecek şekilde büyüyor.
Adını Yunan mitolojisinde haberleşme tanrısı Hermes ile güzellik tanrıçası Afrodit'in yasak ilişkisinden dünyaya gelen oğulları Hermafrodit'ten alan Hermafrodit (cinsiyet gelişim bozukluğu) aynı vücutta hem erkek hem de kadın cinsiyetinin birleşmesi yani çift cinsiyet anlamına geliyor.
Bal kuşlarında genelde dişilerin tamamen yeşil, erkeklerin ise tamamen mavi tüyleri oluyor. Buna göre bu tür çifte cinsiyetlilik, çok sayıda hayvan grubunda, özellikle cinsel açıdan iki yönlü hayvanlarda görülüyor. Bu keşif ise 100 yıldan uzun süredir bal kuşlarında kayda geçen ilk çift cinsiyetlilik vakası.
Bazı hayvan türlerinde eşcinsel ilişkiler erkek kıtlığı nedeniyle ortaya çıkabilirken bonobo ve makak gibi kuru burunlu maymun ailesinden türlerde yalnızca cinsel haz için de yaşanıyor. Doğuştan itibaren sadece eşcinsel davranışlarda bulunan yalnızca iki tür biliniyor: İnsanlar ve evcilleştirilmiş koyunlar.
Birçok kuş türünün (tüm kuşların yaklaşık %97'sinin) erkeklerinin penisi bulunmamaktadır veya oldukça körelmiş halde bulunmaktadır. Bu sebeple penissiz kuşlar, kloak öpücüğü denen bir yöntem ile ürerler.
''Penisin normal büyüklüğü 9 ile 16 santimdir. 9 santimetre altına mikropenis , 16 santimetrenin üzerine makropenis diyoruz. Türkiye ortalaması 13.4 santimetre dolayısı ile 9 santimetrenin altındaysa mikropenistir ve burada artık tıbbi olarak müdahale yapmak lazım. Daha çok ameliyat seçenekleri ön planda.
Penil ağrı nedenleri arasında enfeksiyonlar, travma, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında meydana gelen aşırı tahriş veya travma, idrar yolu enfeksiyonları, iltihaplanma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, idrar yolu taşı veya tıkanıklıklar, Peyronie hastalığı gibi durumlar yer alabilir.
Sağlıklı bir erkekte, penis ucunda idrarın dışarı atılması için bir delik bulunmaktadır. Hipospadias hastalarında ise bu delik, penis ucu ile apış arası arasında bir bölgededir. İdrar deliğinin farklı bir bölgede olması haricinde peniste az veya çok eğrilik de gözükür.
Benzer şekilde, Tetrahymena thermophila isimli silli protozoa türünde 7 farklı cinsiyet görülmektedir.
Ornitorenk, platipus veya gagalı memeli (Ornithorhynchus anatinus), 39–60 cm boylarında, Doğu Avustralya ve Tasmanya'ya özgü bir yarı-deniz memelisidir. Ornitorenkler, doğum yapmak yerine yumurtlayan memeliler olan tek deliklilerin hâlâ var olan beş tanesinden biridir. (Diğer dördü ekidneler).
Omurgalı hayvanların pek çoğunun dişleri vardır. Ancak kuşların hiçbir türünde diş bulunmaz. Bunun dışında pangolin, karıncayiyen ve tembel hayvan gibi bazı omurgalı hayvanların da dişleri yoktur.
Bu tanımlardan da yararlanarak bir tanım yapmak gerekirse şöyle denilebilir: Hünsâ, cinsiyet kimliği (anotomik fizyolojik ve psikolojik yönden) doğuştan problemli olan, bu nedenle erkek veya dişi olduğu konusunda kesin bir hüküm verilemeyecek durumda olan şahıstır.
Antalya'nın Gündoğmuş ilçesi Akyarı Mahallesi'nde 12 kişi, çift cinsiyetli (hermafrodit) dünyaya geldi. Bu kişilerden 3'ü erkek olmak için operasyon geçirirken, sadece 1'i kadın olmak için ameliyat oldu.
Cinsiyet, bir canlının doğuştan, genetik olarak kazandığı, cinsel üremeye yönelik özelliklerin toplamıdır. Dolayısıyla bir bebek doğarken mutlaka bir cinsiyet ile doğar. 3 farklı biyolojik cinsiyet vardır: Erkek, dişi ve interseks (cinsiyetler arası).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri