Çift görme nedenleri arasında ilaç yan etkileri, göz kasları ve göz kaslarına giden sinirler ile ilgili sorunlar, diyabet, hipertansiyon, multiple skleroz, tiroid hastalıkları, kas hastalıkları, beyin damar tıkanıklıkları, kafa içi basıncını arttıran hastalıklar ve beyin tümörleri bulunmaktadır.
Diplopi, gözlerin yanlış hizalanması veya göz hareketlerinin düzgün bir şekilde koordine edilememesi sonucu ortaya çıkan bir göz rahatsızlığıdır. Gözlerin farklı yönlerde odaklanması, beyinde gelen görüntülerin birleştirilmesi sürecinde çakışmaya neden olabilir ve bu da çift görme hissine yol açabilir.
Geçici çift görme nedenleri arasında genellikle yorgunluk, aşırı çalışma, stres ve uyku bozuklukları sayılabilmektedir. Bu durumda zaten çift görme sorunu kısa sürede kendiliğinden geçmektedir.
Çift görme, bir nesnenin görüntüsünün birden fazla olarak algılanmasıdır. Hastalar bir veya iki gözünde çift görme yaşayabilir. Binoküler diplopi, hastanın her iki gözü açıkken çoklu görmesidir. Genellikle göz kasları ve göz kaslarını besleyen sinirlerdeki bir problemden kaynaklanır.
Çift görmenin en sık nedeni göz siniri hastalıklarıdır. Göz kaslarının doğru ve senkron şekilde kasılması sağlayan bu sinirleri ezen tümörler, iltihabi hastalıklar, enfeksiyonlar, diyabet ve travma sonucunda çift görme oluşabilir. Göz kaslarını tutan hastalıklar da çift görme oluşabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Diplopi, tek bir nesnenin görüntüsünü yatay, dikey veya eğik olarak birbirlerine bitişik iki görüntü gibi görmesine neden olan bir göz sorunudur. Görüntülerden biri daha soluktur. Bu görüntü "hayalet görüntü" olarak adlandırılır. İnsanlar genellikle diplopiyi bulanık görme ile karıştırabilir.
Geçici Oluşan Çift Görme (Diplopi)
Alkol zehirlenmesi, opioidler(morfin bazlı),benzodiazepin( psikoaktif ilaçlar) veya nöbet ve epilepsi için kullanılan bazı ilaçlar geçici çift görmeye sebep olabilmektedir. Sarsıntının sebep olduğu kafa yaralanmaları da geçici çift görmeye yol açabilir.
Astigmat, korneda meydana gelen kırılma hatası nedeniyle kişinin bulanık ve çift görmesi sorunudur. Astigmatta kornea, ışığı farklı bir kuvvette kırar ve ışınlar birden fazla noktaya düşer. Bu nedenle kişi nesneleri net göremez; bulanık ve kırık görür.
Çift görme sorunu ile doktora başvuran bireylerden ilk olarak beyin MR görüntülenmesi talep edilir. Göz doktoru tarafından değerlendirilmesi istenir. MR incelemesine ek olarak tek lif EMG, tiroid testi, kas enzimleri, MR venografi ve antikor testi gibi tetkikler de talep edilebilmektedir.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Bu görme alanı gözler arasındaki paylaşım uzun yıllar sürdüğünde ve şaşılık ameliyatı sonrasında ani bir değişiklik meydana gelir ve kayan göz artık yeni bir görme alanına sahiptir. Bu görme alanı değişmesine adaptasyon hemen gerçekleşmez ise çift görme meydana gelir.
Geçici görme kaybına yol açan belli başlı hastalıklar arasında, beyin damarlarında tıkanma ve migren yer alır. Kalıcı görme kayıpları ise ani olarak gelişebildiği gibi, yavaş yavaş da gelişebilir. Ani görme kayıpları en sık göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamalar ve göz siniri bozukluklarına bağlı olarak gelişir.
Papilla ödemi: 1-5 saniye süren geçici görme kayıpları olur. En sık sebebi kafa içi basıncı artmasıdır. Retina arter embolisi: Geçici görme kaybının ön önemli sebeplerindendir. 1-15 dakika sürebilir.
Göz bozukluğu tedavisi ise çoğunlukla doktorunuzun yaptığı çeşitli testler ile göz bozukluğu derecenizi belirlemesi ve buna uygun olarak gözlük veya kontakt lens reçetelendirilmesi ile yapılır. Bu yöntemlerin dışında daha kalıcı tedavi seçenekleri olarak bilinen lazer ameliyatı ve göz içi lens implantı da bulunur.
Uzun süreli hareketsiz kalmaya bağlı tansiyon düşüklüğünde, uzun süreli dijital ekrana maruziyet, karanlık ortamdan ışıklı ortama geçiş gibi durumlar ani bulanık görmeye sebep olabilir. Ancak kan değerlerinde değişiklikler ve bazı nörolojik hastalıkların belirtisi olarak da ani bulanık görme durumu oluşabilir.
Beslenme eksikliğine, uykusuzluğa, çevre kirliliğine ve kas gerilimine karşı oldukça hassas olan gözler ile ara vermeden okuma, uzun süre araba sürme, dijital ekranlarda fazla vakit geçirme ve bazı aydınlatmalara yine uzun süre maruz kalma göz yorgunluğuna sebep olmaktadır.
Farklı açılardan gelen ışık, göz merceğinin odaklanma- sını zorlaştırdığından görüntüyü bulanıklaştırır. Böyle du- rumlarda gözümüzü kıstığımızda fazla ışığı göz kapakları- mızla engellemiş oluruz. Bu da sanki küçük bir delikten ba- kıyormuşuz gibi bir etki yaratır ve daha net görürüz.
Göz tembelliği, göz ve göz sinirinde hiçbir yapısal bozukluk olmamasına rağmen bir gözün, diğerine oranla normal sınırlardan daha az görmesi olarak tanımlanabilir. Doğumdan itibaren beynin gelişimiyle birlikte artan görme kapasitesi, kişinin daha iyi ve net görmesini sağlar.
Bebeklerde göz muayenesi mutlaka doğumdan sonra yapılmalıdır. Yenidoğan döneminde ilk muayene 15. gün kontrolünde çocuk doktoru tarafından yapılmakla birlikte, eğer imkan varsa ilk 3 ayda uzman bir göz hekimi tarafından da muayene edilmelidir. Bu muayeneden sonraki ilk göz muayenesi bebek 6-9 aylıkken önerilir.
Astigmatizma gözümüzün en öndeki şeffaf tabakasının (kornea) doğuştan şekil bozukluğudur. Astigmatlar hem uzağı, hem yakını bulanık görür, nesneleri net ve düzgün göremezler.
Astigmat belirtileri nedir? Astigmatın temel belirtisi bulanık görme, uzak yazıları okuyama, gece ışıklarda dağılma şeklinde ortaya çıkar. Ayrıca astigmat bozukluğu olan bireylerde baş ağrısı, göz ağrısı, gözlerde yorgunluk gibi belirtilerde görülür.
Asetil salisilik asit, diklofenak ya da ibuprofen içeren non-steroid anti romatizma ilaçların sıklıkla kullanılması, ender vakalarda bulanık ya da çift görmeye neden olabilir. İlaçları aldıktan sonra bu semptomlarla karşılaşırsanız, doktorunuzun başka bir ilaç reçete etmesini istemelisiniz.
Şaşılık iki gözün farklı yönlere bakmasıdır. Gözlerden bir tanesi tam karşıya bakarken diğerinin içe, dışa, yukarı ya da aşağıya bakmasıdır. Şaşılığı olan hastalar, bazen başlarını sağa ve sola eğmek gibi değişik baş pozisyonlarında her iki gözleri ile düzgün bakabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri