Çift maaş, farklı biçimlerde olabilir: Evli kadın, ölen kocasından ve babasından belirli şartlarda maaş alabilir. Kocası ölen emekli kadın hem kendi maaşını hem de kocasından dolayı ölüm aylığı alabilir. Çalışan kadın hem maaş hem de kocasından, babasından dolayı ölüm aylığı alabilir.
Her ay binlerce vatandaşın yararlandığı çift maaş hakkı hem kadınlara hem erkeklere tanınıyor. Eşlerden biri vefat ettiği zaman hayatta kalan kişi, ölen eşinin emekli aylığını alabiliyor. Dul aylığı alan kişi yeni bir evlilik yaptığında bu maaş kesiliyor.
Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır. Dul kadın çalışabilir. Hem kocasından hem de sigortalı olarak çalıştığı yerden maaş alır ve şartlar oluşursa emekli de olur.
Emekli hangi sigortalılık (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor. Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş BAĞ-KUR emeklisi ise dul aylığı alıyor.
Maaşlar her ayın 15'inde ve peşin olarak ödenir. Eğer 16 Aralık'ta göreve başlarsanız 15 Ocak'ta (Aralık-Ocak) ve (Ocak-Şubat) maaşını, yani iki maaş almış olursunuz. Biri çalıştığınız ayın maaşı, diğeri çalşacağınız ayın maaşı.
İlgili 19 soru bulundu
15 ağustosta hem normal maaş hem de 23 temmuz 15 ağustos arasında çalıştığınız günlerin maaşı yatar. Memurların ilk maaşı her zaman peşin ödenir. bu yüzden memurlar ilk atandıklarında çift maaş alırlar..
Yani ilk ay çift maaş değil tam maaşını artı çalıştın gün sayısını alırsın ondan sonraki aylarda normal devam eder.
Çift maaş için e-Devlet sistemi onay vermezse bizzat bağlı olunan SGK müdürlüğüne gidilmelidir. Çift maaş, farklı biçimlerde olabilir: Bekâr kadın ya da erkek hem ölen annesinden hem de ölen babasından maaş alabilir.
Eşinden ve kendi emekliliğinden dolayı iki maaş alanlarda iki dosyadan hangisinde aylık oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek. Böylece ikramiye tek bir dosya üzerinden ve bir adet verilmiş olacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.
Emekli maaşının öğrenen ve emekliye ayrılan kişiler emekli maaşı almaya başlarken, memur olarak çalışan kişilere maaşları 3 ayda bir verilir. 3 aylık olarak adlandırılan maaşlarda kişiler önceki yıllarda her ne kadar maaşlarda bir değişiklik yapamasa da artık 3 aylık olarak alınan maaşların aylığa çevrilmesi mümkündür.
Bayram tatilinde işbaşı yapanlara çift maaş. 4857 Sayılı İş Kanununa göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekmektedir.
İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir.” hükmü ile ödeme zamanı konusuna açıklık getirilmiştir.İş Kanunu'nun bu maddesinde işçinin ücretinin ödenme zamanı belirtilmemiş, işçiye ödenecek ücretlerin bir aylık zaman dilimini geçemeyeceği ve bu bir aylık sürede ücretin ...
Eğer hayatını kaybeden kişi sigortalı ise sağ kalan eşine maaşının %50'si oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Fakat hayatını kaybeden kişinin geride çocuğu yoksa ve sadece eşi hayattaysa maaşının %75'i oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır.
Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100'ü bunlara bağlanacaktır.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltildi. Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu.
Sendika üyesi olup aylık ya da ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlileri için yapılmakta olan toplu sözleşme ikramiyesi yılda 4 defa üç ayda bir veriliyor. Ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında ödeme yapılıyor.
Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılır. Örnek 1; emekli aylığı ile birlikte vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı da alan bir emekliye, en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden 1.000 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir.
Maaşın değil ikramiyenin fiilen çalışılan gün sayısına göre ödenmesini teklif ediyoruz. Tabii, iş kazası ve meslek kazası nedeniyle istirahat alanlar, doğum ve emzirme gibi konular ile 20 gün ve üzerinde istirahat raporu olanlarda bir kesinti yapılmayacak.
Babalarından ve eşlerinde kalan emekli maaşını alabilmek için sunulmuş olan koşulları yerine getirdiklerini kanıtlamalarından sonra, kişilere yetim ve dul aylığı bağlanır. Sunulmuş olan şartlar sağlandığı müddetçe yetim aylığı alınmaya devam edilebilir.
SSK, Bağkur veya Emekli Sandığı fark etmeksizin tüm sigorta sistemlerinden 3 maaş alma hakkı bulunuyor. Hali hazırda emekli olan bir kadın, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alma hakkı kazanıyor. Vefat eden kişinin Bağkur emeklisi, kadının SSK emeklisi olması durumunda dul aylığı veriliyor.
Kendi çalışmaları dolayısıyla yaşlılık aylığı alan eşlerden birinin vefat etmesi halinde kalan eş ölen eşinden dolayı hesaplanan ölüm aylığını alabilir. Aynı veya farklı kurumlardan emekli olup olmadığına bakılmaz. Kalan eşin emekli olması veya çalışıyor olması durumu değiştirmez.
Zamlı memur maaşları belli oldu. Temmuz ayından itibaren binlerce memur maaşını zamlı olarak alacak. Memur maaşlarına enflasyon farkının yanı sıra seyyanen zam eklendi. 2023 yılında en düşük memur maaşı 11 bin 848 lira olarak belirlenirken yeni maaşlar ile birlikte en düşük memur aylığı 22 bin lira olacak.
Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.) peşin maaş ve 14 günlük kısıt maaş hak eder. çalışmadığı günlere ilişkin olarak hak edilmeyen ücretler için kişi borcu işlemi yapılır.
657 sayılı Kanunun 204 üncü maddesi uyarınca durum değişikliğini takip eden ay başından itibaren hak kazanıldığından ilk tam maaşla birlikte ödenmeye başlanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri