Çift yönlü okuma kuramına göre okuma sırasında okuyucular her iki yolu (lexical-nonlexical route) birlikte kullanırlar. Okuyucuların gerektiğinde her iki yolu başarılı şekilde kullanmaları ile hem akıcılık hem de anlama performanslarında artış olacağı belirtilmektedir.
Okuma yöntemleri arasında bulunan Çapraz okuma aynı anda farklı ya da aynı türdeki kitapların okunmasıdır. Çapraz okumayı genelde daha fazla okuması gereken kişiler yapmaktadır. Kolay gözükse de zor bir okuma yöntemi olan Çapraz okuma genelde dil bilimciler, akademisyenler ve tarihçiler tarafından tercih edilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Etkili okuma ise okuduğunu anlamayı ifade eden bir terimdir. Etkili okuma 3 temel üzerine inşa edilmiştir. Bunlar: Çabukluk, kavrama ve öğrenmedir. Kısacası sağlıklı bir okuma yapabilmek için hem hızlı okumalı hem de etkili okumalıyız.
Okuma sürecinde çeşitli fiziksel ve zihinsel işlemler yapılmaktadır. Bunlar görme, anlama ve zihinde yapılandırma olmak üzere üç temel aşamada incelenmektedir.
a. Göz atarak okuma: Bu tür okumada, eser hakkında genel bir düşünce edinmek esastır. Bu yüzden eserin sadece içindekiler bölümüne, kimin tarafından yazıldığına şöyle bir bakılır. Bu okuma biçimine, ayak üstü okuma da denmektedir.
İki farklı bakışı işaret eden bir ayrımlama söz konusu burada; birincisi 'dikey okuma' olarak nitelendirilebilecek, nesnesine mesafe alan, bütünü kucaklayan, bir başka ifadeyle 'bütüncül' olan bakıştır. Burada son kertede 'kavramlar' (kavramsal bilgi) sözkonusudur.
Çapraz okuma yöntemi ile aynı anda birden fazla kitabı okumaya başlıyorsunuz. Örneğin; kitabın birini ofiste, diğerini çantanızda, ikisini yatağınızın yanında tutuyorsunuz. Tabi bu sadece örnek, yaşam tarzınıza göre uyarlamalısınız bunu. Ofiste okuyacağınız kitabı fırsat buldukça, içinizden geldiği kadar okuyorsunuz.
çapraz okuma yöntemi, aynı anda farklı türde ya da aynı türde kitapların okunmasını ifade eder. bu yöntem genellikle, akademisyenler, araştırmacılar, tarihçiler, dil-bilimciler gibi birçok bilgiye ulaşma ihtiyacı hisseden kişi tarafından kullanılır.
Çapraz öğretim taktiği nedir: bu taktik özellikle öğrencinin zorlandığı konuları iki öğretmenin farklı günlerde anlatarak öğrencinin anlama oranını %95 lere kadar çıkartıyor çünkü farklı öğretim yöntemlerini farklı iki öğretmen uyguluyor bu da öğrencinin çekinik olduğu konuda baskın durumuna getiriyor .
Sesli Okuma
“Sesli okuma, gözle algılanıp, zihinle kavranan sözcük ya da sözcük kümelerinin konuşma organlarının yardımı ile söylenmesidir. Sesli okumada başlıca amaç, yazının doğru ve konuşma dilinin özelliklerini yansıtacak biçimde seslendirilmesidir.” (Demirel 1999: 64), (Keskinkılıç 2005: 123), (Kavcar 1995 : 43).
Bir kitap üzerine düzgün not alabilmek için okumaya zaman ayırman ve kitabı yavaşça okuman gerekir. Metindeki her bir kelimeye dikkat et. Okumaya devam etmeden önce dur ve metindeki bir paragraf hakkında düşün. Metni yavaş bir şekilde okurken hiçbir şeyi gözden kaçırmazsın ve metnin üzerine daha iyi not alabilirsin.
Şüphesiz sesli okumak daha az zamanda daha fazla okuma yapabilmek için uygun bir okuma şekli değildir. Hızlı olabilmek ve okuma hızınızı dudak hareketlerinizin hızı ile sınırlamamak için sessiz okumanız gerekiyor. Bu arada hafıza teknikleri desteği olmadan yapılan sessiz okuma da hafızada pek kalıcı olmuyor.
TEKNİK OKUMA NEDİR? En genel anlamıyla bilgi kaynağının (materyalin) tanımlayıcı bilgilerini, belirlenmiş bölümlerden bulma işlemidir.
Bir metni okurken odaklanılan bölgeye “Aktif Görme Alanı” adı verilir. “Aktif Görme Alanı” ortalama olarak 4 santimetre civarındadır. Okuma yaparken metin soldan sağa okunduğunda gözler düz bir çizgi üzerinde kaymaktadır. Bu kayma sırasında ise beyin aktif görme alanına giren kelimeleri anlamlandırmaktadır.
Derin okuma yaparken okurluğun dışında sanki bir eleştirmenmiş gibi metnin incelemesi yapılır. Bütün bu nedenlerle derin okuma, salt bir okuma eyleminin kapsamına sığmayan bir süreçtir. Metinlerin bu şekilde incelenerek okunması, daha verimli bir okuma eylemine neden olmaktadır.
Hızlı Okuma ile göze etkili bir hız kazandırılır ve görme ile anlayarak okuma arasında uyum sağlanır. Hızlı okuma sayesinde kitaplarınızı daha çabuk bitirir, ödevlerinizi daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlarsınız. Hızlı okuma günlük hayatta okuma ve anlama konusunda size her zaman yardımcı olur.
“Bebeklere kitap okumaya şu ayda başlanmalı” gibi net bir şey söylemek mümkün olmamakla beraber genel kanı 6'ncı aydan itibaren kitap okunmaya başlanabileceği yönünde. 6 aylık bir bebek okunulan kitabı tabii ki anlamaz; ancak sizi duyar. Bebek için sesinizi duyması da onunla ilgilendiğinizin önemli bir göstergesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri