Kayışdağı bölgesinde giderken, sürücü koltuğundaki öğrencim, önümüzdeki kamyon geçmek istedi. Ancak virajlı ve çift yönlü dağlık yolda sollamak tehlikeli ve yasaktır! Kısa düzlüklerde çok iyi hızlanmak ve karşıdan hızlı bir aracın çıkmamasına dua etmek gerekir.
Devamlı Yol Çizgisi
Bu yol çizgisi boyunca hiçbir sebeple sollama veya sol şeride geçilmez. Öndeki araçları geçmenin yasak olduğu kavşak,tepe üstü,dönemeç, yaya geçidi,köprü,tünel gibi yerlerin yaklaşımında çizildiği için şerit değiştirilemez.
1- Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. 2- Sol dönüş işareti verilir, geçilecek araç sürücüsü gündüz korna ile gece selektör ile uyarılır. 3- Geçilecek araca takip mesafesi kadar mesafe önce sol şeride geçilir. 4- Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde gidilir.
Araçları yolun en sağından sürmek, 2. Yol çok şeritli ise hızının gerektiği şeritten sürmek, 3. İki yönlü dört ve daha çok şeritli yollarda motorsiklet minibüs, kamyonet ve otobüs dışındaki araçları sürenler sağ şeridi kullanmak zorundadırlar.
Yorum Yap. Aşağıdaki durumlarda sollama yapmak yasaktır: 1. belirsiz trafik koşulları durumunda, 2. trafik kurallarının ihlali durumunda. Tek yönlü yollarda ise, genel bir sollama yasağı yoktur.
İlgili 18 soru bulundu
6- İki yönlü dört veya daha çok şeritli yollarda, aksine bir işaret bulunmadıkça motosiklet, otomobil,minibüs, kamyonet ve otobüs dışındaki araçları sürenler, geçme ve dönme dışında, en sağ şeritten sürmek zorundadırlar.
Üç şeritli ve iki yönlü yollarda en sol şeride girmeleri, yasaktır.
Bölünmüş yol, bir yöndeki trafiğe ait taşıt yolunun bariyer veya çizgiler ile belirli şekilde diğer yöndeki taşıt yolundan ayrılmasıyla meydana gelen kara yoludur.
sağdan sollamak yasak. 3 şeritli yolda orta şeritte 100 ile giderken biri orta şeritte 90 ile gidiyorsa sağından geçip tekrar orta şeride geçemesin. solundan geçmek zorundasın. veya soldan gidiyorsa yavaşlayıp yol istemek zorundasın. aracın sağından geçmek ise yasak değil.
· Bütün Karayollarında: Karşıdan gelen trafiğe ayrılan şeride girmek, Gidişe ayrılan şeritlerden en soldaki şerit, sadece geçme ve dönme hallerinde kullandır, bu şeridi sürekli işgal etmek yasaktır.
Gidiş geliş bir yolda sürerken, işin yapılması için yeterli alanın mevcut olduğundan emin olunması gerekir. Ancak, ters yönden gelen aracın hızını doğru bir şekilde değerlendirmek gerektiğinden, tek şeritli yollarda sollama manevrası yapmak daha da zordur. Ek olarak, diğer tehlikelere dikkat etmek gerekir.
Sağ Şeridi Kullanın
Dolayısıyla sol şeridi tercih etmeniz, yavaş gideceğiniz için sürekli sağ şeride geçme zorunluluğunu beraberinde getirebilir. İlk sürüş deneyimlerinizde buna maruz kalmamak için sağ şeritten gidebilirsiniz.
Hatalı sollama yapan sürücülere Trafik kanunu kapsamında 2021 yılı için 314 TL trafik cezası kesilir ve ehliyetine 20 ceza puanı eklenir.
Gidişe ayrılan yol bölümü veya daha fazla şeritli yollarda sola dönüş yapacak olan araçlar dönüş işareti vererek sol şeride geçmelidir.
· Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken, · Kavşaklarda ve buralara yaklaşırken, · Demiryolu geçitlerinde ve buralara yaklaşırken, · Gidiş ve geliş için birer şeridi bulunan iki yönlü trafiğin kullanıldığı köprü ve tünellerde önlerindeki bir aracı geçmeleri yasaktır.
1- Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. 2- Sol dönüş işareti verilir, geçilecek araç sürücüsü gündüz korna ile, gece seleltör ile uyarılır. 3- Geçilecek araca takip mesafesi kadar mesafe önce sol şeride geçilir. 4- Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde gidilir.
Kayışdağı bölgesinde giderken, sürücü koltuğundaki öğrencim, önümüzdeki kamyon geçmek istedi. Ancak virajlı ve çift yönlü dağlık yolda sollamak tehlikeli ve yasaktır! Kısa düzlüklerde çok iyi hızlanmak ve karşıdan hızlı bir aracın çıkmamasına dua etmek gerekir.
Sol şerit sollamalar için kullanılır. Sollama yapmıyorsanız sol şeritten gitmeniz kurallara aykırı. Boş olduğu sürece en sağ şeridi kullanın.
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Paralel Devamlı Yol Çizgileri: Yolun ortasında her iki şerit tarafında devamlı yol çizgisi bulunuyorsa, yol ikiye bölünmüş demektir. Paralel devamlı yol çizgileri şeritlerin iki ayrı yol olarak kullanılmasını sağlar. Şeridinizde ilerlerken öndeki aracı geçmek için hamle yapamaz ve yan şeridi kullanamazsınız.
Yan yana iki devamlı yol çizgisi: Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getirmiştir, ayırıcı (refüj) anlamındadır. Hiçbir sebeple çizgilerin soluna karşı, yönden gelen araçlar bölümüne geçilmez.
İki şeritli yollarda banket genişlikleri; 1. Sınıf Yollar için: 2.50 m. 2. Sınıf Yollar için; 1.50 m. 3. Sınıf Yollar için; 1.00 m.
Otoyola girildiğinde hızlanma şeridinin kullanılması zorunludur.
1- Otoyola girerken "Hızlanma Şeridi"nden yararlanılarak, yoldaki trafiğin akış hızına uyum sağlandıktan sonra hızlanma şeridinin sonundan otoyol bandına girmek zorunludur.
Sağ şeritte büyük vasıtalar yol aldığından dolayı sağ şeritin akışı yavaştır. Yolda çalışma varsa şerit seçimi yaparken bunu da göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin çalışma sağ şeritte yapılıyorsa trafik en çok bu şeritte tıkanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri