Ocağa koyun ve dikkatlice kısık ateşte cevirerek pişirin. Önce bir tarafı tamamen pişsin sonra diğer tarafı pişirin. Bu şekilde tavada kendi buharı ile ekmek yumuşacık pişer. Çift tarafı tavanızın şekilde göre şekli ve pişirme hızı ayarı değişir.
Bir tavaya bol miktarda tereyağı veya kızartma yağı ekle. Isınması için bir dakika bekle veya elektrikli ocak kullanıyorsan birkaç dakika ver. Ekmeği koyduğunda güzel bir cızırtı çıkaracak kadar sıcak olmalıdır. Yüksek ateş kullanma, yoksa ekmek yumurta pişmeden yanar.
Ocağın en büyük gözünde harlı ateşte tava ısınıncaya kadar ağzı kapaklı şekilde 1 dk pişirdim, sonra en kısık ateşte ağzı kapaklı pişirmeye devam ettim. 10 dk piştikten sonra iyice kabaran hamurum, kapağa yapışacak kadar kabardı, kapağını açtım, 8-10 dakika da kapaksız pişirdim.
Fırın tepsimize ekmekleri dizelim. Üzerlerine birer yemek kaşığıyla sıvı yağ gezdirelim. 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim. Dikkat edin kızarmayla yanması bir oluyor. Ben pişerken sürekli bakıyorum:) afiyet olsun.
İlgili 29 soru bulundu
Süt kullanmak en klasiği. Bu sosun içerisine soda ve un ilave ettiğiniz zaman hem çok daha az yağ çekmesini sağlıyor hem de sosun ekmeğe daha çok tutunmasına yardımcı oluyor. Ekmekleri sosun içinde bırakmamak, arkalı önlü bir kez sosa bulamak da yeterli.
Bir küçük kasede zeytinyağı, baharat ve sarımsakları karıştırın. Ekmeklerin tuzu olduğundan ekstra tuz katmıyoruz. Bu karışımı, küp şeklinde doğranan ekmeklerin üzerine döküp, tüm ekmeklerle temas edene kadar karıştırın. 180 derece ısıtılmış fırında ekmeklerin rengi dönüp, kıtırlaşana kadar pişirin.
Yoğurdu ve yumurtaları geniş bir kapta çırpalım ve tuz ilave edelim. Teflon tavada sıvı yağı kızdırın. Ekmeklerin her iki tarafını da yoğurtlu yumurtaya bulayarak kızgın yağda kızartın. Sıcak servis yapalım.
Unu derin bir kaba koyup, tuz serpiyoruz. Sıvı yağını ekleyip, azar azar da ılık suyu dökerek ele yapışmayacak kıvamda hamurumuzu iyice yoğuruyoruz. Pişireceğiniz tavanın boyutuna göre hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp, tezgahta tekrar yuvarlayarak bezelerimizi oluşturuyoruz.
Mayalanan hamuru tezgahta birkaç dakika elimizle açıp ekmek şeklini verelim ve tencereye un serpip hamuru koyalım. Tencerede yarım saat kadar daha bekletip tekrar mayalandıralım. 200 derece ısıda tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika kapağı açıp 200 derece ısıda yaklaşık 30 dakika iyice kızarana kadar pişirelim.
Pişirmeden önce ekmeğin üzerini suyla hafifçe ıslatın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Pişirirken fırının içerisine içi su dolu minik bir kap koyun. Özellikle ince kabuklu ekmekler için ekmeğinizi bir fıs fıs yardımıyla hafifçe ıslatın.
Genelde kural olarak porsiyonluk olan ekmekler 15 dakika ile 20 dakika arasında pişmektedir. Somun ekmekler ise 30 dakika ile 35 dakika arasında pişerken kalıba yerleştirilen ekmekler 40 dakika ile 50 dakika arasında pişmektedir.
Önceden ısıtmış olduğunuz 180 derece fırında üzerleri kızarıp peynirler eriyinceye dek pişirin. Sıcak servis edin, afiyet olsun!
Dilimlediğimiz ekmekleri arkalı önlü bu karışıma buluyoruz ve az yağda arkalı önlü kızartıyoruz. Kızgın yağa ekmekleri bırakın ki, ekmekler yağ çekmesin.
Temel Hamur;
1000 gr un + 618 gr (3 su bardağı) suyun karışımı ile mükemmel hamur kıvamını elde edersiniz.
Klasik ekmek tarifindeki maya yerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz. Karbonatın daha kolay aktifleşmesi için üzerine birkaç damla da limon ilave edin. Ekmeğin daha yumuşacık olması için içine yoğurt ya da ılık süt de ilave edebilirsiniz.
1 DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLER; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane. TIKLA OKU: 3 BEYAZDAN UZAK DURARAK NASIL ZAYIFLANIR?
Bayat ekmeklerimizi dilimliyoruz. Bir kaba yoğurdumuzu, yumurtamızı ve tuzu ekliyoruz, çırpıyoruz. Tavaya yağımızı ekliyoruz. Dilimlediğimiz ekmekleri yumurtaya bandırıp tavaya diziyoruz ve kızartıyoruz.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Sadece glisemik indeksini düşürür. Daha düşük glisemik indeksli bir karbonhidrat daha yavaş parçalandığı için glikozun kan dolaşımına daha yavaş ve dengeli bir şekilde salınmasını sağlar. Kızarmış ekmeği daha sağlıklı yapan şey de budur.
Not: Bu ekmekleri cam kavanozda nemsiz ortamda 2-3 hafta kadar saklayabilirsiniz.
En kolay ekmek tarifi
1 su bardağı ılık süt, 1,5 yemek kaşığı kuru maya, 1/3 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, 3 su bardağı un. Yapılışı: Ilık süt, su, şeker ve mayayı bir kabın içine aktarın ve bir kaşık yardımıyla güzelce karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri