Katma Değer Vergisi veya kısaca KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Mal ve hizmetin tesliminde alıcıdan tahsil edilir. Satıcı ya da hizmet veren tarafından aylık ya da üç aylık periyodlarda ödenir. Katma Değer Vergisi, dönemsel bütçe dengesizliklerinin önüne geçmek, sabit gelirleri artırmak ve mali stabilite sağlamak için başvurulan bir vergi türüdür.
(Net Tutar) x [1 + (Vergi Oranı/100)] KDV dahil hesaplama formülü KDV tutarına ulaşılabilir. Örnek verilecek olursa, bu formüle göre 1000 TL + %18 KDV ise şu şekilde hesaplanır. 1000 x (1 + 18/100) = 1000 x (1 + 0,18) = 1000 x 1,18 = 1180 TL sonucuna ulaşılır.
KDV'nin amacı, ekonomik faaliyetlerden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi yoluyla devlet bütçesine kaynak sağlamaktır. Ayrıca KDV, tüketicilerin fiyatları doğru bir şekilde karşılaştırabilmesi için mal veya hizmetlerin fiyatlarının net bir şekilde belirlenmesini sağlar.
İlgili 24 soru bulundu
her takvim ayı için, bu ayı izleyen 20 gün içinde KDV beyannamesi vermek ve varsa KDV yi aynı ayın 26 ncı günü akşamına kadar ödemek zorundadırlar.
KDV İadesi, satın alınan mallar için ödenen KDV'nin geri alınması anlamına gelen bir vergisel istisnadır. KDV İadesi, satıcı, tüketici veya üretici tarafından gösterilebilir. KDV İadesi, aracılardan (örneğin deposundan, bayiden veya toptancıdan) tüketicilere aracı olan Tüketici İadesi olarak da adlandırılabilir.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
ödemelerinizi İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
KDV dahil hesaplama; Kullanılan formüle göre; (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 20 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 20/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,20 = 1200. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1200 Türk Lirasıdır.
Ödemeler; vergi daireleri, anlaşmalı bankalar veya Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilir.
Katma Değer Vergisi veya kısaca KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. %1'den %20'ye kadar değişmektedir.
Araçlar, Petrol Aramaları, Teşvik Belgeli Yatırımlarda İstisna: Deniz, hava, demiryolu taşıma araçlarının yüzer tesis ve araç kiralaması, işletmesi, onarım-bakım işlemleri, bu araçlara liman ve havalimanlarında verilen hizmetler.
KDV iadesi, herhangi bir işletmenin yüklenmiş olduğu verginin son tüketiciye yansıtılmadığı durumlarda, aradaki KDV farkını devletten talep etmesi anlamına gelmektedir. Yani burada işletmenin satış yapmış olduğu son müşteri dışında kimsenin üzerinde vergi kalmaması amaçlanmaktadır.
Yalım, gazlı içeceklerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranının Cumhurbaşkanı kararı ile artırıldığını hatırlatırken ayrıca yüzde 8 de Katma Değer Vergisi (KDV) alındığını belirtti.
KDV dahil edilmiş tutardan hesaplama yaparken KDV dahil fiyatı (1 + KDV oranı/100) formülü kullanılır. 600 lira olan malın yüzde 18 KDV'sini bulmak istersek 600 ile 1 eklenmiş KDV oranını çarparız. Bu da 600 x 1.18 = 708 lira yapar. Malın tutarı 600 lira olduğuna göre ödenen KDV tutarı 108 liradır.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
Yukarıda tanımını yaptığımız gibi KDV tüketicinin ödemesi gereken bir bedeldir; bu sebeple, üretici satın alma ve satış işlemleri aşamasında ibraz ettiği faturanın karşılaştırılması sonrasında ortaya çıkan KDV farkını devletten talep edebilir. Bu işlem KDV iade işlemidir.
Devlete ödenecek KDV hesaplama işlemini yaparak, satıştaki KDV oranı ile alış KDV oranını çıkarırız ve 180 - 90 = 90 TL'yi devlete KDV olarak geri öderiz. Kalan fazla KDV 90 TL, ay içerisinde tüm KDV'ler ile aylık olarak toplanır ve tahakkuk fişi ile bankaya yatırılır.
'KDV İadesi Ön Kontrol Raporu'na göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının %50'si, raporun oluşturulmasından itibaren 10 iş günü içinde mükellefe iade edilecek.
raporu veya teminat alınarak nakden iade işlemi yapılır. raporuna dayanılarak nakit iade işlemi yapılır.
Vergi oranları indirilen teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarının iade konusu yapılamayacak kısmıyla ilgili sınır, 2023 yılı için 57.300 TL olarak belirlendi.
Tam İstisna Kapsamındaki İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri