Bozukluk tek kutupludur, hastanın günlük işleyişini etkiler ve daha az yıkıcıdır. Bu tür depresif hastaların durumu bazen daha da kötüye gidebilir ve majör depresyona çevirebilir; iki depresyon teşhisinin konması halinde ortaya çıkan duruma dual depression (“çifte depresyon”) denir.
Bipolar, taban tabana zıt olan "mani" ve "depresif" duygudurumuna sahip kişilerde iki uçlu bozukluğu tanımlamaktadır. İki ayrı hastalık dönemlerinde görülen mani, coşkulu, taşkın ve enerjik bir ruh halini ifade ederken, depresif ise üzgün olan, intihara kadar uzanabilecek depresyona işaret etmektedir.
Aynı zamanda majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da adlandırılan depresyon açısından en net belirti, kişinin herhangi bir şeyden keyif alma yeteneğinin neredeyse tamamen kaybolarak, genellikle uyku, iştah ve konsantrasyon sorunları yaşamasıdır.
Depresyon mevsim evresi bittiğinde insanlar genellikle iyileşir ve normal işleyişlerini geri kazanırlar. Atipik Depresyon: Atipik depresyonda olan kişilerde ani duygu değişimlerinin yanı sıra, İştah artışı Ani kilo alma.
İlgili 21 soru bulundu
Aslında Majör Depresif Bozukluk olarak adlandırılan majör depresyon minimum 2 hafta sürerken, distimi, çok daha uzun sürer.
Gülümseyen depresyon(Atipik depresyon), kişinin içinde fırtınalar kopmasına rağmen dışarıya karşı mutlu görünme çabasıdır. Moral bozukluğu yaşayan veya yapılan şeyden zevk almayan kişi, dışarıya karşı bu durumu belli etmez.
Klinik depresyon ya da majör depresif bozukluk genellikle sadece depresyon olarak adlandırılır. Depresyon tedavi edilmezse depresyon daha da kötüleşerek uzun sürebilir. Ağır vakalarda, kendine zarar verme ya da intihar yoluyla ölümle sonuçlanabilir.
Depresyonun tedavi yöntemlerinde en çok tercih edilen yöntem psikoterapi, daha ağır seyirlerine göre ise ilaç tedavisidir. Uygulanacak depresyon tedavisi türü depresyonun seyrine ve kişiye göre değişir. Depresyon tedavisinde kullanılan Antidepresan ilaçların etki süresi genellikle 2-4 hafta arasında değişir.
Gülümseyen depresyon kadınlarda daha çok görülüyor
Nevzat Tarhan, “Bu depresyona gülümseyen depresyon da denir. Kişi organ diliyle yaşar. Elem, keder ve hüzün gibi diğer depresyon belirtileri yoktur. Kişi günlük işini yapıyordur, neşelidir ama organ diliyle yaşıyordur depresyonu.
Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve mutsuz olur. Her zaman kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresindekilere karşı ilgisizleşmeye başlayan bireyde, huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular hemen ön plana çıkar. Günlük yaşantısını engellemeye kadar giden bu duygu durumları aylarca sürebilir.
Depresyon tedavisinden sonra kişide ilk önce fiziksel belirtilerde iyileşme görülebilir. Uykusuzluk, iştahsızlık, halsizlik, vücut ağrıları gibi belirtiler erken evrede düzelebilir. İç sıkıntısı, çöküntü hissetme, moralsizlik, isteksizlik gibi ruhsal belirtiler de 3'üncü haftadan başlayarak azalabilir.
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde sosyal aktiviteleri tamamlayamama, etkinliklere katılamama ve duygu durumlarında ani değişiklikler yaşanır. Bipolar bozukluk hastalığı genelde 20'li yaşların başında ortaya çıkan bir psikolojik rahatsızlıktır. Yaşam boyunca süren bu hastalık 15-24 yaş arası gençlerde görülmektedir.
Bipolar bozukluğun ilk on yıllık sürecinde yaşanan hastalık dönemi sayısı ortalama 4'tür. Manik dönem yaklaşık birkaç ay sürerken depresyon dönemi 6 aydan fazla devam edebilir. Ataklar arası dönemde birçok kişi, normal duygu durumuna geri döner ve bu süreçte günlük yaşam aktivitelerinde herhangi bir aksaklık görülmez.
Çaresizlik, değersizlik, hiçlik hissi gibi duygular egzersiz sayesinde azaltılabilir. Düşünce kontrolünü sağlayan psikoterapi teknikleri egzersiz ile desteklendiğinde ilaçsız depresyon tedavisi başarı ile mümkün olur.
Depresyon tedavi edilmediği takdirde en az 6 ila 24 ayda kendiliğinden düzelir. Hastaların % 5-10'unda ise iki yıldan fazla sürer. Ancak bu süre 6 ay için bile yaşayan kişi için çok zor ve uzun bir süredir. Bu süre içinde kişinin hayatı ve çevresindeki insanlar ile olan ilişkileri olumsuz etkilenir.
Depresyon. Depresyon tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Düzelme ilaç ile 15-20 gün içinde başlayacak, 6 hafta içinde belirgin hale gelecek ve 3 ay içinde stabil olacaktır… İyileşme iniş ve çıkışlarla gerçekleşir.
Onu anlamaya çalışmak, sabırlı olmak, ilgi göstermek, duygusal destek vermenin parçalarıdır. Depresyonda olan kişiyle diyalog kurmaya çalışın ve onu dikkatle dinleyin. Onun dışa vurduğu duyguları küçümsemeyin ama gerçekleri görmesi için de ona yardımcı olun ve ona umut verin. İntihara ilişkin işaretlere dikkat edin.
Depresyon Neden Kaynaklanır? Depresyonun nedenleri birçok faktörden kaynaklanabilir. Bu faktörler arasında aile geçmişinde depresyon görülmesi, stresli yaşam olayları, travma, kimyasal dengesizlikler ve bazı fiziksel hastalıklar sayılabilir.
Depresyonda kaybolan, depresif kişilerin zamanla yitirdikleri ögelerdir gülmek, şaka yapmak, neşelenebilmek ve eğlenebilmektir. Gülmek, şaka yapmak, birçok psikiyatrik hastalıkta insanın kaybolan bir özelliğidir. Ama gülememek, şaka yapamamak, hafife almamak depresyondaki ana sorunlardandır.
Unipolar depresyon, beynin sadece bir tarafını etkileyen bir duygudurum bozukluğudur. Genellikle genç erişkinlikte başlar ve en az altı ay sürer. Unipolar depresyon, üzüntü duyguları, aktivitelere ilgi kaybı, yorgunluk, düşük enerji seviyeleri, uyku güçlüğü ve ölüm veya intihar düşünceleri ile karakterizedir.
Distimi, bireyin uzun süreler üzüntü, içe kapanıklık, melankoli, aşırı bilinç, sevinçten yoksunluk ve kişisel yetersizlikten dolayı endişe durumlarını hayatında alışkanlık haline getirmesi sürecine verilen, kronik depresyon durumu olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri