Bunun için tüm çekirdekleri fırın tepsisine serpmek ve tepsiyi de fırına yerleştirip fırın ısısını 170-180 dereceye ayarlamanız yeterli. Ardından çekirdeklerin istediğiniz kadar kavrulduğuna karar verdiğiniz anda fırını kapatıp çekirdeklerinizi servis etmeden önce soğumaya bırakabilirsiniz.
Kabak çekirdeklerini tepsiye dökün. Çekirdekleri tepsiye yayın. Üzerine tuz döküp karıştırın. 180 derece fırında 20-25 dk karıştırarak kavurun.
Mutfağınızdaki tavaya koyduğunuz çiğ ay çekirdeklerini orta ateşte sertleşene kadar kavurun. Eğer tuzlu kavrulmuş çekirdek elde etmek istiyorsanız, kavurma işleminden önce çekirdekleri bu yöntemi kullanarak un ve tuzlu su ile karıştırmanız yeterli olacaktır.
İyice karıştırılan çekirdek fırın kabına koyulur ve 180 derecede pişmeye bırakılır, her on dakikada bir, tahta kaşıkla birbirine yapışmaması için karıştırılır. 50 dakika sonunda çekirdeklerin kavrulması tamamlanmış olacaktır.
Tuzsuz çekirdeği tepsiye yayarak dizelim üzerine su serpistirelim tuzu da ekleyelim karistiralim tepsiye yerleştirelim 180 derecelik fırında biraz kızartalım.
İlgili 39 soru bulundu
Bunun için tüm çekirdekleri fırın tepsisine serpmek ve tepsiyi de fırına yerleştirip fırın ısısını 170-180 dereceye ayarlamanız yeterli. Ardından çekirdeklerin istediğiniz kadar kavrulduğuna karar verdiğiniz anda fırını kapatıp çekirdeklerinizi servis etmeden önce soğumaya bırakabilirsiniz.
Ay çekirdekleri tuzsuz tüketildiğinde içerdikleri fitosteroller kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp damar sağlığını destekler. Bilinenin aksine ay çekirdeği az miktarda tuzlu tüketildiğinde cildin ihtiyacı olan E vitaminini sağlar.
Çekirdek leblebi, badem ve fındık gibi hava ile temas ettiğinde tazeliğini kısa sürede kaybeder. Bu yüzden evde saklarken serin ve kuru yerde poşet içinde saklanmalıdır. Açıkta bırakıldığı zaman diğer kuru yemişlere oranla daha kısa sürede nemlenen çekirdek buzdolabında da saklanabilir.
Ay çekirdeği ya da diğer bir tabir ile çiğdem hem kavrulmuş, hem de çiğ olarak sıkça tüketilir.
Ayçiçeği kabukları sığır yetiştiriciliğinde saman yerine altlık olarak kullanılabilir. Çünkü saman ile aynı oranda sıvı emme kapasitesine sahiptir. Ayrıca bu kabuklar kereste endüstrisinde dolgu ve yalıtım maddesi, biyolojik yakıt eldesinde ve paketleme materyali olarak da kullanılır.
Bunun için çekirdeklerin üzerine 1 yemek kaşığı kadar un serpmeniz gerekir. Ardından bir avuç tuzu, bir su bardağı su ile karıştırmalı ve bu karışımı çekirdeklerin üzerine dökmelisiniz. Kavurma işlemi sürecinde dikkat etmeniz konulardan biri, çekirdeğin yanmaması için ocağından başından ayrılmamanız gerektiğidir.
Günde yaklaşık olarak bir avuç kadar ay çekirdeği uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir. Çünkü içeriğindeki yağ oranı oldukça yüksek olduğundan vücuda fazla miktarda yağ alınması istenmez. Fakat içeriğindeki vitamin ve minareler sayesinde uzmanlarca bir avuç çekirdeğin her gün tüketilmesi tavsiye edilir.
Ay çekirdeği kolesterol seviyesini de dengede tutarak, kalp ve damar hastalıklarını önler. Özellikle de damar tıkanıklığı konusunda büyük bir koruyuculuğa sahiptir. Ayçiçeği tohumlarından elde edilen ay çekirdeği sağlıklı bireylerin günlük beslenme ihtiyacının karşılayan E vitamini bakımından zengindir.
Kabak çekirdekleri diğer bazı besin kaynaklarının içerdiği Omaga-3 açısından zengindir. Omega-3 yağları DİYABET etkisini azaltır, kalp hastalıklarından korur, kötü kolesterole karşı etkilidir, kanın akışkanlık seviyesini arttırır. Böylece damar tıkanıklığını büyük derecede önler.
Erişkinlik döneminde, her gün bir avuç kabak çekirdeği yenilmesi önerilir. Kabak çekirdeğinin içerdiği yağ, güçlü bir diüretiktir; testosteronun dönüşmesini engelleyen 'cucurbitacin' adlı bir bileşik içerir. Yarım bardak kabak çekirdeğinde, 8 mg kadar çinko vardır. Ve çinkonun prostatı küçülttüğü ispatlanmıştır.
Tuzlamadan sonra çekirdekler teflon tavada on dakikada boyunca kavrulur. Fırında veya tavada kavrulmuş kabak çekirdeklerini hava almamasına özen gösterilerek saklama kabına ya da kavanozlara konularak muhafaza edilebilir.
Kavrulmuş Kuruyemiş Daha Fazla Kalori
Kuruyemişin yağ ile kavrulması, yemişten alınan kalori miktarını artırır. Her ne kadar karbonhidrat bakımından eşit olsalar da, kavrulmuş yemişten alınan kalori çiğ yemişe göre çok daha fazladır. Bu nedenle özellikle çocuklar için kesinlikle çiğ kuruyemişler tercih edilmelidir.
Kavrulmuş çekirdekler, sağlıklı yağlar bakımından zengindirler. Sağlıklı yağlar, kalp sağlığı için önemlidirler ve kolesterol düzeylerini düzenlerler. Kavrulmuş çekirdeklerdeki sağlıklı yağlar, Omega-3 yağ asitleri gibi faydalı bileşikleri içerirler. Lif bakımından zengin bir kaynaktır.
Bir avuçluk yani 25 gramlık porsiyonunda ise 146 kcal kalori bulunmaktadır. ayçekirdeği yüksek miktarda protein, E ve B vitaminleri, yağ, potasyum, bakır, çinko, fosfor ve magnezyum içermektedir. Fazla tüketilmez ise sağlık açısından birçok olumlu etkisi vardır. Çiğ tüketimi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Taze Kuruyemişi Anlama Yolları Nedir? Taze çerez adı ile anlaşılmaktadır. Bayat kuruyemişlerin yağ dengesi bozulduğunda acı bir tada sahip olur. Özellikle de nem kapan kuruyemişler, daha kısa sürede bozulur ve yenemeyecek kadar acı bir tatta olur.
Uygun saklama koşulları sağlandığında çekirdek kahve 7-14 gün arasında tazeliğini muhafaza eder.
Ayçiçeği çekirdeklerini dondurabilir miyiz? Evet, ayçiçeği çekirdekleri hava geçirmez kaplarda veya dondurucu torbalarında dondurabilirsiniz.
Tuzlu ay çekirdeğine oranla daha düşük kalori değerlerine sahip olan kavrulmuş ve tuzsuz ay çekirdeği, aşırı ve düzenli tüketilmediği takdirde sağlık için faydalı mineralleri içerdiğinden tavsiye edilebilir. Beslenme uzmanları, kilo kontrolü sürecinde olanların tuzsuz ve çiğ çekirdekleri tüketmesini önermektedir.
Beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Kan basıncını düzenler ve dolaşım sistemine destek olur. Zengin oranda magnezyum içeriği sayesinde özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve bu sayede kişilerin çeşitli hastalıklara karşı direnç kazanmalarına olanak verir. Sinir sistemini düzenler.
Kabak çekirdeğinin içeriğinde ayçekirdeğine göre daha az yağ bulunduğunu dile getiren Gençyürek, “İçerdiği yüksek miktarda çinko, magnezyum ve doymamış yağ asitleri ile kalp sağlığını korumaya yardımcı olan kabak çekirdeği, yüksek çinko içeriğiyle hafızayı güçlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri