Kabak çekirdeklerini tepsiye dökün. Çekirdekleri tepsiye yayın. Üzerine tuz döküp karıştırın. 180 derece fırında 20-25 dk karıştırarak kavurun.
Tuzlamadan sonra çekirdekler teflon tavada on dakikada boyunca kavrulur. Fırında veya tavada kavrulmuş kabak çekirdeklerini hava almamasına özen gösterilerek saklama kabına ya da kavanozlara konularak muhafaza edilebilir.
Kan damarlarının gevşemesini sağlar. Magnezyum diş sağlığı için çok önemlidir, kemik sağlığı ve bağırsak fonksiyonlarını destekler. Kabak çekirdeğinin bol miktarda içerdiği magnezyum aynı zamanda kalp krizini önler. Bununla birlikte kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutarak başarır.
Erişkinlik döneminde, her gün bir avuç kabak çekirdeği yenilmesi önerilir. Kabak çekirdeğinin içerdiği yağ, güçlü bir diüretiktir; testosteronun dönüşmesini engelleyen 'cucurbitacin' adlı bir bileşik içerir. Yarım bardak kabak çekirdeğinde, 8 mg kadar çinko vardır. Ve çinkonun prostatı küçülttüğü ispatlanmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Çiğ kabak çekirdeği, prostat kanseri başta olmak üzere, pek çok kanser türüne yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır. Çiğ kabak çekirdeği, aynı zamanda bol miktarda omega 3 yağı içerir.
Kabak çekirdeğinin faydalarından maksimum derecede faydalanmak için çiğ yenilmesi gerekir. Kuruyemişçilerde satılan kabak çekirdekleri genelde sıcak ortamlarda uzun süre kaldıklarından dolayı kısmen özelliklerini yitirirler.
Kabak çekirdeğini kabuğuyla tüketmenin bilinen büyük bir zararı yoktur. Ancak kabak çekirdeğini kabuğuyla birlikte tüketmenin bilinen faydası vardır. Bunlardan en önemlisi ise şudur: Kabak çekirdekleri lif Bakımından oldukça yüksektir ve bol miktarda su ile tüketilmelidir.
Kabak çekirdekleri diğer bazı besin kaynaklarının içerdiği Omaga-3 açısından zengindir. Omega-3 yağları DİYABET etkisini azaltır, kalp hastalıklarından korur, kötü kolesterole karşı etkilidir, kanın akışkanlık seviyesini arttırır. Böylece damar tıkanıklığını büyük derecede önler.
Kabak çekirdeklerini tepsiye dökün. Çekirdekleri tepsiye yayın. Üzerine tuz döküp karıştırın. 180 derece fırında 20-25 dk karıştırarak kavurun.
Erciyes'in yıllar önce patlaması sonucu ortaya çıkan tüfün kent ve çevresine yayılarak uygun toprak yapısını oluşturması sayesinde, kuruyemiş sektöründe değerlendirilen kabak çekirdeği, Türkiye genelinde en fazla Kayseri'de üretiliyor.
Kabak Çekirdeği Teker Teker Soymak
Sapı kaldırarak kestiğiniz kısmı çıkarın ve ardından ellerinizi kullanarak posayı ve tohumları çıkarın. Temizlemek için tohumları bir süzgecin içine koyabilir ve lavabonuzdaki soğuk suyun altında akıtabilirsiniz. Bir tohum alın ve çatlayana kadar yavaşça kırın. Kabuğu soyun.
İlk olarak kabak çekirdeklerini derin bir kapta üzerindeki kaygansı kısmı çıkana kadar yıkanır daha sonra süzgeç ile süzülür. Yıkanıp süzüldükten sonra temiz bir peçete üzerine alınır ve kurutulur Ve tekrar bir bez ile kurutma işlemi yapılır.
Mutfağınızdaki tavaya koyduğunuz çiğ ay çekirdeklerini orta ateşte sertleşene kadar kavurun. Eğer tuzlu kavrulmuş çekirdek elde etmek istiyorsanız, kavurma işleminden önce çekirdekleri bu yöntemi kullanarak un ve tuzlu su ile karıştırmanız yeterli olacaktır.
3. adım: Taze kabak çekirdeklerini bir kevgire alıp oda sıcaklığındaki suyla yıkayın, ardından temiz bir bezle tamamen kurutun. Temiz bez yerine kağıt havlulardan da destek alabilirsiniz ama dış kabuğunun tamamen kuruduğundan ve üzerinde hiç kabak parçası kalmadığından emin olmayı unutmayın.
Kalp ve Karaciğer Sağlığına Faydalıdır: Kabak çekirdeği lifler, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin bir besin kaynağıdır. Kabak çekirdeğinin içermiş olduğu bu maddeler özellikle kalp ve karaciğer açısından çok önemli olup, tüm organları da güçlendirmektedir.
100 gramında 450 kalori olan kabak çekirdeğinin günlük önerilen tüketim miktarı 1 avuçtur. Bunun yanı sıra kilo alma sürecini hızlandırır. Fazla tüketildiğinde ise mide sorunlarına yol açar.
Kabak çekirdeğinin içeriğindeki mineraller karaciğerin ürettiği enzimlerin olması gerektiği sıklıkta üretilmesine yardımcı olur. Kabak çekirdeği karaciğer yağlanması yapar mı? Aksine kabak çekirdeği bu faydasıyla karaciğer yağlanmasının önüne geçer.
Beyin sağlığı için önemli besinlerden olan kabak çekirdeği bir avuç tüketildiğinde günlük çinko ihtiyacını karşılar ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Kabak çekirdeği kilo vermeye yardımcıdır. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, obezite gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Kabak çekirdeği, E vitamini gibi antioksidanları içerisinde barındırır ve bağışıklığı güçlendirir. Vücuttaki iltihabın atılmasına yardımcı olur. Yeterli düzeyde tüketmek, mide, prostat, kolon ve akciğer kanseri riskinin azaltılmasına katkı sağlar. İyi bir uyku düzeni için ideal gıdalardandır.
En kaliteli kabak çekirdeği, öncelikle tadından anlaşılmaktadır. Kaliteli olmayan ve bayatlamış kabak çekirdeğinin içerisinde bulunan yağ dengesi bozulacağından dolayı tadında bir acılık meydana gelebilmektedir. Özellikle açıkta bekleyerek nem kapan kabak çekirdekleri daha kısa sürede bozulabilmektedir.
Normal prostat fonksiyonu optimal çinko seviyelerine dayanır. Bu nedenle haftada 2-3 kez bir avuç kabak çekirdeği tüketmek prostat sağlığınızı destekleyebilir. Kabak çekirdekleri, prostat büyümesini azaltabilecek ve koruyucu bileşiklerden biri olan fitosterol içerir. Potansiyel olarak BPH semptomlarını azaltırlar.
Bir çeşit palmiye ağacı olan ve saw palmetto (cüce palmiye) olarak bilinen bitki, prostat tedavisinde en çok kullanılan bitkisel kaynaklardan biridir. Prostat büyümesi için hazırlana ilaç ya da kapsüllerde bulunan cüce palmiyesi özellikle idrara çıkma isteğini azaltıcı etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri