Su kirliliğinin etkileri Kolera ve tifo gibi hastalıklar, kirli içme suyu tüketimi sonucunda ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar ciddi ishal, dehidrasyon ve bazı durumlarda ölüme yol açabilir. Kirli suyla temas, cilt enfeksiyonlarına, egzama ve diğer cilt rahatsızlıklarına neden olabilir.
Su kirliliği, suyun kalitesini düşürür ve doğrudan kullanılmasını imkansız hale getirir. Sağlıksız su, toprağı, bitkileri, hayvanları ve insanları olumsuz etkiler. Sağlıksız su nedeniyle yaşamını kaybeden insanların sayısı her geçen gün artıyor.
Su kirliliği, zehirlenmelere, canlıların zarar görmesine, hastalanmasına ve ölmesine neden olabiliyor. Kirli su ile cilt teması, yeme ve içme yoluyla kullanım, ekin yetiştirilmesi kirlenmeden etkilenmenin en yaygın yolları oluyor. Kirleticilerin bedene girmesi ve organlara ulaşması, hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Su Kirliliği İnsan Sağlığını Nasıl Etkiliyor? Sudaki hastalığa neden olan mikroorganizmalar yani patojenlerden kaynaklanan hastalıklar arasında kolera, tifo, ishal, çocuk felci, amipli dizanteri, sarılık ve tifo bulunuyor. Suyla bulaşan hastalıkların çoğu su kaynaklarına dışkı karışmasından kaynaklanıyor.
Hayatın her alanında ihtiyaç duyulan, yeme, içme, temizlik, yüzme gibi faaliyetlerde başvurulan suyun kullanılamaz hale gelmesine, su kirliliği deniyor.
İlgili 38 soru bulundu
Yeraltı sularının kirlenmesi, yağmur sularının toprağa düşüp alt katmandaki temiz suya geçmesiyle başlar. Kanalizasyon sularının, evsel atıkların, endüstriyel atıkların bilinçsizce ve plansız bir şekilde toprak altındaki su kütlesini kirletmesi de başka bir kirlilik kaynağı olarak söyleyebileceğimiz etkenlerdir.
Su kalitesi, fabrika veya atık su arıtma tesisi gibi doğrudan kaynaklardan etkilenebilir. Buna “nokta kaynaklı kirlilik” denir. Tarımdan elde edilen besinler ve böcek ilaçları veya endüstrinin atmosfere saldığı ve daha sonra toprağa, denize yerleşen kirletici maddeler ise yaygın kirleticilerdir.
Su kirliliğinin etkileri
Kolera ve tifo gibi hastalıklar, kirli içme suyu tüketimi sonucunda ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar ciddi ishal, dehidrasyon ve bazı durumlarda ölüme yol açabilir. Kirli suyla temas, cilt enfeksiyonlarına, egzama ve diğer cilt rahatsızlıklarına neden olabilir.
Okyanuslardaki plastik kirliliğinden en çok deniz kaplumbağaları, yunuslar, balıklar, köpekbalıkları, yengeçler ve deniz kuşları etkileniyor. Okyanus kirliliğinin en önemli sebeplerinden biri de petrol ürünlerini taşıyan tanklardan, petrol rafinelerinden veya hatlarından okyanuslara büyük oranda petrol dökülmesi.
Verilere göre dünyada 17 ülkede aşırı düzeyde su sıkıntısı yaşanıyor. Bunlar sırasıyla Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana.
Bunlara bağlı olarak enerji kıtlığı,beslenme sorunları, canlı çeşitliliğinin azalması, toprakların kaybı, sağlık problemleri de gelişerek canlı yaşamının devamlılğını tehdit eder. Sadece insanlar için değil birçok kara ve deniz canlısı için de yaşam alanlarının daralmasına sebep olabilmekte.
Fotosentez için bitkilerin ihtiyaç duyduğu mineraller alınamadığında ormanlar büyüyemez. Su kirliliğine sebep olan plastikler, alglerin büyümesine, balıkların ve denizde yaşamını sürdüren diğer canlıların oksijen almalarına engel olmaktadır. Bu bağlamda ekosistemi olumsuz etkilemektedir.
Su Kirliliğinin En Yaygın 6 Nedeni: Kanalizasyon ve atıksu, tarımsal akıntı, endüstriyel atıklar, petrol sızıntısı, denizlerdeki çöp yığını ve plastik kirliliği, radyoaktif atıktır.
Tarım sektörünün su kirliliğiyle mücadelede önemli bir rol oynadığı düşünülürse, doğal tarım yöntemleri benimsemek, tarımsal ilaç kullanımını azaltmak, gübrelerin bilinçli kullanımını sağlamak ve toprak erozyonunu önlemek su kirliliğini azaltmada etkili önlemlerdir.
Su kirliliğine neden olabilecek kimyasal atıkların farklı bir yerde muhafaza edilmesi ve denizlere boşaltılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Bunun için fabrika ve endüstriyel şirketler filtreleme yöntemleri ve kimyasal atık muhafaza eden sistemler geliştirmeleri gerekmektedir.
Kuraklık ve çölleşme oluşturması, Ormanlık alanların azalmasına, böylelikle dünyadaki oksijen oranının azalmasına sebep olması, Kalitesiz su sebebiyle tarımda azalma, sağlıksız ürünlerin yetişmesi gibi durumlar su kirliliği sebebiyle meydana gelir.
Su Kirliliğinin Etkileri
Su Kaynaklarının Azalması: Kirlilik, su kaynaklarının daha az kullanılabilir hale gelmesine neden olur ve kirlenmiş suyun arıtılması zorlaşır. Bu da içme suyu kaynaklarının azalmasına sebep olur.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu'na göre Türkiye'nin en önemli çevre sorunu su kirliliği. Dünya üzerinde yaşayan 2,1 milyar kişinin, yani her 10 bireyden 3'ünün evinde güvenli içme ve kullanma suyuna erişimi yok.
b) Su vücut sıcaklığının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar, c) Derinin nemlenmesinde, toksinlerin atılmasında ve vücudun temizlenmesinde temel bir görev üstlenir, d) Böbreklerin çalışmasını kolaylaştırır, e) Kayganlaştırıcı bir madde olması nedeniyle birçok organın gerektiği gibi çalışmasını sağlar.
Su kalitesi / su kirliliği, daha çok yerinde ölçümler ve/veya kaynağında alınan su örneklerinin laboratuvarda analizi ve incelenmesi ile belirlenmektedir.
Bu da demek oluyor ki su kaynaklarımızı bugünden iyi korumazsak ileride çok yüksek birim su maliyetleri ile karşı karşıya kalabiliriz. Su en temel gıda-ihtiyaç maddesi olduğu için suyun pahalı olması yoksulluğun artması, ekonomik ve sosyal yıkımlara yol açar, bu kaçınılmazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri