Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Kavanoz kapağının içerisine peçete koymak, kuruyemişlerin nemden uzak olmasını sağlar. Eviniz sıcak ve nemliyse, kuruyemişleri buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
Buzlu bademin taze taze hazırlanıp, tüketimi önerilir. İlla saklanacak ise buzdolabında saklanmalıdır böylece bir süre daha tazeliği koruyacaktır.
Derin bir kaba kabukları soyulmuş çiğ bademleri koyun. Üzerlerine buz parçalarını ekleyin. Buzların hemen erimemesi için, buzlarla birlikte çiğ bademleri bir süre buzdolabında da bekletebilirsiniz. Buzlu bademleri, buzlarıyla beraber soğuk olarak servis edebilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Aslında pahalı bir mezedir de diyebiliriz. Özellikle içki masalarında çok kıymet verilir. Ehlikeyif birbirine jest olarak ikram eder. Sokakta bir seyyar satıcıya rastlamazsanız taze bademleri sıcak suda 15 dakika beklettikten sonra kabuklarını soyup buz ile karıştırarak evde kendiniz de yapmayı deneyebilirsiniz.
Bademi yapışmaz yüzeyli bir tavaya alın. Elinizle bademin üzerine hafifçe su serpeleyin ve tahta bir spatula yardımıyla orta ateşte karıştırın. Bademler kavrulmaya başladığında, miktara göre 1 veya 2 çay kaşığı tuz ekleyin. Bademleri güzelce karıştırmak için, tavayı sallayın.
Hiçbir işlemden geçmemiş olan çiğ badem, afiyetle yenilebilmektedir. Yemeklerin içine konulabileceği gibi tatlıları süslemek için bademden faydalanmak mümkündür. Kötü huylu kolesterolü olanlar, badem tüketimine önem göstermelidir.
Normal ısıda bekletilecek olan su, kaynayana kadar devam ettirilir. Kaynamaya başladıktan tam 1 dakika boyunca bademlerin haşlanması gerekiyor. 1 dakika sonra bademler tencere içerinden alınarak, soğuk sudan geçirilmelidir. Süzülen ve soğuyan bademler kolayca el yardımıyla soyulabilir.
Eviniz sıcak ve nemliyse, kuruyemişleri buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Cam kavanozla buzluğa konulan kuruyemişleri, oda sıcaklığında bekleterek çözdürebilirsiniz.
Badem: Bademin raf ömrü 2 ile 4 haftalık bir süreci kapsıyor. Fakat sürekli olarak buzdolabında sakladığınız bademleri 1 yıla kadar tüketebilirsiniz. Bademin bozulduğu nasıl anlaşılır merak edenler için ise bademin yüzeyinde kararma olup olmadığına göz atılmalıdır.
Bademler bir kaba konur ve üzerini geçecek kadar sıcak su dökülür. Ortalama 15 dk. bekledikten sonra su süzülür. Bademin dış kabukları soyulur. Buz küplerinin içine konularak servis edilir.
Kuruyemişler de eğer birkaç ay içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalı. Zira kuruyemişler oda sıcaklığında dört ay kadar bir süre, bir yıl kadar buzdolabında, hatta bir yıldan biraz daha uzun süre derin dondurucuda taze olarak saklanabilir.
Magnezyum, çinko, kalsiyum, omega 3 ve E vitamini ve mineral açısından zengin olan bademi suda bekletirseniz içeriğindeki enzimleri açığa çıkarır. Islanan suda beklemiş bademi vücudumuz hızlı bir şekilde hazmeder ve sindirir.
Kuruyemiş doğru saklandığı sürece uzun aylar boyunca taze kalabilen besinlerdir. Kapalı poşetlerde alınan kuruyemişlerin hava ile bağlantısı kesildiği için güvenerek satın alınabilir. Açtığınız zaman hava ile etkileşime girmeye başlar ve ne kadar çok etkileşimde bulunursa o kadar hızlı bozulma görülür.
Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
Badem, sağlığımızla ilgilenen yemişlerdendir. Aslında, popülaritesi ve faydaları o kadar iyi bilinmektedir ki, birçoğumuzun günlük olarak çiğ badem tüketmesi çok yaygındır. Şimdi bilmemiz gereken ilginç bir gerçek var: tüm faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için, gece boyunca ıslanmalarına izin vermeliyiz.
Yumuşatıcı, balgam söktürücü, sakinleştirici özellikleri olan badem de ev eczanemizin vazgeçilmezlerindendir.
Çok fazla badem tüketmek kabızlığa ve şişkinliğe sebep olabilir çünkü lif oranı yüksektir. Eğer vücudunuz çok miktarda life alışkın değilse mideniz de rahatsızlanabilir. Kuruyemişlerin sindirimi zordur ve bu nedenle mideye fazla baskı yapabilirler.
Nonpareil badem Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Ama siz avuç avuç çiğ ve sağlıklı badem almak yerine tuzlu kavrulmuş badem tüketirseniz diyette badem yemek kilo aldırır. Kısacası, günde en fazla 4-5 adet badem yemek iştahınızı kapatmak ve ara öğün olarak diyette bademi kullanmak için tercih edilebilir.
Böbrek sağlığı için çok faydalı olan çiğ badem, böbrekte kum ve taş oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor. Böbrek sağlığının yanı sıra safra kesesinin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunuyor. Çiğ badem kalp-damar hastalıklarına karşı da önemli ölçüde önleyici özelliği taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri