Badem, lif, protein, riboflavin, magnezyum, vitamin E, fosfor, bakır ve manganez bakımından zengin çok sağlıklı bir besindir. Bademin bir diğer en önemli faydası da göbek yağlarını eritmeye ve zayıflamaya yardımcı olmasıdır.
Diyette tek bir ara öğünde yeşil çay, kuru kayısı gibi besinlere ek olarak mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin çiğ badem tüketilebilir. Yek bir ara öğünde en fazla 7-8 adet çiğ badem önerilmesi tavsiye edilir.
Oldukça düşük karbonhidrat kaynağı olan badem günlük uygun miktarda tüketildiğinde kilo alımına sebep olmaz. Aksine diyet süresinde zayıflamaya ve kilo vermeye yardımcı olur. ÇİĞ BADEM KİLO ALDIRIR MI? Çiğ badem, iştahı kontrol altına alarak uzun süre tokluk hissi sağladığı için kilo vermeye yardımcı olur.
Badem, içeriğinde bulunan tekli doymamış yağ asitleri, lif, antioksidanlar ve magnezyum, kalsiyum gibi minerallerle sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası. Ara öğünlerde tüketildiğinde kan şekerini de dengeleyen bademin, kilo kontrolü sağlamada ve kötü kolesterolü düşürmede önemli bir etkisi var.
Bademin aynı zamanda çok da iyi zayıflattığı kanıtlandı. Çok yakınlarda, Amerika'da yapılan bir araştırma ile zayıflamak isteyenlere günde 17 tane badem verildiğinde daha iyi kilo kaybettikleri gösterildi. Bademin kaliteli protein içermesi ve sağlıklı yağlardan zengin olması kişiyi daha uzun süre tok tutuyor.
İlgili 45 soru bulundu
Badem, lif, protein, riboflavin, magnezyum, vitamin E, fosfor, bakır ve manganez bakımından zengin çok sağlıklı bir besindir. Bademin bir diğer en önemli faydası da göbek yağlarını eritmeye ve zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Bademin bu özellikleri ise, bilimsel araştırmalar tarafından da ispatlanmıştır.
Posadan zengin yiyecekler ise bağırsağa su çekerek bağırsak hareketlerini artırıyor. Badem, içeriğinde bulunan yağlar ve posa sayesinde kabızlığa iyi geliyor.
Ceviz de badem de yukarıda verilen besinsel değerler açısından karşılaştırıldığında bireyler için çok sağlıklı yağ, protein ve diğer besinsel kaynakları içerir. Diyetinizde özellikle yüksek kalori değerlerine sahip olduğundan porsiyon kontrolü sağladığınız sürece cevize ve bademe gönül rahatlığıyla yer verebilirsiniz.
Badem Ne Kadar Tüketilmeli? Bademin her gün en az 15 adet, en fazla 20 adet tüketilmesi önerilmektedir. Sağlıklı bir şekilde beslenmenin önemli parçalarından biri düzenli olarak badem tüketmektir. Kilo kontrolünü ve kan şekerinin dengelenmesini sağlayan badem, kemik sağlığını da geliştirmektedir.
10 adet çiğ badem yaklaşık olarak 60 kalori (kcal) değerinde enerji içermektedir. 10 adet tuzlu kavrulmuş badem ise yaklaşık olarak 130 kalori (kcal) değerinde enerji içerir.
Çok fazla badem tüketmek kabızlığa ve şişkinliğe sebep olabilir çünkü lif oranı yüksektir. Eğer vücudunuz çok miktarda life alışkın değilse mideniz de rahatsızlanabilir. Kuruyemişlerin sindirimi zordur ve bu nedenle mideye fazla baskı yapabilirler.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
İçeriğinde bulunan A, E, D vitaminleri sayesinde saç ve cilt sağlığına iyi geliyor. Saçların hızlı uzamasına katkıda bulunuyor. Böbrek sağlığı için çok faydalı olan çiğ badem, böbrekte kum ve taş oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor. Böbrek sağlığının yanı sıra safra kesesinin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunuyor.
Ancak yüksek kalori ve yağ içeriği nedeniyle önerilenden fazla badem tüketilmesi günlük kalori ve yağ alımı miktarının artmasına neden olur ve kişinin kilo almasını sağlayabilir.
Uzmanlar akşam yemeğinin ardından yatmadan önce bir kaç tane badem tüketmenizi önermektedir. Bunun nedeni ise uyku saatine yakın tükettiğiniz yaklaşık olarak bir avucu geçmeyen çiğ badem oldukça yüksek oranda magnezyum içermektedir. Bu da demek oluyor ki uyku kalitenize çok büyük katkılarda bulunmaktadır.
Sabahları aç karnına 5 er adet ceviz fındık ve badem tüketmek, hem kalp sağlığımızı koruyacak, hem enerjimizi artıracak, hem de akıl sağlığımızı koruyacak. Badem: Kuru ciltlerin yağlanmasını sağlar. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.
Badem: Çinko kaynağı badem, cinsel isteğin yükselmesinde yardımcı bir rol oynuyor. Ayrıca cinsel performansa iyi gelen pek çok mineral içeriyor.
Çiğ Bademin Cilde Faydaları
E vitamini de cilt hücrelerinin yenilenmesinde destekleyici vitaminlerin başında gelir. Düzeli ve yeterli miktarda çiğ badem tüketimi cilt kusurlarının iyileşmesini ve cildin daha parlak bir görünüme kavuşmasında yardımcı olur.
Beslenme uzmanları, gün içerisinde ara öğünde yiyecek sağlıklı bir seçenek ya da herhangi bir şey yoksa 50 tane badem tüketilebileceğini belirtiyor.
5 adet badem kaç kalori? 5 adet çiğ badem yaklaşık olarak 30 kalori (kcal) değerinde enerji içermektedir. 5 adet tuzlu kavrulmuş badem ise yaklaşık olarak 65 kalori (kcal) değerinde enerji içermektedir.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
Yüksek magnezyum içeriğine sahip olan badem sporcularda, iskelet ve kas sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu sırada antrenmanlar esnasında ihtiyaç duyulacak olan enerjinin de karşılanmasını sağlar. Bu nedenle sporcu beslenmesinde mutlaka yer almalıdır.
Enerji ve besin öğesi değerleri oldukça yüksek olan badem; karbonhidrat, protein, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini içerir. İçeriğinde bulunan yağlar tok tutar ama yenilen miktara dikkat edilmeli; ara öğünlerde 10-15 adedi yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri