Parazitin erişkin şekli dediğimiz şekli insanda oluşur" dedi. Sığırların etlerinin içinde larvalar bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Altıntaş, hiç pişmeden çiğ köfte şeklinde tüketilen ya da az pişirilen etlerden ağız yoluyla alınan tenyaların bağırsaklara yerleşip erişkinleri meydana getirdiğini dile getirdi.
Mide parazitleri,karında kurtlanmalar oluşur. Dışkıda kanamalar meydana gelir. Basur aniden gelişir. Kısacası uzaktan masum ,tadımlık diye yediğiniz çiğ etler bütün sağlığı bozarak,yaşam kalitenizi düşürür.
Bağırsak solucanı yani halk arasında “kurt, kıl kurdu, tenya, askaris” adları verilen parazitler hijyen veya iyi pişmemiş etten yapılan yiyeceklerden, ağız veya dışkı yoluyla bulaşıyor.
Çiğ ette parazit riski vardır. Ancak, insan tüketimine uygun yerlerden et ve sakatat ürünleri alımında, paraziter risk elimine edilebilir. Parazit ilacının kullanımı ve sıklığı konusunda birlikte çalıştığınız Veteriner Hekiminize danışınız.
- Uzun süre devam eden ishal, - Sinirlilik, duygu bozukluğu, unutkanlık, depresyon ve buna benzer ruh hali bozuklukları, - Cilt problemleri; egzama, döküntü, kurdeşen, - Yorgunluk, tükenmişlik belirtileri vücutta parazit olduğunu gösteriyor.
İlgili 31 soru bulundu
Solucanlardan kaynaklanan karın ağrısı gövdenizin alt kısmını etkiler, mideye oranla bu ağrı daha çok kasıklara yakın olur. Bu belirti, bağırsak duvarlarından direkt olarak beslenen solucanların varlığına işaret eder ve bu durum sinir uçlarına zarar verir, bu nedenle de şiddetli ağrılara neden olur.
Örneğin bağırsak parazitleri kurt olduklarından dolayı dışkılama esnasında makat bölgesinde şiddetli bir kaşıntıya neden olmaktadır. Bu parazitler halsizlik, yorgunluk, ten renginde solgunluk gibi komplikasyonlara neden olmaktadır. Aynı zamanda vücutta bulunan minerallerinde düşmesine neden olmaktadır.
Parazitler hayatın içinde herhangi bir şekilde bulaşarak vücuda girebilirler. Parazitler bir canlıya bağımlı olarak yaşar ama aynı zamanda yaşadığı canlıya zarar verir.
Parazit anal bölgeden vajinaya ulaşarak, uterusa ve pelvik organların etrafına ilerleyebilir. Bu durumda iç zarın iltihabı ve vajina iltihabı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. İdrar yollarında yaşanan enfeksiyonlar, ağır istila durumlarının yaşandığı kadın bireylerde daha fazla görülür.
Tedavide anti-parazit ilaçlar, kullanılır. Bu ilaçların en yaygın kullanılanları; Albendazol (Albenza), Ivermektin (Stromectol) ve Mebendazol'dür. Bir ila üç gün boyunca alınan bu ilaçlar yetişkin kurtçukları öldürür. Hafif karın ağrısı veya ishal gibi yan etkileri olabilir.
Kıl kurdu hazımsızlık, gaz, karında şişlik, bulantı, ağızda aşırı salya, iştahsızlığa neden olabilir. Çok nadiren apandisit, kronik salpenjit, Pelvik iltihabi hastalık, peritonit, hepatit ve bağırsaklarda ülseratif lezyonlara neden olabilir.
İlaçlar yetişkin kıl kurtlarını öldürürken yumurtaları öldüremediğinden, iki hafta sonra ilacın tekrar alınması önerilir, bu sayede yumurtalardan büyüyen kıl kurtları da öldürülebilir.
Bağırsak solucanlarının ortak belirtileri şunlardır:
Bağırsak solucanı olan bir kişi dizanteri yaşayabilir. Dizanteri dışkıda kan ve mukus ile ishale neden olan bağırsak enfeksiyonudur. Bağırsak solucanları ayrıca rektum veya vulva çevresinde döküntü veya kaşıntıya neden olabilir.
İyi pişmemiş etler salmonella, E. Coli gibi bakteriler açısından riski besinlerdir ve bu besini tüketen kişilerde ciddi besin zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Az pişmiş etler hamile kadınlarda toksoplazmozise neden olarak düşük doğumlara, küçük çocuklarda ölümlere neden olabilmektedir.
Meyvenin içinde kurt varsa onda ilaç yoktur. O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir." dedi. Üniversitenin Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof.
Etli çiğ köftede bağırsak paraziti ile karşılaşma riski oldukça yüksek. Bununla birlikte tifo, paratifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesi yapan birçok bakteri virüs (hepatit A) ve paraziter hastalık etkeni insanlara bulaşabilir. Özellikle gebelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi tavsiye edilir.
Biology Letters adlı bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, uzmanlar toksoplazma gondii adı verilen parazit ile yetişkinlerde ortaya çıkan beyin kanseri arasında 'güçlü bir bağlantı' olduğunu belirledi. Söz konusu parazitin bulaşması, hastalığa yakalanma riskini ikiye katlıyor.
Yüzde yaşayan iki tür kurtçuk var: Demodex folliculorum ve Demodex brevis. Birincisi gözeneklerimizde ve kıl köklerinde, ikincisi ise derinin daha alt tabakalarındaki yağ bezelerinde yaşar. Vücudumuzun diğer bölgelerine göre yüzümde daha fazla gözenek ve yağ bezesi vardır.
Kesin tanı yumurtaları veya parazitin kendisinin görülmesi ile konur. Parazit çıplak gözle dışkıda görülebilir. Parazit yumurtaları ancak mikroskobik inceleme ile belirlenebilir. Kıl kurtlarına yönelik en kesin sonuç veren test, dünya çapında yaygın olan selofan bant testidir.
Nadir vakalarda, kıl kurdu enfeksiyonun ağırlaşması, kadın cinsel organında enfeksiyona neden olabilir. Parazit, anal bölgeden vajinaya, uterusa, fallop tüplerine ve pelvik organların çevresine gidebilir.
Geçmişten günümüze kıl kurdu sirke ile tedavi edilmektedir. Aslında sirke ile kıl kurdu tedavisinin hiçbir bilimsel kanıtı olmadığını söylemeliyiz. Bununla birlikte alternatif tıpta yaygın şekilde kullanılan ve etkili sonuçlar alınan bir tedavi yöntemidir. Kıl kurdu tedavisi için genellikle elma sirkesi tercih edilir.
Mikroskobik yumurtalar bulunduran yiyecek, içecek veya parmaklar yoluyla ağza taşınabilir. Yutulan yumurtalardan çıkan larvalar, ince bağırsakta birkaç hafta içinde yetişkin kurtlara dönüşür ve daha sonra kalın bağırsağa giderek yerleşir. Kıl kurdu yumurtaları, kirli ellerde, yüzeylerde ve nesnelerde bulunabilir.
Vajinal Kıl Kurdu Neden Olur? Hastalık sıklıkla anal veya vajinal bölgedeki yumurtaların kaşınma veya temas yoluyla el cildine geçip, buradan gıda alımı veya temas yoluyla başkalarına bulaşması yoluyla yayılır.
Eğer parazitler nedeniyle bağırsak tahrişi oluyor. bu da kendini sürekli ishalle gösteriyorsa, gıda emilimi azaldığı için kilo alamama durumu ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri