Çiğ fındığın faydaları; çiğ fındık denilince akla gelen kavrulmamış kendi halinde güneşe bırakılıp kurutulan fındık gelmektedir. Çiğ fındık vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir yemiştir. Çiğ fındık içerisinde sağlıklı yağlar bakımından da oldukça zengin bir besindir.
Çiğ fındık, fındığın doğal ortamında toplanmasının ardından kabuklarından ayrılarak tabaklarımıza gelen halidir. Herhangi bir işlem görmeden, kavrulmadan, sadece kabuklarından sıyrılmış olarak.
KAVURMAYIN, ÇİĞ TÜKETİN
Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla 2 kat fazla antioksidan içerir. Bu nedenle fındık alırken çiğ (kavrulmamış) olmasına özen göstermeliyiz.
E vitamini açısından oldukça zengin olan fındık, cilt yenilenmesine yardımcı olur. Çiğ olarak tüketilen fındık, ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlar. Fındığı günde 1 avucu geçmeyecek şekilde tüketerek faydalarından yararlanabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Özellikle çiğ fındık vücuttaki yağların hızlıca yakılmasına yardım eder. Zayıflamaya dolaylı yollardan etki sağlar. Fındık tok tutma etkisi sayesinde, kişinin daha sağlıklı şekilde beslenmesini sağlayabilir.
Çiğ fındık diyette yenir mi? Fındık sağlıklı bir besin olduğu kadar iyi bir protein ve yağ kaynağıdır. E vitamininden zengin olan fındık vücudu mikroplardan arındırmaya yardımcı olur. Sinir sistemine olumlu katkılarından dolayı diyet yapanların uygun miktarda tüketilmesi önerilir.
Uzmanlar Çiğ Kuruyemiş Yemeyi Öneriyor
Uzmanlar kuruyemişlerin çiğ yenmesinin sağlığa çok daha faydalı olduğunu dile getirmektedir. Çiğ yenen kuruyemişler içindeki lipaz enzimleri sayesinde yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
1 avucu yaklaşık 25 grama, o da 150 kaloriye denk gelir. Porsiyon miktarına dikkat etmek önemli. 1 porsiyon 6-7 adet çiğ fındığa denk gelir.
Ceviz adeta bir bitkisel omega-3 topudur. Bol miktarda bitkisel omega-3 ihtiva eder. Fındık da ceviz kadar olmasa bile omega-3 yağlarından zengin bir kuruyemiş. Omega-3 yağlarının kalp ve beyin sağlığı için olumlu etkileri saymakla bitmez.
Makul miktarın her gün en çok 30 gram fındık, ceviz veya badem yemek olduğu anlaşılıyor... Beslenme uzmanları, kabuklu yemişlerin bir porsiyonunu “30 gram” olarak kabul ediyorlar ve bir porsiyonda ortalama 150-200 kalori bulunduğunu varsayıyorlar.
Kabuklu fındık, ister çiğ isterseniz de kavurarak tüketebileceğiniz bir ürün olduğu için sizlere farklı tüketim alternatifleri sunuyor.
Karamuk / garamuk: İçi boş, çürük, gelişmemiş fındık.
Değirmendere Fındık Çeşidi
Fındık çeşitleri arasında kalın kabuklu, iri ve çok lezzetli bir fındık türü olarak bilinir.
Kavrulmuş Kuruyemiş Daha Fazla Kalori
Kuruyemişin yağ ile kavrulması, yemişten alınan kalori miktarını artırır. Her ne kadar karbonhidrat bakımından eşit olsalar da, kavrulmuş yemişten alınan kalori çiğ yemişe göre çok daha fazladır. Bu nedenle özellikle çocuklar için kesinlikle çiğ kuruyemişler tercih edilmelidir.
Fındıkları bir gece önceden ıslatırsanız; Demir, protein, kalsiyum ve çinko gibi vitaminler vücut tarafından daha iyi emilir. Su, asitlerde bulunan ve hazımsızlığa neden olan fitik asidi uzaklaştırır. Bu nedenle, fındıkları ıslatmak, onları düzgün bir şekilde sindirmeye ve faydalarını toplamaya yardımcı olur.
Çiğ kuruyemişler kavrulma işleminden geçmezler. Aralarında fındık içi, yer fıstığı, badem, kaju, ceviz, mısır ve leblebi gibi türle yer alır.
Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Kilo problemi olmayan yetişkinlerde bu miktarlar yeterlidir. Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlarda ise yağ tüketimi ayarlanmalı ve buna göre yağ azaltarak kuruyemiş miktarları ayarlanmalıdır.
Çiğ fındığın 100 gramında 567 kalori bulunmaktadır. Çiğ fındığın 1 avuç kadarı (24 gr) 136 kalori, 1 adedi (2 gr) 11 kaloridir.
Araştırma sonucunu açıklayan uzmanlar, fındığın kilo artışına neden olmadığı ve hatta düşüş yönünde eğilim gösterdiği gibi anti-obezite etkisinin de olduğunun ortaya çıktığını kaydettiler. tarafından sağlanmaktadır.
Çünkü fındığın kalori değerinin %80'i yağdan gelmektedir. Bu da fazladan tüketiminde mutlaka kilo aldıracağı gibi, ciltte yağlanma ve sivilcelenme gibi istenmeyen durumlara da yol açabilir. Bunların yanı sıra iyi bir antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır.
Çiğ badem ve çiğ fındık ise; magnezyum, protein, vitamin E ve lif gibi esansiyel besin ögelerinden oldukça zengin bir besindir. Bu zengin içeriğiyle özellikle karın yağlarını yakmak için oldukça etkili bir besindir. İçeriğindeki kalsiyum yağ yakımını sağlayan en önemli mineraldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri