Bir avuç çiğ fındık (24 g) besin değeri tablosu şu şekildedir: Karbonhidrat: 4.01 g. Protein: 3.59 g. Yağ: 14. 58 g.
Fındığın besleyici ve duyumsal özellikleri, onu gıda ürünleri için benzersiz ve ideal bir malzeme haline getirmektedir. %60,5 oranında yağ içerdikleri için fındıklar iyi birer enerji kaynaklarıdır.
Ortalama % 61 yağ ve bu yağın % 14.9' u linoleik asit olan 1.4 g ağırlığındaki 7-8 adet fındık, günlük esensiyel yağ asidi ihtiyacını karşılamada yeterlidir. Fındık yağının bileşiminde (mg/100) baz alındığında E vitamini 11.29, kalsiyum 450.00, demir 2.69 ve bakır 0.75 oranında bulunmaktadır.
Tok tutuyor: Fındıktaki protein, lif ve yüksek yağ kompozisyonu, tokluk hissini artırıyor, bu da aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşı koruyor. Ancak gereğinden fazla fındık tüketimi, tam tersi etki yaparak kilo artışına yol açıyor!
Çiğ fındık diyette yenir mi? Fındık sağlıklı bir besin olduğu kadar iyi bir protein ve yağ kaynağıdır. E vitamininden zengin olan fındık vücudu mikroplardan arındırmaya yardımcı olur. Sinir sistemine olumlu katkılarından dolayı diyet yapanların uygun miktarda tüketilmesi önerilir.
İlgili 41 soru bulundu
Fındık yağı kilo yapar mı? Kuruyemişler arasında enerji deposu olarak önemli bir yer tutan ve her diyette yerini alan fındığın kilo artışına sebep olmadığı, aksine anti-obezite etkisi gösterdiği ortaya çıktı.
Araştırma sonucunu açıklayan uzmanlar, fındığın kilo artışına neden olmadığı ve hatta düşüş yönünde eğilim gösterdiği gibi anti-obezite etkisinin de olduğunun ortaya çıktığını kaydettiler.
Fazla Fındık Tüketmek Zararlı mıdır? Fındığın gereğinden fazla tüketimi, tam tersi etki yaparak kilo artışına yol açar. Çünkü enerjisi oldukça yüksek. Fındıktaki protein, lif ve yüksek yağ kompozisyonu, tokluk hissini artırır, bu da aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşı korur.
Her gün düzenli tüketilen fındık, kan dolaşımını düzenleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal yağ özleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmenizi sağlar. Fındık protein deposu olarak sağlıklı gelişim için özellikle çocuklara hergün çerez olarak verilmesi önerilir.
Bir avuç çiğ fındık (24 g) besin değeri tablosu şu şekildedir: Karbonhidrat: 4.01 g. Protein: 3.59 g. Yağ: 14. 58 g.
KAVURMAYIN, ÇİĞ TÜKETİN
Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla 2 kat fazla antioksidan içerir. Bu nedenle fındık alırken çiğ (kavrulmamış) olmasına özen göstermeliyiz.
Bu makineler sayesinde 3-4 kg fındıktan 1 kg yağ elde edersiniz.
Fındık yağı kavrulmuş fındıklardan genellikle cold press (soğuk sıkım) olarak üretilmektedir. Soluk sarı bir renge sahiptir. Fındık yağı hafif tatlı fındık aromasına sahiptir. Fındık yağı kozmetik sektörünün birçok alanında kullanıldığı gibi yemek pişirmek ya da soslamak için kullanılabilir.
Tekli doymamış yağ asitleri: Tekli doymamış yağ asitlerinden zengin yağlar oda sıcaklığında sıvı formundadır. Fındık, zeytinyağı ve kanola bu yağ asitlerinden zengindir. Çoklu doymamış yağ asitleri: Çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin yağlar oda sıcaklığında yumuşak veya sıvı formdadır.
Fındık yağı E vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. Fındık yağı, içerdiği bol miktarda kalsiyum, B2, B6 vitaminleri, potasyum ve magnezyumun yanı sıra sağlıklı mineral ve asitler barındırıyor. Fındık yağı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı bir antioksidandır.
Makul miktarın her gün en çok 30 gram fındık, ceviz veya badem yemek olduğu anlaşılıyor... Beslenme uzmanları, kabuklu yemişlerin bir porsiyonunu “30 gram” olarak kabul ediyorlar ve bir porsiyonda ortalama 150-200 kalori bulunduğunu varsayıyorlar.
Fındık, vitamin E, vitamin B6, vitamin B2, folik asit ve lif kaynağıdır. Ayrıca, magnezyum, bakır, potasyum, selenyum ve fosfor gibi mineraller bakımından da zengindir.
Bu nedenle uzmanlar her gün bir avuç fındık yemenin ideal olduğunu belirtiyor. Her gün bir avuç fındık yemek, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
Fındığın zararları nelerdir? Fındık, yağ ve besin değeri olarak çok zengin bir kuruyemiş olduğu için her gün 1 avuçtan fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olabilir. Aynı şekilde kilo sorunu olmasa da yüksek tansiyon hastalarının günde bir avuç miktarını geçmemesi tavsiye edilir.
Peki fındığı nasıl tüketmeliyiz? Kuru yemiş olarak tüketilen fındığın kavrulması aslında uzmanların tavsiye ettiği bir şey değil. Ne kadar lezzeti daha da katlansada fındığı çiğ tüketmek en sağlıklısı.
Maydanoz, dereotu, tere, roka, taze nane, semiz otu, yeşil çay, ıhlamur, beyaz çay, hibiskus, karanfil gibi yağ yakıcı bitkiler sayesinde göbek eritmek, artık çok kolay. Çünkü bu bitkiler, vücuttaki fazla gaz, idrar, toksin ve suyu söktürüp karın şişkinliğini giderir, göbekteki fazla yağları yakar.
* Doymamış yağ, oleik ve linoleik yağ asitleri içerir. * Minerallerden Cu, Fe, Mg, Mn, K, P, Zn ve Ca'yı bünyesinde bulundurur. Bu verilere bakıldığında görülecektir ki fındığın yapısında pek çok besin maddesi bulunmaktadır. Ancak bunlardan en ön planda olanları protein ve yağdır.
Aç karnına fındık yemenin faydaları
Sabahları aç karnına 5 er adet ceviz fındık ve badem tüketmek, hem kalp sağlığımızı koruyacak, hem enerjimizi artıracak, hem de akıl sağlığımızı koruyacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri