Tatlandırıcılar gıdalara şeker tadı vermek veya tadını artırmak ama- cıyla katılan gıda katkı maddeleri içerisinde bir grup katkı madde- sine verilen isimdir. Bu çalışmada sentetik olarak üretilen ve şeker alkolleri grubunda yer alan tatlandırıcıların mikrobiyota ve glikoz intoleransı üzerine etkileri derlenmiştir.
Tatlandırıcılar günlük yaşamda kullandığımız şekerin yerini almak üzere üretilen, aynı miktardaki şekerden daha tatlı olan ve daha az enerji içeren kimyasal maddelerdir. Kullanımlarının insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında olumlu ve olumsuz farklı görüşler vardır.
Bazı araştırmalar tatlandırıcıların sindirim sistemindeki yararlı bakterileri olumsuz etkilediğini göstermiştir. Buna bağlı olarak da vücuttaki şeker döngüsünde ve genel sistemde de aksaklıklar olabilmektedir.
Tatlandırıcılar, şekere alternatif olarak kullanılan ve tatlılık hissi veren, genellikle daha az kalori değerine sahip olan besin katkı maddeleridir.Tatlandırıcıların en önemli özellikleri, tatlandırma gücü, kalori değeri ve glisemik indeks değerleridir.Tatlandırma gücü yüksek, kalori ve glisemik indeksinin düşük ...
İlgili 25 soru bulundu
Doğal Tatlandırıcılar
Genellikle bitkilerden ve bitki köklerinden elde edilip ayrıştırılan maddelerdir. Bu maddelerden bazıları aynı miktardaki şekerden daha az tatlı oldukları halde çok daha az enerji (kalori) içerdikleri için şeker yerine kullanılabilirler.
Sukroz,şeker alkolleri ve fruktoz enerji içeren tatlandırıcılar grubunda yer alır.Bu tatlandırıcılar daha çok tatlı, dondurma, marmelat, şekerler, kahvaltılık gevrekler, reçel, hardal gibi ürünlerdeki kullanımı ile karşımıza çıkar.
Doğal Tatlandırıcılar
Yaygın doğal tatlandırıcıları bal, stevia, agave şurubu, akçaağaç şurubu, hurma suyu ve Hindistan cevizi şekeri olarak sıralayabiliriz.
'Yapay tatlandırıcılar mı şeker mi daha sağlıklı?' sorusunun cevabı yıllardan beri tartışılan konular arasında yer alıyor. Bilim insanlarının çalışmalarına göre yapay tatlandırıcılar şekerden daha sağlıklı.
Günde 10 Adet Kullanmanızda Sakınca Yok
Sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakkarin ve asesulfam-K gibi enerji içermeyen tatlandırıcılar yeterli ve dengeli bir beslenme kapsamında yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında belirli ölçülerde tüketilebilir.
Rafine şeker, aspartam, sukraloz, sakarin gibi yapay tatlandırıcılar diyette asla yer almamalıdır. Yapay tatlandırıcılar tıpkı şeker gibi bağımlılık yapabilen kimyasallardır.
STEVIA: Brezilya'da yüzyıllardır bilinen ve kullanılan stevia, Türkiye'deki sağlıklı beslenme eğilimine cevap vererek, piyasaya girdi. Tadı şekerden farklı olmasına rağmen tümüyle doğal, sıfır kalorili, lif içerikli, kan şekerini düzenleyici etkili olduğundan tercih ediliyor.
Araştırmada, aspartam, sakarin ve sukraloz gibi yapay tatlandırıcıların Tip 2 diyabeti önlemek yerine katkıda bulunabileceğine dair veriler bulunduğu belirtiliyor. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, tatlandırıcı verilen farelerde glikoza karşı reaksiyon oluştuğu ve bunun Tip 2 diyabetinde ortaya çıktığı görüldü.
3) Takita tatlandırıcıları şeker gibi dişlere zarar verir mi ? Takita tatlandırıcıları diş çürümesine neden olmaz. Ürünlerin içerisinde kullanılan poliollerin ise diş sağlığının korunmasına yardımcı olduğu ispatlanmıştır.
Şekerden uzak durun.Yalnızca zayıflama diyeti yapanlar, şeker sorunu olanlar, tatlılarda şeker yerine tatlandırıcıları kullanabilirler.
Bununla birlikte tatlandırıcı içeren sakızlarda bulunan beş karbonlu şeker, bakteriler tarafından besin olarak kullanılamaz ve ayrıca bakteri üremesini de azaltır. Bu yönleriyle şekersiz veya tatlandırıcılı sakızlar ağız ortamı için faydalıdır diyebiliriz” dedi.
Yapılan bilimsel araştırmaya göre diyet kola ve diğer alkolsüz içeceklerde olduğu gibi şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanmanın kilo kaybına bir etkisi yok ve bunların sağlığa uzun vadedeki etkileri hakkında hala çok az şey biliniyor.
Güney Avustralya Üniversitesi araştırmacılarına göre, daha çok kilo vermek amacıyla kullanılan yapay tatlandırıcılar tip 2 diyabete yol açabilir.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
1- Stevia. Stevia düşük kalorili tatlandırıcılar arasında çok popüler. Stevia rebaudiana adı verilen bitkinin yapraklarından elde ediliyor. Bitki Güney Amerika'da tatlılığı için ve tıbbi amaçlarla yüzyıllardır üretiliyor.
Şeker otu olarak da adlandırılılan stevia bitkisi, uzun yıllardır pek çok ülkede doğal tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Özellikle obezite ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler için şeker kullanımına alternatif olarak sunulan stevia, geleceğin bitkisi olarak nitelendiriliyor.
Şeker ve diğer enerji içeren tatlandırıcıların en önemli özellikleri ise fazla enerji oluşturmaları ve kan şekerini yükseltmeleridir.
Tatlandırıcılar, aynı miktardaki şekerden daha tatlı olan ve daha az enerji içeren kimyasal maddelerdir. Stevia da kullanımı çok yaygınlaşan doğal tatlandırıcı olup şekerleme, sakız, pişmiş ürün, yoğurtta, dondurma, çay üretiminde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri