Havuç, kış sebzelerinin en lezzetli ve faydalı olanlarından biri. Özellikle çiğ havuç veya taze havuç suyu düzenli olarak yiyip içilince vücudun antioksidan kapasitesi güçleniyor.
Örneğin havucu çiğ yememizin pek de bir manası yoktur. Çünkü içerisindeki beta-karoteni haşlanmadığı takdirde alamayız. Dahası haşlanmış havuçtaki antioksidan içeriği çiğ olandan 3 kat daha fazladır. Pişmiş ıspanak ve brokoli de çiğ formdakinden çok daha sağlıklıdır.
Havuç - Pişmiş Genelde çiğ yediğimiz havuç, bünyesindeki beta karoten seviyesi arttığından pişirilip yenmeli. Kıvırcık, sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sistemi için gerekli olan A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Pişirildiğinde bu C vitamini etkinliğini yitireceğinden çiğ yenmesi önerilir.
Havuçtaki şeker miktarı ise sizi korkutmasın. Yüksek miktarlarda tüketilmesi mümkün olmayan havuç kilo almanıza neden olmaz.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
İlgili 34 soru bulundu
HAVUÇ Yoğun A vitamini içerir. Kuvvetlendirir, güçlendirir ve cinsel gücü artırır.
Havuç özellikle uykudan önce yendiğinde gece boyunca vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor. Gün boyu yediklerimizden ve çevresel faktörlerden dolayı vücudumuza giren toksin maddelerin atılması sürecinde havuç çok büyük etki yaratıyor.
Kadınlar için günlük kalori ihtiyacı 1800-2000, erkekler içinse 2200-2500 olduğu düşünüldüğünde havucun kalorisinin ne kadar az olduğunu, asla kilo aldıran bir yiyecek olmadığını burdan da görebiliriz. Aç kalmadan zayıflamak için havuç ideal bir yiyecektir, uzun süre tok tutar, acıkmanızı önler.
Zengin bir A vitamini kaynağı olan havucun ya da havuç suyunun günlük düzenli tüketilmesinin, göz sağlığı açısından oldukça faydalı bir eylem olduğu bilinmektedir. Havucun içinde bulunan beta karoten ve A vitamini, var olan miyopluğun ilerlemesini engelleme ve kataraktan koruma özelliklerine sahiptir.
Havucun Zararları
Riskli bir durum olmayıp belli bir süreden sonra cilt eski rengine döner. Fakat çok fazla havuç tüketiminde A vitamini görevini yapamaz hale gelebilir. Bu durum yüzünden bağışıklık, cilt, göz kemik sorunları oluşabilir.
Özellikle çiğ havuç veya taze havuç suyu düzenli olarak yiyip içilince vücudun antioksidan kapasitesi güçleniyor. Başta kalın bağırsak, prostat, meme, yemek borusu kanseri olmak üzere birçok kansere karşı koruma sağlıyor. Havucun suyu, püresi ve rendesi de tam bir damar dostu.
Havuç gibi sebzelerin ve meyvelerin vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerektiğini kaydeden Enç, "Ayrıca meyveleri tok karnına değil; aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra tüketmek daha faydalıdır. Yeşil renkliler folik asit açısından çok iyi bir kaynaktır.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur.
Bir adet havucun yarısı, vücudumuzun günlük A vitamini ihtiyacını tam kapasitede karşılayabiliyor. Havuçta bol miktarda bulunan karoten, sağlıklı büyümeyi, deri ve saçları canlı tutmayı, enfeksiyonlara karşı direnç kazanmayı sağlıyor. Ayrıca düzenli havuç tüketiminin, gece görüşünü de geliştirdiği bilinmekte.
Kalp Sağlığı
Bu sebze potasyum açısından zengindir. Ayrıca lif açısından zengin bir diyet yemenin, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarını azaltmak için harika olduğu bilinmektedir. Havuç hem lif hem de potasyum açısından oldukça zengindir. Ek olarak, bu sebze kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir.
Cildi canlandırır, güzelleştirir. Yaşlanmaya bağlı oluşan ağrı ve sızıları havuç suyu içerek azaltabilirsiniz. Doğal A vitamini kaynağı olduğu için göz sağlığını, görme gücünü artırır. Kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkilidir.
Yoğurtlu havucun yağ, protein ve karbonhidrattan dengeli oluşu ana yemek yanında ve ya ara öğün olarak tüketilme imkanı sağlar. Yoğurtlu havuç, A vitamini, kalsiyum, potasyum, folik asit ve lif içeriği zengin bir yemektir.
A vitamini bakımından zengin olan havucun kilo aldırmaması için diyette iken pişmiş halde değil çiğken yenmesi gerekiyor. Havucun kan şekerini yükseltip insülin dalgalanmalarına yol açan şekli pişirildiği zaman ortaya çıkan bir etkidir.
Havuç suyu, içeriğinde bulunan bol miktarda K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır.
Bünyesinde barındırdığı A, C, K vitaminleri, pantotenik asit, potasyum, folik asit, demir, bakır, magnezyum sayesinde havucun vücuda son derece önemli faydaları vardır. Havuç kuvvet verir, vücuttan kaybolan mineralleri yerine koyar, gözlere iyi gelir, kansızlığa karşı iyi gelir, hemoglobin ve eritrositleri çoğaltır.
Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişme çağında tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda göz sağlığını da destekler. K1 vitamini barındıran havuç, kan pıhtılaşmasını sağlayarak kemik sağlığını geliştirmektedir.
Havuç cilt üzerindeki nem oranını artırmaz, dengeler. Dengeleyici özelliği bulunduğundan, her cilt tipine uygun olduğu söylenir. - Cilt parlaklığının yakalanmasına faydalıdır. Cilt yüzeyinin parlak hale gelmesini sağlar.
Bolca B vitamini bulunan bal da afrodizyak gücüyle bilinmektedir. Cinsel gücü arttıran balın, doğurganlığa da etkisi büyüktür. Zihin ve beden olarak rahatlatıcı özelliğinin yanı sıra, içerisinde E vitamini bulunan fındık cinsel isteği artırmada oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri