Şanlıurfa yöresine ait çiğ köfte et ile yoğurulurken, Adıyaman yöresine ait çiğ köfte etsiz bir şekilde yoğurulmaktadır. Şanlıurfa Çiğ Köftesi 2008 yılında tescil edilirken, Adıyaman Çiğ Köftesi 2018 yılında tescil edilmiştir.
Çiğ köftenin vatanı olan Güneydoğu Anadolu'da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılır: 'Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir.
"Etsiz çiğköftenin patenti Adıyaman'a ait"
Bilindiği gibi çiğköftenin 4 bin yıllık bir tarihi var. Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atılmadan önce bütün evlerdeki odunlar toplanıyor.
Şanlıurfa ve Adıyaman denilince akla gelen lezzetlerin başında çiğ köfte yer alıyor. Güneydoğu Anadolu'ya özgü olan ancak son yıllarda bütün Türkiye'nin tanıdığı ve zevkle tükettiği çiğ köfte, bulgur, pul biber, çeşitli baharatlar, sarımsak, soğan ve yeşilliklerin itinayla yoğrulmasıyla hazırlanıyor.
Etsiz çiğ köfteyi ilk kim buldu? Hz. İbrahim'in annesinin, kıtlık ortamında çocuklarının ölmemesi için bulgur ve ceylan etini taşla döverek yaptığı ve bugüne kadar geldiğine inanılan çiğ köfte, bugünlerde etsiz olarak müşterilere sunuluyor.
İlgili 23 soru bulundu
çiğ köfte orta asya türk yemeğidir. lahmacun arap kökenli; kebap gene orta asya türk geleneğidir. kürtlerin hayvancılık, çiftçilik vs. gibi bir kültürleri de olmadığı için; icad olunan ünlü yemekleri de yoktur. hatta bir milleti millet yapan en önemli unsur olan mutfakları yoktur.
veya marka adı ile Komagene, Türkiye merkezli bir etsiz çiğ köfte zinciridir. Şirket, 2005 yılında kurulmuş olup adını Güneydoğu Anadolu'da MÖ 2. yüzyıl ile MS 1. yüzyılda varlığını sürdürmüş olan Kommagene Krallığı'ndan almaktadır. Şirketin merkezi İstanbul'un Maltepe ilçesinde yer almaktadır.
O, meşhur köfteler denince ilk akla gelendir. Kuzu ve dana etinin görece yağlı kısımlarından hazırlanan ve yapımından pişirilmesine, işlenmesinden bekletilmesine kadar türlü zahmetli süreçlerden geçen Tekirdağ köfte, içerdiği irmikle farklı bir lezzet yelpazesinde yer alır.
Meşhur Adıyaman Çiğ Köftecisi'nin kurucusu Ömer Aybak, Türkiye geneline yayılmış bin 400'e yakın şubeleri ile ülkenin en çok sevilen çiğköfte markaları arasına girmeyi başardıklarını söylüyor.
Adıyaman'ın en popüler yöresel yemekleri arasında:Çiğköfte, Besni Tavası, Buhara Pilavı, İçli Köfte, Kavurmalı Hıtap, Yarpuzlu Köfte, Tevenk Sarması, Adıyaman Köftesi, Dövmeç, Tırşik, Meyir Çorbası, Mahluta Çorbası, Burma Tatlısı ve Şillik Tatlısı bulunmaktadır.
Komagenenin sahibi kim? Yörpaş Yöresel Yiyecekler A.Ş.
Türkiye'de Adana, Bitlis, Osmaniye, Sivas, Kahramanmaraş, Tunceli, Elazığ, Malatya, Mardin, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman yörelerinde yapılmaktadır. Haşlanmış köfteler eritilmiş tereyağı ile servis edilebilir.
Türk Patent ve Marka Kurumu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının 2006 yılında başvurduğu ve 2008 yılında da tescilinin yaptığı çiğ köftenin 'etli çiğ köfte', Adıyaman'ın başvurusunun ise 'etsiz çiğ köfte' olması nedeniyle itirazı reddetti. Adıyaman etsiz çiğ köftenin tescilini almayı başardı.
Meşhur Adıyaman Çiğköftecisi Ömer Aybak markasının hikayesi 1990'lı yıllara dayanıyor.
En iyi çiğköfteci hangi marka? En güzel çiğköfte konusunda mutlak Oses markasından bahsetmeliyim. Türkiye'nin ilk çiğköfte fabrikasını kuran marka, yurtiçi ve yurtdışında oldukça popüler. Yüksek kaliteli doğal malzemelerle hazırlanan çiğköfteler düzenli olarak denetleniyor ve izleniyor.
Salman Tin 30 Haziran 1992 yılında Adana'da doğdu. Gençlik yıllarını Adana'da geçiren Salman Tin, Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2017 yılında Bilge Kağan Etil ile tanışmış ve ardından ikili çalışmalarını birlikte yürütmeye başlamışlardır. 2018 yılında "KÖFN" gurubunu kurmuşlardır.
Adıyamanlı olan Osman Yaşar, vizyoner kişiliği sayesinde kısa sürede büyük adımlar atarak sektörün oluşmasında ve gelişmesinde önemli katkılar sağlamıştır. Seyyar arabadan, ilk çiğ köfte fabrikasına kadar birçok ilke imza atmıştır.
Ömer Usta 1976 Yılında Adıyaman'ın Sincik ilçesinde doğmuştur.
Güzelaydın'ın sahibi olduğu şirket şimdilerde Türkiye genelinde 310 bayiye ulaşan bir zincir konumunda. Aynı zamanda Kahta Çiğköfte'nin Yönetim Kurulu Başkanı da olan Orhan Güzelaydın'ın verdiği bilgilere göre zincir halinde sektörde faaliyet gösteren firma sayısı 50'nin üzerinde.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Burdur İline özgü şiş köftedir. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan başvuru sonrası 2012 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret alarak tescillenmiştir.
Trakya mutfağında köfteler geniş yer bulur. Bu köfteler bazen bir köyden bir köye olan mesafede bile kendi imzasını atacak nüanslara sahiptir. Yöre mutfağının kaşarlı köfte çeşitleri de bu zenginliği yansıtacak değerdedir.
Kommagene Krallığı, İranlı Orontid Hanedanı'nın Helenleşmiş bir kolu tarafından yönetilen ve MÖ 163 - MS 72 yılları arasında varlık göstermiş bir Greko-Pers krallığıdır. Partlar, Ermeniler ve Romalılar arasında tampon bir ülke olmuş, çok kültürlü bir devlettir.
Bugün 81 ilimizde 2.000'i aşkın (Mart 2022 itibari ile) şubemizle hizmet vermeye devam ediyoruz. Komagene için Franchisee'lerimiz ile olan iş ortaklığımız son derece önemlidir. Türkiye Çiğ Köfte Pazarında Lider konumda olan markamız, farklı bir anlayış ile geliştirdiği Franchising sistemi ile büyümektedir.
Güzelaydın'ın sahibi olduğu şirket şimdilerde Türkiye genelinde 310 bayiye ulaşan bir zincir konumunda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri