Çiğ köfte, sağlıklı beslenme programlarında tercih edilen bir atıştırmalık olarak bilinse de, bazen kalori açısından fazla olabilir.
Çiğ köfte, hem lezzetli hem de sağlıklı bir atıştırmalık olarak bilinir. Hem tarihi hem de kökenleriyle ilgili ilginç bilgilerle başlayalım. Çiğ köftenin kökenleri, Mezopotamya bölgesine dayanır. Binlerce yıl öncesine uzanan bu lezzetli yemek, ilk olarak Sumeryalılar tarafından hazırlanmıştır.
İnsan vücuduna sayısız fayda sağlayan çiğ köfte, sporculara da tavsiye ediliyor. Spor sonrası ağrıları alan çiğ köftenin faydaları saymakla bitmiyor. İşte çiğ köftenin faydaları. Çiğ köftenin yapımında kullanılan bulgur, ceviz, isot ve pul biber gibi besinler insan vücuduna inanılmaz faydalar sağlıyor.
Çiğ köftenin ne zaman ve ne kadar tüketildiği, hangi malzemelerle hazırlandığı kilo koruma sürecini etkiler. Geç saatte yemek, kalorisi yüksek malzemelerle hazırlanması, porsiyon kontrolü yapmadan çok yemek kilo almaya neden olur. Bir porsiyon çiğ köfte yaklaşık 400 kaloridir.
Çiğ köfte de oldukça yağ içeren bir besindir. Eğer azaltma imkanı varsa, yağı azaltılmış çiğ köfteler tüketilmelidir. Bir öğünde 1 porsiyondan fazla tüketilmesi zararlı hale gelir. 100 gram çiğ köfte porsiyonu ortalama 180 kalori içermektedir. Bu porsiyonda sebzeler mutlaka yerini almalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Çiğ köfte kalori bakımından makul değerler içerisinde kalır. Bir çiğ köfte kaç kalori diye düşünenler tanesinin ortalama 30 g ve 54 kcal olduğunu düşünebilirler. 100 gr çiğ köfte kaç kalori sorusunun cevabı 180 kcal olarak verilebilir. Bu durumda 200 g çiğ köfte kaç kalori sorusu da 360 kcal olarak cevaplanır.
Doyurucu ve aperatif bir yiyecek olması sebebiyle çokça tüketilen çiğ köftenin faydaları da bulunuyor. Çiğ köfte, baharatlar ve isot barındırması sebebiyle kan ve kolesterol seviyelerini dengelerken, metabolizmayı da hızlandırıyor. Çiğ köftenin olmazsa olmazı bulgur ise B vitamini kaynağı barındırıyor.
DİYET YAPANLAR DA TÜKETEBİLİR
Diyet uygulayan kişilerin de çiğ köfte tüketmeleri mümkün. Ara öğünlerde tüketilen 2-3 adet çiğ köfte, iyi bir tercih olabilir. Yapımında kullanılan bulgurun lif içeriği yüksek olması sebebiyle kan şekerini dengeler ve sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlar.
Çiğ köfte içerisindeki baharatlar ve yağ oranı makul seviyelerde tutulduğu sürece kilo alımına yol açmaz. Normal şartlarda bir porsiyon çiğ köfte yaklaşık 400 kalori içermektedir. Dengeli bir şekilde tüketilirse diyet konusunda problemlere yol açmaz.
Etlisini tercih etmeyin: Etli çiğ köfte; bağırsak paraziti, tifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesine yol açan birçok bakteri ve virüs nedeniyle hastalıklara davetiye çıkarabiliyor.
Genellikle ince ve uzun (sıkma) köfte parçaları şeklinde ve marul yaprağı ile servis edilir. Şanlıurfa'da açık ekmek, bazı yörelerde de lavaş ekmeği ile tüketilir. Şanlıurfa yöresine ait çiğ köfte et ile yoğurulurken, Adıyaman yöresine ait çiğ köfte etsiz bir şekilde yoğurulmaktadır.
3) Acı Biber
Acılı yemekler, çiğ köfte, acılı turşular tüketildikten sonra ishal olma nedeni de bu şekilde açıklanabilir. Midedeki yanma hissiyle beraber metabolizmayı canlandırıp ishali oluşturur. Çok fazla acı biber tüketimi, bağırsaklarınızı birden çalıştıracağı için vücudunuzda su kaybına neden olacaktır.
Çiğköfte hem buzdolabında hem de dışarıda kalabilir. Gün içinde tüketecekseniz buzdolabına koymaya gerek yoktur. Sadece üzerini sıkıca kapatmanız yeterli olacaktır. Eğer başka bir gün yemeyi planlıyorsanız buzdolabında 2-3 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Sunar Profesyonel Çiğ köfte yağı, çiğ köfteye özel formülü ile çiğ köfte yapımında üstün lezzet ve parlaklık sağlayan kaliteli bir yağdır. Çiğ köftenin kolay yoğurulmasına yardımcı olur.
Et veya yumurta gibi bazı gıda maddelerini çiğ olarak yemenin, dinen sakıncası yoktur. Bu şekilde etin zararlarından dolayı yenmemesi daha güzeldir. Hatta "Tıbbi bazı zararları olduğu için caiz değildir." diyen âlimlerimiz de vardır. Ancak çiğ köfte, pastırma veya sucuk yemekte mahzur yoktur.
1 ince dilim ekmeğin yerine 1 adet çiğ köfte gün içerisinde tercih edilebilir.
100 g içinde 239 kadar kalori mevcut.
Çiğ köfte dürüm, bulgur ve lavaştan dolayı karbonhidrat oranları yüksek bir besindir. Çiğ köfte dürüm için 100 gramında 240 kalori mevcuttur. Yaklaşık olarak bir porsiyona tekabül eden çiğ köfte dürümde ise 360 kalori bulunmaktadır.
Bir porsiyon çiğ köfte yaklaşık olarak 200-250 gramdır.
Özetle gönül rahatlığıyla diyet listenizden 2 dilim ekmek, 1 adet köfte ve 1 tatlı kaşığı yağ çıkartıp o gün lahmacun yiyebilirsiniz. Yanında bol salata ve ayran ile doyurucu bir menü elde etmiş olursunuz. Ancak bunu sürekli hale getirmek sürecinizi yavaşlatabilir.
Kısır, içeriğindeki zengin vitamin, mineral, lif ve kompleks karbonhidrat sayesinde diyette de tüketilebilir. Ancak unutmamak gerekir ki porsiyon kontrolü yapılmadığında kilo almaya yol açabilir. Bu sebeple küçük porsiyonlarda tüketilmelidir. Zayıflamak isteyen bireyler kısırı az yağ ile yapılabilir.
Çiğ köfte adını içinde çiğ kullanılan et nedeniyle alır. Etli çiğ köfteler kimileri tarafından sevilirken kimileri tarafından sağlıksız bulunuyor. Bu nedenden dolayı çiğ köfte et kullanılmadan da yapılabilmektedir.
Çiğ Köfteler
Çin tuzu, bulyon ve koruyucu katkı madde bulunmaz. Ceviz, fındık, badem içerir.
Çiğ köfte denince akla, tamam şimdi buldunuz değil mi, hemen onun adı gelir: Komagene! Şanlıurfa'dan doğu ve güney turu atarak ülkemize yayılmış olan enfes yiyecek çiğ köfte, nevi şahsına münhasır yiyeceklerimizin başında gelir. Orijinali çiğ etle yapılan çiğ köfte, yapıldığı anda hemen yerinde tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri