Bu baharatlar: isot, kimyon, tarçın, tuz, karabiber, toz biber ( acı ya da tatlı damak tadınıza bağlı),yenibahar, kişniş, reyhan. Çiğköftenin faydaları da oldukça fazladır.
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Ev yapımı etsiz çiğ köfte yapmak için tatlı toz kırmızı biber, karabiber, tuz ve isot baharatları mutlaka eklenmeli. Arzuya göre çiğ köfte için kimyon ve yenibahar da eklenebilir.
En iyi lezzeti elde etmek için hangi baharattan ne miktarda kullanılacağı derdine son veren bu karışım, çiğ köftenin vazgeçilmezi isot pul biber, kimyon, kişniş, karabiber, yenibahar, tarçın ve reyhan gibi baharatların yanı sıra; yeterli miktarda tuz, soğan ve sarımsak gibi yardımcı malzemeler içermektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Başka bir firma ise çemen, kekik, tatlı toz biber ilave etmektedir. Çiğ köfteye sumak konur mu? Evet konulur. İsteğe göre bir tatlı kaşığı kullanılabilir.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Köfte baharı köfte harcı kararken kıyma et, soğan ve tahıl (ekmek/yulaf ezmesi) yanı sıra köfteye özel bir koku ve tat vermek için kullanılan bir baharat karışımıdır. Ana maddesi kişniş olmakla beraber, karabiber, tatlı kırmızı biber, zerdeçal, sumak, kimyon, bazen az miktarda karanfil, defne yaprağı, kekik de katılır.
Çiğ köftenin bir diğer sırrı da içine eklenen soğanların çok ince doğranmış olmasıdır. Bununla birlikte soğanlar ince olsun diye rendelemek ya da robottan çekmek yanlış bir harekettir. Bu durumda soğanın suyu çıkar ve çiğ köftenizin tadı bozulabilir.
Beş baharat tozu, kahverengi bir toz olarak gösterilen öğütülmüş baharatların bir karışımıdır. Bu baharatlar genellikle tarçın, karanfil, yıldız anason, Szechuan karabiberi ve rezene tohumu veya zencefil içerir.
Garam masala kelime olarak “Acı baharat karışımı” demektir. Özellikle Hindistan ve Güney Asya mutfaklarında oldukça popülerdir. Hindistan'da ise özellikle Punjabi bölgesine has ve ait olan bu karışımın kokusu çok çarpıcıdır.
Kajun ya da cajun baharatı salata ve soslarda kullanılan bir çeşnidir. Patates ve tavuğa da çok yakışır. Izgaralarda, balık, et ve tavuk yemeklerinde kullanılır. Kajun baharatı Hint ve Fransız mutfaklarının en sevilen baharatlarından biridir.
*İçindekiler: Kişniş, Kimyon, Tarçın, Karabiber, Karanfil.
Kıyma, sonrasında bulgur karışımına yoğurarak yedirilir. Bu esnada domatesin kalan yarısı da eklenir. Kıvamı yumuşayan harca ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, kimyon, karabiber ve kalan domates rendesi eklenir ve fazla sert yoğurmadan karıştırılır. Kıvamını ayarlamak için arada buz ya da buzlu su kullanılabilir.
Bir yoğurma kabına ince bulgur konur sıcak su ile ıslatılır ve 10 dakika beklenir. Sonra rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, salça, zeytinyağı, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ince kıyılmış nane, isot, nar ekşisi eklenerek yoğurulur.
Çiğ köfte tepsisinin içine bir kilo esmer bulguru, hazırladığımız harcı, salça ve isot karışımları döküyoruz. Onun üzerine kurumuş ekmeğimizi, nar ekşisini, köriyi, pul biberi, sıkılmış bir tane limonu da ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Kıvamı ilk başlarda çok sulu ise biraz daha ekmek içi ekleyebilirsiniz.
1 yemek kaşığı pul biber. 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber. 1 tatlı kaşığı yenibahar. 1 tatlı kaşığı çemen tozu.
Karanfil,Karabiber,Kimyon,Tarçın,Kişniş ve Yenibahar karışımından yapılmıştır.
Son olarak kimyon yerine kullanabileceğiniz baharatlardan biri de kırmızı biber tozudur. Kırmızı biber tozunda yeterince kimyon vardır ve yumuşak tadı ileyemeklerinizde kimyon lezzetini aratmayacaktır.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Yoğrulma işlemi esnasında çok (3 yemek kaşığı dolusu) az su (yazın buz) ile yavaş yavaş bastırarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur.Bu esnada bir adet çay kaşığı saf zeytin yağı dökülmesi tavsiye edilir. Kıvama gelinceye kadar yoğrulan çiğköfteye artık su yerine sıkılan taze limon suyu ilave edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri