Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Çiğ Köfte Cıvık Olursa Ne Yapılır? Hazırladığınız çiğ köfte cıvıksa ve kolay şekil almıyorsa biraz daha bulgur ekleyerek kıvamını toparlayabilirsiniz.
Köftenin içine bağlayıcı bir malzeme eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar.
Yoğurma işlemi çiğ köftemiz kıvam alıncaya kadar devam eder ve kıvam olan çiğ köfte bir araya toparlanır.
Eğer yağsız bir kıyma kullanıyorsanız ve etiniz çok da taze değilse işin başında dilediğiniz kıvamdan uzaklaştığınızın resmidir. İçerisine mutlaka bağlayıcı bir malzeme koymadığınız durumlarda köftenizin kıvamı beklediğiniz gibi olmaz ve pişerken dağılır. Bu malzemeler; un, ekmek içi, yumurta...
İlgili 25 soru bulundu
Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz. Köftenin kıymadan sonraki ana malzemesi soğandır. Bunun için soğanı yeterli miktarda ve doğru bir şekilde eklemek önemli adımlar arasında yer alır.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin. Bulgurlar çok diri ise az miktarda yalnızca kaynar su ilave edip üzerini tekrar örtün.
Çiğ Köfte Cıvık Olursa Ne Yapılır? Çiğ köfte cıvık olursa su eklenmeden yoğurulmalıdır. Yoğurduktan sonra yarım saat dinlendirip şekil verebilirsiniz.
Şöyle ki, çiğköfte yapılırken bolca baharat eklenir. Ve bu baharatların hepsi de yaş değil kuru baharatlardır. Bu şu anlama gelir ki baharatlar elimizdeki köftenin bir miktar suyunu emecekler ve kıvamı koyulaştıracaklar.
Bulgur, isot, salça, soğan, baharatlar ve maydanoz kullanılarak hazırlanan çiğköftenin güzel olmasını belirleyen en önemli özelliği bulgurdur ve bulgurun doğru şekilde ıslatılmış olması oldukça önemlidir. Kullanılacak olan bulgurun da özellikleri çiğköfte kalitesini belirler.
Malzemeler 2 su bardağı çiğ köftelik ince bulgur 1,5 su bardağı kaynamış su 1 dolu yemek kaşığı domates salçası 1 dolu yemek kaşığı biber salçası 1 orta boy rendelenmiş kuru soğan 3 büyük diş sarımsak Yarım su bardağı zeytinyağı 1 çay bardağı toz gibi çekilmiş ceviz 2 yemek kaşığı galeta unu 2 yemek kaşığı nar ekşisi ...
1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
Suyunu sıktığımız soğanları ilave edelim ve yoğurmaya devam edelim. Domates salçası, biber salçası, yoğurt, nar ekşisi, sıvı yağ ve limon suyunu ekleyerek çiğ köftemizi yarım saat kadar yoğurmaya devam edelim. Bu aşamada her malzemeyi ekledikten sonra güzelce yoğurarak yedirirseniz daha güzel sonuç elde ederseniz.
İçindekiler: Esmer çiğköftelik bulgur (%83,3), nişasta, isot (%2,6), kurutulmuş öğütülmüş soğan, tuz, kurutulmuş öğütülmüş kırmızıbiber (%1,8), sarımsak, acı kırmızıbiber (%0,9), karabiber, yenibahar, kimyon, bitkisel yağ (ayçiçek), maydanoz, şeker, tarçın, fesleğen, nane.
"Çiğ köftenin içerisinde patates hiç olur mu?" demeyin, çok da güzel oluyor! Ayrıca daha doyurucu olmasının yanı sıra patates, köfteye farklı bir aroma katıyor. Biz patatesli çiğ köftemiz de et kullanmadık. Siz dilerseniz en az 3-4 defa çekilmiş dana kıyma da ilave edebilirsiniz.
Blenderlardan destek alıyor, toplam 30 dakika gibi kısa bir sürede çok kolay ve pratik çiğ köfteler yapıyoruz. Elde yoğrulmuş kadar nefis, yapması da kolay. İhtiyacınız olan tek şey kuvvetli bir blender. Blenderı durdurarak çalıştırmayı ihmal etmeyin.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Çiğköfte Tarifi Nasıl Yapılır? Bulgur ve irmik bir kapaklı tencereye alınır ve ölçüsüne göre konur. Kaynar su üstünü çok fazla geçmeyecek şekilde su döküp kapağı kapatalım 15 dakika demleye bırakalım. Daha sonra; bütün malzemeleri ekleyip iyice yoğuralım.
Bir miktar su eklenir. Daha sonra birbirlerine karışana kadar yoğurulur. Soğanlar ince ince doğranır ve doğrandıktan sonra suyu iyice sıkılır. Suyu sıkılmaz ise soğan suyu çiğ köfteyi acıtacaktır.
Şunu söyleyebiliriz ki çiğ köfte buzdolabında saklanabilir olsa da derin dondurucuya konulmamalıdır. Esasına bakıldığında derin dondurucuya konulabilen bir yiyecek türü olsa da tekrar tüketilmek istendiğinde çözdürülmesi gerekir ve bu durum çiğ köftenin tadında ve dokusunda bozulmalara neden olur.
Yoğurulmuş karışımın üzerine ince çiğ köftelik bulgur ilave edilip yaklaşık 15 20 dakika daha yoğrulur.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Lezzetli köfte yapımı kolay değil. Köfteyi yumuşak ve lezzetli yapan sırrı sizinle paylaşıyorum. Sürpriz malzeme her evde olan bir malzeme aslında. Süt köftenin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayacak.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri