Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Çiğ köfte; bulgur, isot, kıyma, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğrulması ile yapılıp pişmeden yenilen aslen Şanlıurfa yöresine ait bir yemektir.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Ev yapımı etsiz çiğ köfte yapmak için tatlı toz kırmızı biber, karabiber, tuz ve isot baharatları mutlaka eklenmeli. Arzuya göre çiğ köfte için kimyon ve yenibahar da eklenebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Üstün kaliteli bulgur; isot ve salça, değişik yörelerden özenle seçilmiş onlarca çeşit baharatla harmanlanıyor. Ardından ceviz, badem ve fındık eklenerek geleneksel kıvamına ve lezzetine ulaşana kadar teknolojik makinalarda yoğruluyor. Ve adıyla da tadıyla da efsane olan Komagene'nin o muhteşem lezzeti ortaya çıkıyor.
Özel Sos: 2 çorba kaşığı nar ekşisi, 1 çorba kaşığı limon suyu ve 1 tatlı kaşığı sumak ile iyice karıştırılır. Afiyet Olsun.
Çeşninin asıl aromasını tuz, tatlı kırmızı biber granül, sarımsak granül, havuç parçacıkları, soğan granül, beyaz karabiber, maydanoz, pırasa granül ve kereviz yaprağı verir. Mutfakta bütün baharatların bulunması zor ve masraflı olur. Çeşniler ise bu baharatları ekonomik fiyatlar ile mutfaklarınıza taşır.
Genellikle pirinçli tariflerde; pilav, iç pilav, dolma içi gibi tariflerde kullanılır. Sulu et yemeklerinde, köftelerde, hamburgerlerde kullanıldığında bambaşka bir aroma verir. Kırmızı ve beyaz ete de oldukça yakışır şefim. Kokusuyla mest eden yenibahar, zeytinyağlılarda ve çorbalarda da çokça kullanılır.
Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır. Hiç bir koruyucu ve katkı malzemesi içermez.
Gerçek çiğ köfte rengini isottan almalı, isottan dolayı hafif siyahımsı olmalıdır. çiğ köfte yapımında hakiki çiğ köfte isotu kullananlar ve gerçek isotlu çiğ köfte sevenler iyi bilirler.
Kıvamını ayarlamak için arada buz ya da buzlu su kullanılabilir. Harçtan köfte büyüklüğünde parçalara koparılıp parmaklarla sıkılarak şekil verilir. Marul yaprakları, taze nane ve limon dilimleri ile servis edilir. Afiyet olsun.
NOT: 1 kg bulgurdan yaklaşık olarak 3 kg çiğ köfte çıkıyor. Dilerseniz yarım kg bulgurdan da yapabilirsiniz ancak yukarıda yazılı olan malzemelerin hepsinin yarısını koymanız gerekiyor.)
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Baharatlar ve isot barındırması nedeniyle çiğ köfte; kan, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. İçeriğindeki bulgurla yüksek derecede B vitamini kaynağı. Aynı zamanda ekmek ve ekmek grubu besinler yerine tercih edilebilir.
Yörpaş Yöresel Yiyecekler A.
veya marka adı ile Komagene, Türkiye merkezli bir etsiz çiğ köfte zinciridir. Şirket, 2005 yılında kurulmuş olup adını Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde MÖ 2. yüzyıl ile MS 1. yüzyılda varlığını sürdürmüş olan Kommagene Krallığı'ndan almaktadır.
Üründe ayrıca Ceviz, Fındık ve Badem olduğunu da belirtelim.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
En iyi lezzeti elde etmek için hangi baharattan ne miktarda kullanılacağı derdine son veren bu karışım, çiğ köftenin vazgeçilmezi isot pul biber, kimyon, kişniş, karabiber, yenibahar, tarçın ve reyhan gibi baharatların yanı sıra; yeterli miktarda tuz, soğan ve sarımsak gibi yardımcı malzemeler içermektedir.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Mutfak robotunda küçültülmüş soğanı, sarımsakları, kabukları soyulmuş domatesleri, cevizi, maydanozu ve sıvıyağını püre şekline gelene kadar robotta çekin ve bulgurun üzerine dökerek 1 dakika kadar karıştırın. Salçaları, nar ekşisini ve baharatları ekleyip iyice yoğurun. Tuzunu en son köftenin tadına bakarak ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri