Köfteyi yaklaşık 20-25 dakika aralıksız yoğuruyoruz, daha sonar köftenin içine 21 çeşit baharat karıştırıyoruz. Baharatın ardından köfteye son olarak doğranmış maydanoz ekliyoruz. Maydanozu da eklendikten sonar çiğ köftemiz yemeğe hazır.
Bulgur ve isot birbirine karıştıktan sonra diğer malzemeler de tepsiye eklenir. İsteğe bağlı olarak maydanoz, taze soğan veya baharatlar da eklenebilir.
Çünkü yeşilliklerin çiğ köfteyle uyumu her daim sevilen ikili olarak bilinir. Bu yüzden çiğ köfte gördüğünüz her yerde bu tür yeşilliklere de mümkün mertebe rastlamanız olası. Yeşillik aynı zamanda çiğ köftenin acısını da bir miktar aldığından acıya dayanamayanların çiğ köftelerini yeşillik ile tüketmeleri önerilir.
Köfte harcını yoğururken de bir miktar su ile yoğrulmalıdır. Bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunur. Dağılmayan köfteler için dikkat edilecek bir diğer durumda köfte yoğrulup şekil verildikten sonra en az bir kaç saat dinlendirilmesidir.
Taze nane, çiğ köftenin tadını yükseltir ve güzelleştirir. Bu yüzden çiğ köfteyi yerken, yanında taze nane tüketmek muhteşem bir şeydir.
İlgili 15 soru bulundu
Çiğ köfteyi turp, domates, salatalık, limon dilimleri, roka ve marul yaprakları ile servis edebilirsiniz.
Öncelikle dürümlerinize eklemek için iceberg veya kıvırcık marul, maydanoz, taze nane, sıkılmaya hazır dilimlenmiş limon ve dilimlenmiş domatesleri ayrı bir kapta hazır bekletin. Servis tabaklarınıza lavaş ekmeklerini açık şekilde yerleştirin.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Çiğ Köfte Cıvık Olursa Ne Yapılır? Hazırladığınız çiğ köfte cıvıksa ve kolay şekil almıyorsa biraz daha bulgur ekleyerek kıvamını toparlayabilirsiniz.
Çiğköfteye rengini veren asıl detay içine konulan isotun miktarıdır. İsotun oranı ne kadar fazla ise çiğköftenin rengi de o kadar koyu olacaktır. Kullanılan kaliteli bir isot çiğköfteye çok güzel bir koyuluk verecektir.
Yoğurma kabına kıymayı alın ve üzerine rendelenmiş, suyu süzülmüş soğanı ekleyin. Ardından galeta unu, baharatlar, yumurta ve arzuya göre kıyılmış maydanoz ekleyin. Tüm malzemeler birbiri ile bütünleşene kadar köfte harcını 5-10 dakika yoğurun.
Çiğ köfte hamur haline gelmeden ve bulgur çok az diri halde iken yoğrulma işlemi tamamlanır. Akabinde önceden doğranarak hazırlanmış maydanoz ve yeşil soğan karışımı ilave edilerek iyice karıştırılır.
Bir yoğurma kabına ince bulgur konur sıcak su ile ıslatılır ve 10 dakika beklenir. Sonra rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, salça, zeytinyağı, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ince kıyılmış nane, isot, nar ekşisi eklenerek yoğurulur.
Soğanlar 5 dk kadar kavrulur. 4 yemek kaşığı salça eklenir. Salça kavrulup ayrışınca ocaktan alınır. Bulgurun üstüne eklenir.
1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
Bu baharatlar: isot, kimyon, tarçın, tuz, karabiber, toz biber ( acı ya da tatlı damak tadınıza bağlı),yenibahar, kişniş, reyhan.
Bulgur, isot, salça, soğan, baharatlar ve maydanoz kullanılarak hazırlanan çiğköftenin güzel olmasını belirleyen en önemli özelliği bulgurdur ve bulgurun doğru şekilde ıslatılmış olması oldukça önemlidir. Kullanılacak olan bulgurun da özellikleri çiğköfte kalitesini belirler.
Bunun yanında acı ya da tatlı pul biber ile kırmızı toz biber de kullanabilirsiniz. Bunların haricinde kekik ve kimyon da köfteye yakışan baharatlardandır. Bu baharatlara tercihen karabiber de eklenebilir.
Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz. Havayla temas eden çiğ köfte, süre geçtikçe acısı artar ve ekşime yapar. 3 günden fazla bekleyen köfte kesinlikle tüketilmemeli.” dedi.
Püf noktası: Çiğ köfte yapılırken bulgurun şişmemesi için özellikle yaz aylarında çiğ köftenin içine buz konmalıdır.
Buzla Yoğrulan Çiğ Köfte Tarifi Nasıl Yapılır? İçli köftelik bulgurlarımızı çiğ köfte yoğurabileceğimiz geniş tepsiye aldıktan sonra sırayla buz, rendelenmiş soğan, salçalar ve baharatlarımızı ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
Özellikle Şanlıurfa'da tadına doyum olmaz. Aynı zamanda her yörenin de kendine has çiğ köfte yoğuruşu vardır. Birde Maden suyu çiğköfte yoğurumu çiğköftenin çeşitlerine bir yenisi daha ekledi. Yapılışında maden suyu kullanılan sırrı sadece bir şişe maden suyunda olan çiğ köfteyi sizler de kolayca hazırlayabilirsiniz.
Sunar Profesyonel Çiğ köfte yağı, çiğ köfteye özel formülü ile çiğ köfte yapımında üstün lezzet ve parlaklık sağlayan kaliteli bir yağdır. Çiğ köftenin kolay yoğurulmasına yardımcı olur.
Çiğ Köfte Malzemeler:
1,5 su bardağı sıcak su. 1 çay bardağı isot. 1 çay bardağı zeytinyağı 3 yemek kaşığı acı toz kırmızı biber.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri