Çiğ patatesler sindirim sorunlarına neden olabilir ve daha fazla anti-besin ve zararlı bileşik içerebilir. Ancak C vitamini ve dirençli nişasta bakımından da daha yüksektirler. Pişmiş patatesler garnitürlerde, salatalarda ve ana yemeklerde popüler bir malzemedir.
Bazı özellikler sayesinde iltihaplanmayı yok ederek, eklemlerdeki oluşan ağrıları da azaltır. Kabızlık, mide yanması, şişkinlik, hazımsızlık gibi birçok sindirim sistemi hastalığının tedavisi için çiğ patates tüketilebilir.
Söz konusu öldürücü doza yaklaşmak için çok fazla çiğ patates yemeniz gerekse de bir tanesi bile sizi hasta edebiliyor. Çünkü sindirim sisteminize ağır gelecek glikoalkaloid adı verilen toksik bileşikler içeriyor. Bu sebeple patatesi yemek için kızartma veya haşlama gibi güvenli yolları tercih etmeniz gerekiyor.
Ciddi olmayan yanık ve kızarıklıklar için çiğ patates faydaları en doğal çözümlerden birisidir. Midedeki gazı ve asitleri gidererek sindirimi kolaylaştırır, mideyi rahatlatır. Patates vitamin ve mineral açısından zengin bir sebze olduğu için, sinir sistemi üzerinde düzenleyici bir etki sunar.
Patatesi çiğ olarak kullanmak, özellikle gastrit ve mide rahatsızlıkları için fayda sağlayabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Patates suyu sindirim sistemi sağlığına da çok fazla katkı sağlar. Lif açısından zengin olan patates bağırsak sağlığını korur. Beta karoten ve D vitamini açısından zengin olan patates aynı zamanda kalsiyumu bol miktarda içerir. Bu özelliği yardımıyla mide ülserinin tedavisine yardımcı olabilir.
Ayrıca patatesin içinde bulunan vitamin B6 doğal bir diüretiktir. Yani hipertansiyon tedavisine yardımcı olur. Patates vücutta oluşan şişlik ve yanıklar için pratik bir çözümdür. Birinci derece yanıklara uygulanan çiğ patates, acı hissini hafifletecektir.
Patates suyu mideye faydaları açısından incelendiğinde de oldukça yararlıdır. Ülkemizde birçok kişide bulunan asit reflüsünü rahatlatmak için de çiğ patates suyu kullanılır. Yemeklerden sonra bir kaşık alınan patates suyu reflü ile savaşmanız için oldukça faydalıdır.
İçerisindeki nişasta ve şeker oranı, patatesin kilo aldıran bir sebze olduğunu düşündürse de limit aşılmadığı takdirde patates kilo aldırmaz.
Patates, mısır, sehriye ve buğday kalın bağırsakta gaz üretimine neden olur. Nişastalar içinde pirinç gaz üretilmesine neden olmaz.
Patates suyu şeker açısından çok zengin olduğu için özellikle şeker hastaları patates suyu tüketiminde kaçınmalıdır. Patates suyu fazla tüketildiği durumlarda mide bulantısına, kusmaya ya da ishale neden olma özelliği barındırır.
"Yüksek nişasta içeriği açısından patatesler genelde kalorili bir yiyecek olarak bilinir ve sağlıklı beslenen kişiler patatesten kaçınır. Fakat içerisinde yararlı olan vitaminler de vardır ve sağlıklı hale getirilebilirler." Patates, kabuğuyla beraber pişirmek ve tüketmek iyi bir lif kaynağı yemenizi sağlar.
Bu doğrultuda, Patates (Çiğ) kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram Patates (Çiğ) , ortalama 164,01 kaloriye, 37,25 karbonhidrata, 4,37 proteine ve 0,19 yağ değerine sahiptir.
Birçok hastalığa karşı şifa kaynağı olan patates aynı zamanda mide hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Patates mide asidini dengeleyerek mideyi rahatlatmaktadır.
A vitamini kaynağı bakımından zengin olan tatlı patates, aşırı tüketimi durumunda kızarıklık ya da baş ağrısı gibi durumlar ortaya çıkarabilir. Tatlı patates ishal, mide ağrısı ve şişkinliğe sebep olan bir içeriğe sahiptir. Bu durumdan dolayı mide rahatsızlığınız varsa tatlı patates tüketiminden kaçınmanız gerekebilir.
Eğer diyetteyken canınız patates çekiyor ve bunun bir yolunu arıyorsanız haşlanmış patates ideal bir tercih olacaktır; yalnızca bir süre soğumasını beklemelisiniz. Demir, folik asit, lif ve potasyum gibi vücut için gerekli mineralleri de barındırır.
Çiğ patates suyu bu bakımdan sindirimi daha da hızlandırarak kilo kaybına oldukça faydası bulunduğundan iki hafta süresince günde iki kez olmak üzere her gün tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur. Ancak patates seçerken özellikle taze olanları tercih etmenizde fayda vardır.
Tansiyon değerlerinin normal aralığa dönmesini sağlar, bu sayede olası kalp hastalıklarının riskini azaltır. Gut hastalığını önler. Her gün düzenli olarak 2 bardak kadar içilen çiğ patates suyu eklemlerde birikmiş olan ürik asidin kristallerinden vücudu arındırır.
Patates suyu maskesi cilt için koruma kalkanı oluşturarak içeriğinde bulunan nişasta sayesinde cildi yüzeyini eşitleyerek gerdirmektedir. Cilt için yaşlanma belirtilerini ve kırışıklıkları gidermeye faydalıdır. Patates suyu maskesi yüze canlılık ve parlaklık getirerek cilt tonunu eşitlemekte faydalı olmaktadır.
Patates, antibakteriyel bir besindir. Bu yönü ile ciltte oluşan leke ve mikropları yok eder. Çiğ şekilde cilde uygulanan patates, düzenli bir uygulama sonrasında cildin rengini açacaktır. Yaz mevsimi sonrasında oluşan güneş lekesine, doğum sonrası olan cilt kararması ve lekesinde çiğ patates ile maske deneyebilirsiniz.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında dikkatli tüketilmesini gerektirmektedir. Patates tüketiminde özellikle aşırı yağ içinde kızartma şeklinde tüketilmesi ise kilo problemlerine neden olmaktadır.
Programda ayrıca Kunak, mide ağrıları için sabahları aç karnına patates suyu içilmesini ülsere, gastrite, reflüye iyi geleceğini, hiçbir yan etkisi olmadığını belirtti.
Patatesler su ve karbonhidrat bakımından yüksektir ve orta miktarda lif ve protein içerir. Ayrıca neredeyse hiç yağ içermezler. Diğer yüksek karbonhidratlı yiyeceklerle karşılaştırıldığında, patatesler çok doyurucudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri