Sözlük anlamı olarak meşk; “Alışmak, öğrenmek için yapılan çalışma; alışma, alıştırma.” (Devellioğlu, 2013, s.732) şeklinde açıklanmaktadır.
Osmanlı hukuk terminolojisinde ise hüccet veya hüccet-i şeriyye kavramı genelde iki anlamda kullanılmıştır7: 1- Bir davayı ispata yarayan hukuki delil, 2- Kadı huzurunda, taraflardan birinin ikrarını, diğer tarafın bu ikrarı tasdiki- ni içeren ve bir hükmü ihtiva etmeyen hususlara dâir düzenlenmiş belge.
(ص .) ساکت ، آرام . koruz(izah: sönük. koruz yaşam.)
Hu (Arapça هو), Arapça "O" anlamına gelen ve kullanılan bir ifadedir. Sufi literatürde sıklıkla Allah'ı kastetmek için kullanılır.
هیجان Arapça ve farsça anlamları [ هَ یَ ] (ع مص) هیج. هیاج.
İlgili 28 soru bulundu
Hîz oğlanı, hîz oğlan veya kısaca hîz; Osmanlı İmparatorluğu'nda seks işçisi erkek.
ج . خساس ، اخسه . saranğa(izah: (nərsəsinə sarınan).çimri.
mahbe' - مخبأ
کردن چیزی. (آنندراج) (از اقرب الموارد). می کنند. (ناظم الاطباء).
HEMÎŞE. (ﻫﻤﻴﺸﻪ) zf. (Fars. hemіşe) Dâima, her zaman: Âkıl ne şâd olur bu cihanda ne gam çeker / Câhil hemîşe şâd olayım der elem çeker (…). Lâkin ol edip hemîşe nâle / Hoşnûd değildi hîç bu hâle (Fuzûlî).
(ﮔﻔﺘﺎﺭ) i. (Fars. guften “söylemek”ten guftār) Söz, kelâm: Feyz-i güftâr-ı lebinden mürdeye candır gelen (Fıtnat Hanım).
HUZÛZAT. (ﺣﻈﻮﻇﺎﺕ) i. (Ar. ḥuẓūẓ ve çoğul eki -āt ile ḥuẓūẓāt) Hazlar, zevkler: Garka-i deryâ-yı huzûzât-ı rûhânî oldular (Fuzûlî).
Hadis rivayet edenlere ravi, bu işe rivayet, rivayet ettikleri hadise de mervi denilmektedir.
Sözlükte “delil, burhan, senet” anlamına gelen hüccet (çoğulu hücec) “bir davanın sıhhatine delâlet eden şey” demektir. Osmanlı hukuk terminolojisinde hüccet kelimesi iki anlamda kullanılmıştır. Birincisi şahitlik, ikrar, yemin ve yeminden nükûl gibi bir davayı ispata yarayan hukukî delillerdir.
(ﺧﺪﻣﺖ) i. (Ar. ḫidmet) Hizmet kelimesinin eski metinlerde kullanılan asıl şekli: Hâşim bu târihten çok kısa bir zaman sonra askere alınır. Bu hususla ilgili yazı şöyledir: Kalem-i mahsus müdüriyetine: Evrâk-ı umûmiyye kaleminden hidmet-i maksûra ile askere alınmış kimse yoktur (Kaya Bilgegil).
HOŞÂMEDÎ (ﺧﻮﺵ ﺁﻣﺪﻯ) i. (Fars. ḫōş ve āmedі “geliş” ile ḫōş-āmedі) Hoş geldine gitme. ѻ Hoşâmedîye gitmek: Bir kimseye “hoş geldin” demek için nezâket ziyâreti yapmak.
Arapça fasl (ayırmak, ayırt etmek) ve hitâb (karşılıklı konuşmak; söylenen söz ve yapılan konuşma) kelimelerinden meydana gelen bir isim tamlamasıdır.
همسفر Arapça ve farsça anlamları
yoldaş(izah: yolu bir olan. səfərdaş.)
Dilimize Farsçadan geçmiş olan yahut en çok kullanılan bağlaçlar arasında yer alıyor. Veyahut şeklindeki kullanımı da yaygın olan yahut bağlacı ''ya da'' anlamına gelir.
MÂFÎHÂ (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (Ar. mā “şey” ve fі-hā “onda, onun içinde” ile mā-fі-hā) “Dünya ve dünyânın içinde olan her şey” anlamına gelen Dünya ve mâfihâ söyleyişinde geçer: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i şer'î kim safâsından / Olur dünyâ vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Gālib).
Pek çok açıdan bencil olan insanlar hodbin olarak bilinmektedir. Yani hodbin kelimesi ile beraber bencil sözcüğü aynı anlama gelir. Hem maddi anlamda hem de manevi yönden bencil olan kişiler için bu sözcüğün kullanıldığını ifade etmek mümkün.
Hokka, Arapça bir kelimedir ve dilimize de Arapçadan geçmiştir. Hokka, cam, metal ya da topraktan yapılmış olan ve içinde mürekkep konulan küçük bir kaptır.
HANGÂH – HÂNEGÂH – HÂNİGÂH
(ﺧﺎﻧﮕﺎﻩ) i. (Fars. ḫāngāh) Bir tarîkatın merkez durumundaki tekkesi, hankah.
(ﺧﻨﻄﻪ) i. (Ar. ḥinṭa) Buğday: Derûnunda terk etseler on sene / Çıkar konduğu gibi hınta yine (İzzet Molla).
(اِ.) 1 - هلاک ، مرگ . 2 - محنت .
Has, Osmanlı İmparatorluğu'nda geliri 100 bin akçeden fazla dirliklerdir. Padişaha, hanedan üyelerine, veziriazama, beylerbeyine, sancak beyleri ve üst düzey devlet görevlilerine verilirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri