Ispanakları buzdolabında saklamak için bilinenin aksine yıkamamak gerekiyor. Doğru yöntem ıspanakları yıkamadan bir saklama poşetinin içerisine koymaktır. Burada önemli olan ıspanağın hava ile olan temasının kesilmesidir. Ağzı sıkıca kapatılan ıspanak buzdolabında 4-5 gün kadar durabilir.
Ispanak çabuk bozulan bir sebzedir. Hemen tüketmeyecekseniz, yıkamadan saklama poşeti içerisine yerleştirin. Ağzını bağlayarak buzdolabında en fazla 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz.
Yani ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir. Ispanak salatası veya yemeğinin bozulduğu nasıl anlaşılır? Yemekte ekşili veya kötü bir kokunun olması, suyunun kıvamını yitirmesi bozulma işaretleri olarak kabul edilebilir.
Ispanak çabuk bozulan bir sebze olduğundan dolayı satın alındıktan sonra hemen tüketilmesi önerilir. Hemen tüketilmeyecek ise yıkamadan, bir saklama poşeti içinde, buzdolabında ancak 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz. Çok daha uzun süre saklamak istiyorsanız mutlaka derin dondurucu kullanmalısınız.
Bu nedenle, ıspanak yemeğinin yapıldıktan sonra en fazla iki gün buzdolabında saklanması ve iki kereden fazla ısıtılmaması önerilir. Ispanak zehirlenmesinin diğer bir nedeni de içerisinde bulunan histaminin, histamin duyarlılığı bulunan kişilerde yol açabileceği zehirlenme bulgularıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Dr. Funda Elmacıoğlu, ıspanağın pişirildiği gün yenmesi uyarısında bulundu. Aksi takdirde buzdolabında bekletilen ıspanak yemeğinin içinde nitrit ve nitrat bileşenlerinin artacağını belirten Elmacıoğlu, "Bu bakteriyel olmayan toksit sindirim problemlerine yani baş dönmesi, ishal ve mide bulantısına yol açar" dedi.
Doğru yöntem ıspanakları yıkamadan bir saklama poşetinin içerisine koymaktır. Burada önemli olan ıspanağın hava ile olan temasının kesilmesidir. Ağzı sıkıca kapatılan ıspanak buzdolabında 4-5 gün kadar durabilir.
Ispanağı yıkayıp doğradıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta saklayabilirsiniz.
Ispanak nasıl saklanır sorusuna vereceğimiz en pratik yanıt; derin dondurucu yöntemidir. Az önce temizleyip doğradığınız ıspanakları, dondurucuya atıp uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Derin dondurucuda ıspanak saklamak istediğinizde, ıspanakların suyunun süzülmüş olmasına dikkat etmelisiniz.
Ispanak Nasıl Saklanır? Ispanak buzdolabında nasıl saklanır? Ispanakları yıkamadan kuru bir şekilde Koroplast Büyük Boy Kilitli Poşete koyun, havasını alarak kapatın. Buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin.
Pişmiş olan yemek en fazla 2 saat dışarda tutulmalı, sonrasında buzdolabında saklanmalı. Hava çok sıcak ise yemek bir saatten fazla dışarıda tutulmamalı. Pişirilen yemek sonrasında en fazla iki kez ısıtılmalı. Yani ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir.
Ispanak zehirlenmesine mavi bebek sendromu da denilmektedir. Çünkü bu besinin zehirlediği kişilerin ağız ve göz çevresinde mavi lekeler oluşmaktadır. Karın ağrısı ve ishal de ıspanak zehirlenmesinin bir belirtisidir.
Zehirli bir bitki
Bu zehirlenmelerin kaynağı olan güzelavrat otunun ıspanağın arasına karışması ve yarattığı komplikasyonları Toksikolog Dr. Aynur Şahin değerlendirdi. "Güzelavrat otu, kurt böğürtleni, şeytan vişnesi olarak da bilinen 'atropa bellodonna' adlı bitki zehirli bir bitkidir.
Vitamin ve mineral kaybının önlenmesi için doğranıp yıkanması gereken ıspanak hemen tüketilmeyecekse, yıkamadan bir saklama poşeti içinde buzdolabında ancak 1-2 gün muhafaza edilebilir.
Bunlara bağlı zehirlenmeler, sanki ıspanağa bağlı zehirlenme gibi yanlış algı yaratabilir." dedi. Koran, yarım saat sirkeli suda bekletilen ıspanağın yarım saat de duru suda bekletilmesi, daha sonra aynı gün veya ertesi gün tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Ispanak suda bekletildiği zaman kumu dibe çökse de kili ovalamadan çıkmadığı için mutlaka kalıyor. Çamurlu suyun içinde beklediğini de unutmamak gerek elbette. İyi yıkanmayan sebzelerden bulaşan ve tahmin edilebilecekten daha sık görülen hastalık e coli. Ölüme kadar gidebilen ciddi etkilere sahip bir hastalık.
Ispanak 1 gece suda bekletilir mi? Bunlara bağlı zehirlenmeler, sanki ıspanağa bağlı zehirlenme gibi yanlış algı yaratabilir." dedi. Koran, yarım saat sirkeli suda bekletilen ıspanağın yarım saat de duru suda bekletilmesi, daha sonra aynı gün veya ertesi gün tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Ayrıca ıspanak yapraklarını tuzla ovma işleminden de uzak durmalısınız. Zira bu işlem ıspanağın tüm vitaminlerini öldürecektir. Ayrıca ıspanağı daha pratik olsun diye bulaşık makinesinde yıkayanlar da uzun vadede makinelerine zarar vereceklerdir, aman diyelim.
Ispanağın doğranması, içindeki C vitaminini azaltacağından mümkün olduğunca bütün halinde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır. Mutlaka temiz bir bıçakla doğranmalıdır.
Mevsiminde dondurucuya koyduğum ıspanak buz halde iken kavrulan soğan ve domatese ilave edilerek karabiber tuz ve bulyon eklenir, kısık ateşte ıspanağın buzu eriyene kadar tüm malzemeler kavrulur. 1 çay bardağı sıcak su eklenir ve suyu çeken kadar pişirilir.
Haşlanan ıspanakları bir süzgeç ile süzdükten sonra buzlu suyun içinde birkaç dakika bekletin. Buzlu sudan süzgeçle çıkardığınız ıspanakları kurutmak için kağıt havlu kullanın. Ardından tüm ıspanakları bir buzdolabı poşetine koyun ve ağzını hava almayacak bir şekilde kapatarak dondurucuya kaldırın.
Uzmanlar ıspanağın çiğ tüketildiğinde faydasının artacağını belirtiyor. Hem çiğ olarak, hem de pişirerek yemek ve tatlılarınızda kullanabileceğiniz ıspanağı salatalarınıza katarak da yiyebilirsiniz.
Buzluk veya derin dondurucuda hazır halde, hemen ister börek ister yumurtalı ıspanak vesaire yemekler yapalım. Ispanakları çok iyi şekilde yıkayıp doğruyoruz, kaynamakta olan tenceremize koyup çok fazla pişirmeden, haşlayıp süzgeçe alıp soğutuyoruz. Soğuyunca tuzu koyup sıkıp saklama kabına koyuyoruz.
Sıcak suyu ekledikten sonra kısık ateşte 30 dakika kadar pişirdiğiniz ıspanak yemeğini soğuduktan sonra çırpılmış yoğurtla birlikte servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri