-- Çiğ süt satmak isteyen süt üreten hayvancılık işletmecisi, Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne başvurarak izin alması gerekiyor. -- Satışa sunulacak çiğ süt, kendine özgü renk, tat ve kokuda olması, süt bileşeni dışında herhangi bir madde içermemesi gerekiyor.
Gıda işletmeleri süt üreten hayvancılık işletmesinden almış oldukları çiğ sütü yerel perakendeciye gönderebilirler. Bu faaliyette bulunan gıda işletmeleri, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında yetkili merciden kayıt belgesi almak zorundadır.
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik açıkladı. Bundan böyle çiğ sütü sadece ari çiftlikler ve işletmeler satabilecek. Çiğ sütün son tüketiciye satışı sağımdan itibaren 24 saat içerisinde yapılabilecek. Üretici tarafından soğutma dışında hiçbir işlem uygulanmayacak.
BAKKALLAR, MARKETLER İZİNLE ÇİĞ SÜT SATABİLECEK
Bakkal, market, otomatik satış makinesi ve benzeri yerlerde çiğ süt satmak isteyen gıda işletmelerinin de satış izni için bakanlığın il veya ilçe müdürlüklerine başvurması gerekecek.
ÇİĞ SÜT FİYATLARI NE KADAR, KAÇ PARA OLDU? Bakan Kirişci açıklamasında "Bugün toplanan Ulusal Süt Konseyi, 14 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını çiğ süt destek primi hariç üreticinin eline net 8,50 TL geçecek şekilde belirlemiştir.
İlgili 19 soru bulundu
2022 Çiğ Süt Fiyatı Ne Kadar Oldu? 2022 yılı çiğ süt fiyatı belli oldu. Ulusal süt konseyi (UST) çiğ süt tavsiye fiyatında %21,2 oranında artışa gitti. Süt fiyatı 14 Ekim'den itibaren geçerli olacak şekilde 8,50 TL olarak belirlendi.
Ulusal Süt Konseyi çiğ süt tavsiye fiyatını litre başına 7,50 lira olarak belirledi. Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs 2022'den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını (çiğ süt destek primi hariç) litre başına 7,50 lira olarak belirledi.
Çiğ süt tüketiciye tek kullanımlık malzemeden yapılmış ambalaj içinde veya tüketici tarafından verilen kaba konarak arz edilebilecek. Çiğ sütün doğrudan arzında üreticisi tarafından sadece doğrudan tüketicilere veya yerel perakendeciye satılabilecek.
Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruda, "14 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının üreticinin eline litre başına net 8,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.
Çiğ süt fiyatı - Üreticinin süt fiyatı sabit, yem fiyatı serbest - Süt fiyatını ineği olmayanlar belirliyor - Ulusal Süt Konseyi baştan ölü doğmuştu Ayrıntılar yazımızda Çiğ süt fiyatını belirleyen 12 kişiden 9'unun ineği yok tarimdunyasi.net/2020/10/06/cig…
Süt taşıma tankerleri süt dışında başka maddelerin taşınmasında kullanılmamalıdır. Taşıma sıcaklığı ve süresi, sütün güvenilirliği ve kalitesi üzerine olumsuz etkileri önleyecek şekilde süt işletmesine veya toplama/soğutma merkezine sütün taşınmasına uygun olmalıdır.
Çiğ süt neden Kesilir ? Bu süt asidi üreten bakteriler ne kadar çok ise sütü kesme olasılığı o kadar yüksek olur. Bakteriler sıcaklık ile çoğalması hızlanır, veya süt çiğ halde kaynatılmadan çok beklenir ise bakteriler zamanla artmış olur. Ürettikleri asit ise yine sütü keser.
ULUSAL SÜT KONSEYİ ÇİĞ SÜT TAVSİYE FİYATI NE KADAR OLDU? Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Ulusal Süt Konseyi'nce 14 Ekim 2022'den itibaren çiğ inek sütünün litre başında taksiye fiyatı 8,50 TL olarak belirlenmiştir.
Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt referans fiyatını 8.5 lira olarak uygulamaya devam ederken, Çanakkale Biga'da süt firmaları ile yapılan süt fiyatı belirleme toplantısında, 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle soğutulmuş çiğ süt fiyatı 12 TL olarak belirlendi.
Çiğ süt alım fiyatı 8 lira 50 kuruş olarak belirlendi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, destek priminin de 2,5 katına çıkarılarak 50 kuruşa yükseltildiğini belirterek, "Destekleme primi ile üreticinin eline litre başına en az 9 lira geçmiş olacak" dedi.
Ulusal Süt Konseyi Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı
14 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere; %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının üreticinin eline litre başına net 8,50 TL geçecek şekilde belirlenmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir (soğutma, nakliye ve diğer cari Devamı…
Dönem) kapsamında; Koyun-Keçi sütü için 183 üreticiye 331.862,40 TL İnek sütü için 3812 üreticiye 35.540.297,84 TL olmak üzere toplamda 3995 üreticiye 35.872.160,2 TL çiğ süt destekleme ödemesi yapılacaktır.
Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs 2022'den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını (çiğ süt destek primi hariç) litre başına 7,50 lira olarak belirledi.
**** 25 Ocak 2020 tarih ve 31019 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ'de yer alan sınıflandırmaya kapsamında A sınıfı süt 2,90 TL/Lt , B sınıfı süt 2,85 TL/Lt ve C sınıfı süt 2,80 TL/Lt'dir.
Holstein: Dünyanın en çok süt veren ineği ünvanına sahip inek türüdür. Eğer uygun ortamlarda çok iyi bir şekilde beslenirse yıllık 30 ton'un üzerinde süt verimine ulaşabilmektedir. Bu inek bu güne bölündüğü zaman 85 litre etmektedir. Holstein inek günlük süt verimi yaklaşık olarak 85 Litre'dir.
Duyuruda toplantı neticesinde alınan kararlara yönelik şu ifadelere yer verildi: "Bu kapsamda 8 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 4,70 lira olarak belirlenmiştir.
Konseyin internet sitesinde yer alan açıklamada, 18 Mart'ta, 1 Nisan 2022'den itibaren geçerli olmak üzere kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatının litre fiyatının 5,70 lira olarak belirlendiği hatırlatıldı.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, küçük aile işletmelerinden aldığı soğutulmuş çiğ inek sütü fiyatını 15 Ekim 2022 tarihi itibariyle 9,00 TL olarak belirledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri