Ama yapılan birçok araştırma ve deneye göre pişmiş yumurta ile çiğ yumurta arasındaki besin değeri farkı yok sayılabilecek kadar küçük. Dünya çapında tanınan bir diyetisyen olan Tara Gidus, “Yumurta en önemli protein kaynaklarından biri ve beyin, bağışıklık ve sinir sistemimiz için çok faydalıdır.
Yumurtalar son derece besleyici olmasına rağmen, onları çiğ yemek, salmonella kapma şansınızı artırır. Çiğ yumurtalar ayrıca bazı besinlerin emilimini de engelleyebilir. Diyetinize daha fazla protein ve besin eklemek istiyorsanız, yumurtalar besleyici bir katkıdır.
Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır. Böylece hem avidin adlı proteinden, hem de biotin adlı vitaminden yararlanabiliyoruz” şeklinde konuştu. Uzman Diyetisyen Işın Sayın, “Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercihtir.
Günümüzde sporcular tarafından tüketilen çiğ yumurta, önemli enerji kaynağı olmaktadır. Sabahları içilen çiğ yumurta gün içinde daha da enerjik olmaya destek olup uzun süre bir tokluk hissi de vermektedir.
Çiğ yumurta yenmemeli çünkü gıda kaynaklı salmonellaya yol açar. Salmonella bir bakteridir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 1,4 milyon kişi bu gıda hastalığına yakalanmaktadır. 2019'daki verilerde ABD bu hastalığa karşı ölenlerin sayısı 420 ölüm.
İlgili 27 soru bulundu
2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı. 1.Beyniniz kolinin koruması altındadır. Beyin hücrelerinin normal iletişimini sağlayan fosfolipitler, kolinden oluşur. Bu belirli vitaminin beyindeki en önemli yapı malzemesi olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır.
Uzmanlara göre çiğ yumurta tüketmenin iki önemli zararı var. Bunlardan birisi çiğ yumurtanın B7 vitamini alımını engellemesi. Diğer zararı ise salmonella mikrobu. Salmonella mikrobuna neden olduğu bilinen çiğ yumurta özellikle de bağışıklık sistemi zayıf kişileri tehdit ediyor.
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Ortalama 60 gram ağırlığındaki bir yumurta 6 gram protein içeriyor.
Spor sonrasında yiyeceğiniz haşlanmış yumurta, vücudunuza anında protein olarak dönecektir. Sabah saatlerinde yapılan spordan sonra ise tuzsuz yağsız tüketilen bir omlet, size gün boyu tokluk hissi verebilir.
Dr. Canan Karatay yumurtanın pişirilme şekliyle alakalı şu tavsiyelerde bulundu; Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir.
Eğer mevcutta sadece bir kalp damar hastalığı varsa bu bireyler yumurta tüketimini günde 2 ile sınırlandırmalıdırlar. Sağlıklı bireyler ise günde 3 yumurta bile tüketebilirler bir sınırlama kalp sağlığı riski açısından yoktur.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Yumurtayı yüksek ısıda uzun süre pişirmek A vitamini, D vitamini ve antioksidan kayıplarına neden olur. Bununla birlikte, yumurta yüksek ısıda pişirildiğinde içerisindeki kolesterol oksitlenebilir ve oksisteroller olarak bilinen bileşikler üretebilir.
Yapılan bir çalışmada çiğ yumurtalar ile pişirilmiş olan yumurtaların protein miktarları karşılaştırıldığında, çiğ yumurta proteinlerinin yalnızca % 50'si, pişmiş yumurta proteinlerinin ise % 90'ının vücutta emildiği tespit edilmiştir.
Araştırmalara göre, çok katı olarak haşlanmış ve sarısının (gri ve yeşil renk aldığı ) yumurta, doğal olmaktan çıkıp kanserojen hale dönerek oldukça sağlıksız bir hal aldığı söylenmektedir. Bu sebeple, yazımızdan da anlaşılacağı gibi yumurtayı az haşlanmış olarak tüketmekte fayda var.
Yumurta proteinlerinin tamamının vücut proteinlerine dönüştüğü bilinmektedir. Yumurtanın beyazı yağ içermez; su, protein ve kalsiyum içerir. Yumurtanın sarısı ise su, protein, yağ ve B12, B2 (riboflavin), B6, A, D vitaminleri ile demir içerir. 1 orta boy yumurta tükettiğinizde beyazından daha fazla protein alırsınız.
Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Bu doğrultuda bir yumurta içerisinde 6,5 gram kadar protein bulunmaktadır. Bu protein gün içerisinde vücut için gerekli olan miktar bakımından ele alındığında oldukça önemlidir. Günde bir veya iki tane yumurta tüketmek ile beraber ihtiyaç duyulan protein kaynağını elde etmek mümkün.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Birçok kişinin de bildiği gibi, sporcu beslenmelerinde en çok kullanılan besinlerden biri yumurtadır. Hem protein bakımından hem de maddiyat bakımından tercih edilir hale gelen yumurta, vücut gelişimini sağlamasının yanı sıra sağlığınızda da oldukça etkili bir besin kaynağıdır.
Böbrek ağrılarına engel olarak daha sağlıklı çalışmasını sağlar. - Kalp ve damar sağlığını koruduğu için kalp krizi riskini büyük oranda düşürür. - Yumurta çok sağlıklı besinlerdendir ve vücudu hastalıklara karşı korumaktadır. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı kalkan oluşturmaktadır.
Yumurtadaki önemli protein kaynaklarından biri avidin ve avidin, yumurta az pişirildiğinde ya da çiğ olarak yendiğinde biotinle bir araya gelen ve emilimi olmayan bir protein. Bu proteinden faydalanmak için yumurtayı mutlaka tam olarak pişirmek gerekiyor."
Yumurta 5-6 gram protein, temel yağ asitleri, A, B2, B5, B12, D, E ve K vitaminleri ve daha pek çok mineral içeren tam bir besin deposudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri