Sakatat Nedir? Ciğer, beyin, yürek, böbrek, işkembe, ayak, kuzu gömleği, kelle, baş, dil, billur, koç yumurtası gibi kasaplık olmayan kısımlara sakatat denir.
Küçük ve büyükbaş hayvanların yenilebilir tüm iç organları sakatat sınıfına girer. Bunlar yürek, ciğer, böbrek, dalak, işkembe, uykuluk, billur veya koç yumurtası, kuzu gömleği, ince ve kalın bağırsaktır.
Küçük ve büyükbaş hayvanların yenilebilir tüm iç organları sakatat sınıfına girer. Bunlar yürek, ciğer, böbrek, dalak, işkembe, uykuluk, billur veya koç yumurtası, kuzu gömleği, ince ve kalın bağırsaktır.
Sakatat, kesimi yapılan hayvanların kasları dışında kalan yenebilir kısımlarına verilen (yürek, karaciğer, böbrek, işkembe, beyin, vb. iç organlarıyla baş ve ayakları) isimdir.
Türkiye'de en çok tüketimi bulunan sakatatlardan biri olan tavuk ciğeri besin değeri açısından çok zengindir. Hem mineral hem de vitamin açısından çok yüksek değerlere sahip olan tavuk ciğerinde folik asit ve B12 de bulunur.
İlgili 31 soru bulundu
Ciğer, sakatat olarak adlandırdığımız grup içerisindedir. Kuzu veya danadan elde edilen hayvanın en büyük organıdır. Kuzu ciğer ve dana ciğer içerdikleri vitamin ve mineraller açısından neredeyse aynıdır.
Lezzetli bir ciğer pişirmenin ilk sırrı ciğeri doğru seçmektir. Tarifleriniz için dana veya kuzu ciğeri seçebilirsiniz. Kuzu ciğeri tercih ederseniz kavururken ufalanabileceğini ve kıvamında pişmezse de sert kalabileceğini aklınızda tutun.
Sakatatlar demir açısından oldukça zengin besinlerdir. Karaciğer sakatatlar içerisinde en çok demir mineraline sahip besindir. Ortalama olarak 100 gram dana ciğerinde 5-7 mg demir minerali bulunmaktadır. Pişmiş 100 gram ağırlığındaki karaciğer bir yetişkinin günlük demir ihtiyacının yaklaşık %34'ünü karşılamaktadır.
Sakatatlar denince akla işkembe, kelle, paça, taşlık, yürek, beyin gibi hayvanın kaslarının dışında kalan ve yenebilir olan kısımlar gelir. Sakatatlar kasaplık hayvanlardan elde edilir. Sakatatlar, Türk ve dünya mutfağında çok sevilerek tüketilir.
Ekonomik olarak satın alınmasını kolaylaştırmak üzere küçükbaş hayvan eti de sıkça karıştırılır. Yapımında sakatat kullanılmayan sucuğun Orta Çağdan beri farklı şekillerde yapıldığı bilinmektedir. Sucuk, Kazakistan ve Kırgızistan'da at eti kullanılarak da yapılmaktadır.
En çok sevilen sakatatlardan ciğer; içerdiği demir ile kan yapmaktadır. Aynı zamanda A vitamini, B12 vitamini ile folik asit de bulundurur. Ayrıca ciğer; antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren karaciğer, libidoyu yükseltiyor, aşk hayatına renk katıyor.
Kuzu kellesinden yapılan söğüş, bir sakatat karışımıdır. Yemeğin iyi pişmesi için çömlekte pişirme yöntemi de kullanılır. İzmir'de sık sık tüketilen söğüşün diğer adı 'tandırbaş'tır.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde hazırlanır. Mumbar dolması genellikle yaz aylarında tercih edilmez. Kış aylarının sevilen lezzetlerinden biridir. Sakatat ürünü olduğu için taze şekilde tüketilmelidir.
Ciğer kebabı, menşei Diyarbakır,Gaziantep ve Şanlıurfa olan fakat Türkiye'nin güney illerinde sıklıkla yapılan bir kebap türü. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde sabahları kahvaltı olarak da tüketimi söz konusudur.
Bağırsak ve işkembe helaldir. Bunlar da önemli olan, içeriğine herhangi bir sakıncalı madde katılmaması ve hayvan dışkısından güzelce temizlenmiş olmasıdır. Kesilen hayvanların yenmeyen organları içerisinde akciğer yoktur. Akciğerin yenmesi caizdir ancak sağlık açısından yenmesi tavsiye edilmemektedir.
Beyran çorbasının sakatat grubu içerisinde olmadığını ve tamemen kuzu etinden yapıldığını biliyor muydunuz ?
İşkembeden çıkan bağırsaklarla yapılan kokoreç, Türk mutfağının özel ve meşhur bir yemeğidir. Ayrıca işkembenin dolması ve çorbası da yapılmaktadır. İşkembe içerisinden çıkan şırdan da dolma olarak yapılmaktadır. Karaciğer, gerek ızgarada gerekse kavurma olarak yapılır ve en çok severek tüketilen sakatatlardan biridir.
Sakatat, organ eti olarak da adlandırılan hayvanın et dışında kalan beyin, dil, karaciğer, akciğer, kalp gibi organlarına denir.
Büyük Kuyruk Yağı, lezzetli bir sakatat çeşididir.
(9) Dilli salam üretiminde dil, emülsifiye et ürünleri üretiminde baş eti hariç olmak üzere; sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma, kavurma, kıyma kavurma, jambon, köfte, kanatlı köfte, döner, kanatlı döner, mergez ve emülsifiye et ürünlerine sakatat katılamaz.
Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kasları dışında kalan, yenebilir iç organlarının tamamı sakatat et sınıfına girer. Sakatat etleri protein açısından zengin, yağda eriyen vitaminleri ve yağ asitleri ile değerli bir besin grubudur.
Düşük kalori değeri ile diyet yapanların listelerine de uyum sağlayan dana yürek, demir ve fosfor kaynağı olduğu için demir eksikliğini giderme konusunda da kolaylık sağlar. Lezzetli bir et çeşidi olan dana yürek vitamin ve mineral yönünden zengin bir yiyecektir.
Ciğeri pişirmeden önce yapılan en büyük hataların başında ciğeri yıkamak geliyor. Kullanacağınız ciğer türü (kuzu, dana vb) hangi tür olursa olsun yıkmamanızı öneririz. Ciğerleri pişirmek istediğiniz boyutlarda kestikten sonra bir süzgecin üzerine alın. Altına bir kap koyun ve yıkamadan bu şekilde bekletin.
Ciğer ile beraber tarhana çorbası, pirinç pilavı, patates cips, sumaklı soğan salatası ve patates püresi güzel gider.
Ciğer, demir eksikliğinin giderilmesinde etkili oluyor.
Becerikli ellerde pişirilen ciğer, sabah kahvaltısı dahil her öğün tüketiliyor. Harran Üniversitesi (HRÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, ciğerin oldukça faydalı bir besin olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri