Hastanede hastaların yanında kalan veya muayeneye hasta ile beraber gelerek onlara yardımcı olan kişilere hasta refakatçileri denir.
Sekreterler, hastanın şikayet, öneri ve sorularını kurumun çeşitli pozisyonlarına iletir. Yönetim ve birimler karşısında hastayı temsil eden sekreter, hasta koordinasyon sorumlusu olarak adlandırılabilir. Temsilcilik, birçok tanıma sahip bir pozisyondur.
Doktor ve hemşirelerin yönlendirmelerine göre hastanın ilaçlarını, kişisel bakımını, ihtiyaçlarını ve kaldığı odanın temizliğini takip eden kişiler, hasta bakıcı olarak adlandırılır.
Refakatçi kalacak kişiler 18 yaşını doldurmuş olmalıdır, yaşı 18den küçük kişiler refakatçi olarak hasta yanında kalamaz. Zorunlu hallerde başhekimlik onayı gerektir.
Zorunlu olmadıkça erkekler ile 18 yaşın altında olanlar refakatçi olarak kabul edilmemektedir. Refakatçi olarak kalacak olan kimselere yatak verilememektedir. Refakatçilerin kendi hastalarının bulunduğu oda dışındaki odalara girmemeleri hem kendileri. hem de hastalarımızın yararınadır.
İlgili 39 soru bulundu
Refakatçilik süresi 3 gün, 5 gün bazen daha uzun da olabilmektedir. Eğer hastanede hasta 3-5 gün kalacaksa günlük refakatçi ücreti alınır. Günlük refakatçi ücreti 675 TL ile 950 TL arasında değişmektedir.
Refakatçi izni, hem devlet memurlarına hem de özel sektör çalışanlarına belli bir süreye kadar ücretli olarak verilir.
Çocuk hasta refakatçileri, çocuklarının yanından ayrılmamalı ve hastane sınırları dahilinde refakatçi kartlarını yanlarında taşımalıdır. Refakatçilerin yemek hizmetinden faydalanabilmeleri için yemek kartı çıkartmaları gerekmektedir.
Refakatçiler hastaneye ait eşya, malzemeleri düzenli ve temiz tutacaklar, hastane malına zarar veren refakatçi zararı karşılayacaktır. Her refakatçiye ve hastaya birer adet yastık, çarşaf, pike verilmektedir.
HASTANEMİZ REFAKATÇİ KURALLARI
Birden fazla refakatçinin bulunması gereksiz yere kalabalık oluşturacağı ve hastanenin işleyişini engelleyebileceği için uygun bulunmamıştır. Kadın servisinde erkek refakatçi kalamaz. Refakatçiler kendilerine tanımlanmış refakat kartlarını sürekli takılı tutmak mecburiyetindedir.
Hasta ve yaşlı bireylerin günlük kullandıkları ilaçların takibini yapmak ve hastaya günlük rutinlerini yapmasında yardım etmek bakım elemanı görevleri arasında yer alır. Bakım elemanları ihtiyaç halinde hastalara pansuman ve iğne yapabilir.
Hastanın içinde bulunmuş olduğu yatağı hemşirenin gözetiminde ve denetiminde yapmak. Ayağa kalkabilecek durumda olan hastanın yatak çarşaflarını değiştirir. Hastaya ait olan sürgü ördek gibi materyalleri hemşire bilgisi dahilinde dökümünü yaparak temizler.
Hastabakıcı Maaşı
Hasta Bakıcıların maaşları, deneyimlerine, çalıştıkları hastanenin büyüklüğüne ve çalışma saatlerine göre değişebilir. Türkiye'de yeni başlayan bir Hasta Bakıcı, ortalama olarak 11.500 TL ile 25.500 TL arasında bir maaş alabilir.
Hasta kabul görevlisi; sağlık kurumlarında tedavi gören hastaların, giriş süreçlerinden çıkışlarına kadar olan tüm işlemlerin kayıtlarını tutan kişilerdir.
Hemşire yardımcısı a) Hasta odasının düzenini ve temizliğinin yapılmasını sağlar. b) Hastanın yatağını yapar, c) Hasta güvenliğinin sağlanmasına yardım eder. ç) Hastanın tedavi planında yer alan ve hemşirenin uygun gördüğü oral ilaçları hastaya verir.
Hasta bakıcı olmak için 2 sene ön lisans eğitimi almak gerekir. Üniversitede hasta bakımı alanı dışında bir bölüm okuyan kişiler ise bu alanda sertifika programlarına katılabilir. Örneğin Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakımı Kursu ya da Hasta ve Yaşlı Bakım Refakatçisi Eğitimi gibi sertifika programlarına katılmak önemlidir.
1. Refakatçi gereksinimine hastanın hekimi tarafından karar verilir. 2. Refakatçı sayısı bir kişiyle ve mümkünse aynı kişi ile sınırlıdır. Birden fazla refakatçinin bulunması gereksiz yere kalabalık oluşturacağı ve hastanenin işleyişini engelleyebileceği için uygun bulunmamıştır.
Bakım ve İhtiyaçları Karşılama: Refakatçi, hastanın kişisel bakım ihtiyaçlarını karşılar, ilaç takibini yapar ve gerektiğinde tıbbi cihazları kullanmalarına yardımcı olur. Doktor ve Hemşire İzleyicisi: Refakatçi, hastanın doktor randevularına ve tıbbi prosedürlere katılabilir. Bu, hastanın tıbbi takibini destekler.
2. Refakatçi değişimi tercihen saat 10.30'da yapılmaktadır. 3. Refakatçi vizit ve bakım sırasında hastanın yanında bulunmamalıdır. 4. Refakatçi kartı servis tıbbi sekreteri tarafından hazırlanır.
Hastaya refakatçi gerekip gerekmediği hastanın doktoru tarafından belirlenmektedir. Refakatçi sayısı bir kişi ile sınırlıdır.
Refakatçi Raporu İçin Rapor Parası Ödenmez.
Zikredilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi ve 6 Seri no'lu Kamu Personel Genel Tebliği hükümlerine uygun sağlık kurulu raporu alınması halinde hastanede yatan eş için refakat izni verilmesi gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, sürekli iş göremezlik veya malullük durumlarının tespiti ve/veya kontrolü ile 5510 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi gereğince gerekli görülen kişilerin kontrol muayeneleri için yerleşim yeri dışına yapılan sevklerine ilişkin yol, gündelik ve refakatçi giderleri Kurumca karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri